Знаем, че времената са предизвикателни за пътуващите. Въпреки че не можем да пътуваме до всички дестинации в нашите списъци, можем да започнем да ги планираме. Ако се чудите къде да отидете, този списък е чудесно място за начало.

1. Мачу Пикчу, Перу

Туристите бързо отбелязват Южна Америка, докато търсят по-малко известни, неоткрити места в света. Мачу Пикчу обаче е една от най-разпознаваемите икони на континента и това си личи по броя на туристите. След като достигнаха повече от 1 милион през 2016 г., местните власти решиха да ограничат броя на посетителите в усилията си да спасят скъпоценните руини от рушене.

2. Стоунхендж, Англия

Комплексът от исторически каменни паметници, известен като Стоунхендж, датира от 2000 г. до 3000 г. пр.н.е. Емблематичната забележителност е един от най-известните обекти във Великобритания и една от най-посещаваните туристически атракции. След като Стоунхендж бе добавен в Списъка с обекти на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 г., годишните посетители скочиха до над 1,5 милиона.


3. Христос Спасителя, Бразилия

Вероятно сте виждали снимките, показващи тълпите хора, сгушени под масивната бяла статуя на Христос. Христос Спасителя е едно от Новите седем чудеса на света, като хвърля сянката си над около 1,8 милиона посетители годишно. Най-добрият или най-лошият ден за Рио де Жанейро, в зависимост от това как бихте го приели, е Великденската неделя. През последните години на датата на религиозния празник под статуята се събират повече от 14 000 души.


4. Акрополът в Атина, Гърция

Макар акрополите в цяла Гърция да са много, поради значимостта си за историята на Древна Елада, именно този е наричан Акрополът. Любопитен факт е, че Акрополът се ремонтира постоянно от 1975 г. насам. Въпреки това обаче, туристите продължават да се стичат до обекта година след година. През 2019 година забележителността е посетена от близо 4 милиона туристи.

5. Айфеловата кула, Франция

Разположена в сърцето на Париж, най-романтичният град в света, Айфеловата кула се е превърнала в негов истински символ и популярна туристическа дестинация. Посещението на Айфеловата кула оглавява много пътеводители. И не е изненада, като се има предвид 7-те милиона посетители, които си правят селфита под металния гигант, висок приблизително колкото 81-етажната сграда.

А ако, освен любител на новите и непознати дестинации, сте фен и на силните усещания, следващите пет предложения са специално за вас…

6. Скачане от скала

Скачането от скала е може би най-лесната дейност във вашия списък. То не изисква почти никаква подготовка – всичко, от което се нуждаете, е бански костюм и малко смелост – и има безброй невероятни места по света, за да го направите. Едно забележително място за това е Rick’s Cafe в Негрил, Ямайка.

7. Скок с бънджи

Този спорт се разпространи доста през последните няколко десетилетия и вече може да се практикува почти навсякъде по света. Пейзажът не е толкова важен, когато се спускате към Земята, но един от най-красивите и ужасяващи скокове е над Невис близо до Куинстаун, Нова Зеландия. Скачаш от кабина, окачена над дефиле, и паднеш за осем секунди…


8. Разходка върху вулкан

Можете да отидете на туризъм навсякъде, но няма нищо особено авантюристично в обикновенната разходката в планината. За да коригирате това, опитайте да влезете в недрата на Земята. Едно от най-добрите места за преходи с вулкани е планината Етна – както заради гамата от маршрути, невероятно активното си състояние, така и поради факта, че всеки ден, прекаран в Етна, ще завърши със сицилианска вечеря.

9. Рафтинг

Въпреки че рафтингът се определя като екстремен спорт, водещ до много опасности, едно спускане по реката ще ви се стори като отлично преживяване. Популярни рафтинги в България се организират по река Струма.

10. Гмуркане с акули

Още едно приключение, което не е за всеки. Важно предимство за гмуркане с един от най-смъртоносните хищници на света е, че сте под вода и никой никога няма да разбере дали сте намокрили гащите си. Налични са много видове гмуркания с акули – от свободно гмуркане с огромни, послушни китови акули, до гмуркане в клетка със скандално известните големи бели акули. Кейптаун в Африка е дестинация известна точно с това приключение.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.