Магически светещи пещери, причудливи градчета, пленителни замъци на върха на планината – тези места звучат като сцени от книга с приказки, но всъщност светът е изпълнен с приказни места, които наистина съществуват. Най-хубавото е, че можете да ги посетите!

Можете да започнете да планирате идиличната си приказна ваканция до тези 10 мечтани места по света.

1. Остров Скай, Шотландия

View this post on Instagram

A post shared by Isle Of Skye (@officialisleofskye)


Този остров, във формата на крило, в Шотландия е пълен с фолклор и приказни пейзажи. Можете да прекарате медитативен момент в приказния Глен, който наподобява планинската природа на Шотландия в умален вариант.

После може да посетите пленителните приказни басейни в подножието на Черните Куилини. Ще стигнете до серията каскадни водопади и удивително чисти басейни. Можете дори да поплувате там. Но внимавайте, водата е доста студена. Завършете пътуването си с посещение на „Старецът на Стор“ – скална формация, за която се твърди, че е палецът на покойник, починал там.

2. Джуфен, Тайван

Ако сте гледали филма на Студио „Гибли“ „Отнесена от духовете“, тогава улиците, облицовани със светещи червени фенери на Джуфен, Тайван вероятно ви изглеждат доста познати. Докато аниматорите отричат директното вдъхновение, вие може просто да се почувствате така, сякаш сте попаднали в една фантастична земя, изследвайки планинското село.

Почитателите на храната се стичат в този бивш град за добив на злато за една от най-добрите улични храни в Тайван. Ароматните ухания на улица Джишан ви канят да опитате всичко – от чаени яйца през охлюви на скара до известните сладоледени обвивки от фъстъци.

Но бъдете готови да изкачите много стръмни стълби. След това се отпуснете в красивата чаена къща А-Мей. В тази сграда, покрита с лоза и украсена с червени фенери, сервират чай и закуски на уютна платформа на покрива с изглед към брега.

3. Замък Нойшванщайн, Германия

Кацнал сред планините с белите си кули, стигащи до небето, замъкът Нойшванщайн в Бавария, Германия изглежда като илюстрация от книга с приказки, но оживена – което може би е било намерението на крал Лудвиг II от Бавария, когато го е създал.

През 1866 г. Бавария губи война с Прусия и подписва договор, който я лишава от нейната военна сила. Вече не суверен владетел, крал Лудвиг II проектира замъка Нойшванщайн, за да изживее фантазията си да бъде истински крал.

Всъщност замъкът Нойшванщайн служи като вдъхновение за замъка на Спящата красавица в Дисниленд. Вътре можете да обикаляте из сложно декорирани и пищно боядисани стаи, включително голямата тронна зала и царската спалня.


4. Кападокия, Турция

От извисяване над приказни скални образувания в балон с горещ въздух до преминаване през тунелите на подземен град, регион Кападокия в Турция предлага приказни места на всеки ъгъл.

Древните заселници буквално са издълбали домовете си в уникалните каменни върхове. Можете да разгледате пещерните жилища и изсечените от скали църкви, рисувани с живи стенописи в Музея на открито в Гьореме. И не пропускайте спиращите дъха гледки от върха на замъка Ючхисар.

Ако си падате по по-луксозни изживявания, отседнете в някой от луксозните пещерни апартаменти в хотела, издълбан направо в скалистия пейзаж. Можете дори да пиете турско кафе на терасата на покрива, докато гледате балоните с горещ въздух да летят при изгрев слънце.

5. Тропическата гора Хох, САЩ

Представете си – безкрайните полета от папрат насочват пътя ви. Малка пойна птичка пее от някъде из боровинковите храсталаци, след което бързо излиза някъде из клоните над нея. Ентоподобни* дървета, покрити с гъст, зелен висящ мъх, разстилат клоните си над вас. Може да звучи като приказка, но това място съществува. Намира се в Олимпийския национален парк на щата Вашингтон.

Може да си планирате еднодневна екскурзия до Сиатъл, за да разгледате уникалната екосистема на Олимпийския национален парк. Мъгливо или дъждовно време би било страхотно допълнение към мистиката на района. Просто не забравяйте да опаковате малко чадъри и дъждобрани. Тропическата гора Хох в крайна сметка е дъждовна гора.

* За тези, които не са чели книгите на Толкон, Ент е измислена раса на древни дървета.

6. Регион Елзас, Франция

Бел от Красавицата и Звяра на Дисни може би е искала да избяга от провинциалния си живот, но очарователните села във френския регион Елзас създават перфектното приказно бягство от големия град за онези от нас, които предпочитат провинцията.

Всъщност градовете в региона Риквир и Рибовиле са артистичните вдъхновения за родния град на Бел. Изпейте едно весело bonjour на местния хлебар, докато се разхождате покрай цветните къщи с рамки от дървен материал, украсени с множество висящи кошници с цветя.

Плюс това, регионът Елзас е известен със своето вино. Посетете местните лозя, за да опитате реколти като Pinot Gris, Riesling, Muscat и Gewurztraminer.

7. Пещерите Waitomo Glowworm, Нова Зеландия

В приказките места като пещери обикновено помещават дракони или магически артефакти. Но в Нова Зеландия пещерите Waitomo Glowworm ви привличат с различен вид очарование.

Спуснете се под земята, за да наблюдавате сталактити и сталагмити, образувани преди милиони години. Изпробвайте невероятно чистата и резонансна акустика на естествено оформената катедрална камера. След това се качете на малка лодка и се плъзнете през тъмната подземна река.

Сякаш чрез магия, пещерният таван мига с тюркоазената светлина на стотици мънички светещи червеи. Научете за маорския фолклор около тези мистични пещери и техните светещи обитатели, преди да се върнете в светлия ден на земята.


8. Храмът Та Пром, Камбоджа

Корените на огромни уханни дървета на смокини надничат над рушащите се руини на храма Та Пром, за да създадат сцена, която прилича на извадена от приказка. Или може би извадена от филма за Лара Крофт: Томб Райдър, който всъщност е заснет на това очарователно място.

Намира се в град Сием Реап, административен център на провинция Сием Реап в Камбоджа и е една много красива старинна структура, обвита от природата.

Комплексът Ангкор Ват съдържа десетки невероятни храмове и много обиколки включват спирка до пленителния храм Та Пром. Не забравяйте да разгледате и подробните резби на храма Ангкор Ват и огромните спокойни лица на храма Байон. Може лесно да прекарате до няколко дни в проучване на района.

9. Парк на чудовищата и градината на Нинфа, Италия

Какво е приказката без няколко чудовища? Паркът се намира в градината на Бомарцо на няколко часа северно от Рим. По поръчка на принц Пиер Франческо Орсини през 1552 г. Паркът на чудовищата е проектиран като израз на скръб след смъртта на първата му съпруга. Тази сюрреалистична градина съдържа огромни скулптури на дуелиращи се гиганти, странни същества и едно крещящо чудовище, в чиято уста има една хубава маса за пикник.

Южно от Рим, можете да посетите и друго от приказните места на Италия – Градината на Нинфа. Отворена само за няколко седмици през пролетта, романтичната градина на Нинфа се счита за една от най-красивите градини в света. Обикаляйки древни руини, покрити с разцъфнали цветя, ще имате чувството, че можете да срещнете танцуващи нимфи или мистични дриади на всеки ъгъл.

10. Езерото Блед, Словения

От драконите си, които са били там много преди тези на Денерис Таргериън от „Игра на тронове“, до романтичното езеро Блед, Словения е пълна с приказни места. Езерото Блед се намира из Юлианските Алпи, недалеч от Любляна. За някои от най-добрите гледки към емблематичния остров на езерото можете да се отправите към замъка Блед. Можете да обиколите музея, да се насладите на храната в ресторанта или да опитате вино в избата на замъка.

Нито едно пътуване до Бледското езеро не би било пълно без разходка с лодка до единствения истински остров в Словения. След като стигнете ще трябва да изкачите 99 стъпала до красивата църква „Успение на Мария“. Според легендата, ако звъннете на камбаната на църквата три пъти и си пожелаете нещо, вашето желание ще се сбъдне.

И, разбира се, не можете да напуснете езерото Блед, без да опитате известната сметанова торта на региона. Както пухкава, така и кремообразна, с нея със сигурност ще изпратите вашите вкусови рецептори на тяхно собственото приказно приключение.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.