Повечето от нас си спомнят поне един момент в живота си, в който са се радвали на продаващо се куче или коте, преди да погледнат цената му – а после са се заковавали на място.

За добро или лошо, да имаш породист домашен любимец никак не е евтино, но има някои животни, чиито цени наистина са потресаващи.

И сякаш цената им не е достатъчна, точно те обикновено изискват и най-много грижи, имат специфични здравословни проблеми и други нужди, които струват пари.

Та… кои са 10-те най-скъпи домашни любимци и можете ли да си ги позволите?

10. Китайско голо качулато куче

10-те най-скъпи домашни любимци

Започваме класацията с този симпатяга, който, често казано, една влиза в челната десетка със скромната цена от 5000 долара. Голички са (както се разбира от името) и с изключително чувствителна кожа, затова изискват много грижи. Иначе тежат до 5 кг, което ги прави идеални за гледане в апартамент. Не, че ако имате такова куче, ще имате проблем да си вземете къща… По ирония на съдбата, едно от най-скъпите кучета печели наградата за най-грозното куче на света от 2003 до 2005 г.

9. Котка Савана

10-те най-скъпи домашни любимци

Тази порода котки е изкуствено създадена кръстоска между домашна котка и вид рис. Добре, това е доста оригинално и може би си струва 10 000 долара. Освен с интересен произход, тази котка може да ви спечели и с факта, че е доказано най-лоялната и социална котка в света. Също така котките Савана са изключително интелигентни и податливи на дресировка. Е, някой да иска един малък рис у дома?

8. Маймуна Де Браза

10-те най-скъпи домашни любимци

Ако искате в зоологическата ви градина да има маймуна Де Браза, една от най-старите и най-редки маймуни на света, това ще ви струва около 12 000 долара. Не е чак толкова много, при положение, че имате зоопарк. Какво, нямате зоопарк? О, тогава наистина няма смисъл! Няма да можете да поемете разходите по отглеждането ѝ дори и за месец: десетки хиляди са. Иначе тези маймуни са красиви, с оригинална окраска и лека козина. Ако са отгледани сред хора, те са и много дружелюбни.


7. Син папагал Макао

10-те най-скъпи домашни любимци

Сещате ли се за папагалите в анимацията “Рио”? Сини папагали Макао. Ако искате да си имате един такъв (е, не знаем доколко ще пее, танцува или ще има чувство за хумор), ще ви струва 14 000 долара. Шегите настрана, тези папагали всъщност са добри домашни любимци, освен ако не са изцяло израснали в дивото — в такъв случай е добра да знаете, че могат да счупят черупката на кокос с клюна си. Отгледате ли ги от малки обаче, стават мили и дружелюбни, изключително податливи на дресировка.

6. Лавандулов питон албинос

10-те най-скъпи домашни любимци

Окраската на тази змия е наистина удивителна и ако си падате по тераристика и влечуги, може би да си я купите, би било сбъдната мечта. Е, имаме добра новина: доскоро тя беше официално най-скъпият домашен любимец, но сега цената и е спаднала до едва 40 000 долара. А какво са тези пари за жълти петна върху лавандулов фон? Една от причините тези змии да са толкова скъпи е, че са много редки: цветовете им са резултат на генетична мутация, която не се среща често нито в дивото, нито в изкуствена среда.

5. Малки бели лъвчета

10-те най-скъпи домашни любимци

Не само, че самите те са бели, но и очите им са бели. Основното, което прави малките бели лъвчета скъпи — 138 000 долара на брой, ако трябва да сме точни, е тяхната рядкост. Вярва се, че към момента бройката им е около 300, което включва видовете в дивата природа, в защитени резервати и в зоопаркове в световен мащаб. При толкова малко бели лъвчета, най-добре е да си вземете направо мъжко и женско. Колко са 280 000 долара в името на запазването на вида?

4. Тибетски мастиф

10-те най-скъпи домашни любимци

Точно преди да влезем в челната тройка (представяте ли си за какви суми говорихме, а още даже не сме в Топ 3) намираме второто куче в класацията: Тибетския мастиф. Разбира се, ако не знаете, че е куче, лесно може да го сбъркате я за мечка, я за лъв. Тибетският мастиф стига до около 80 кг, но изглежда даже по-голям, заради козината си. Поддръжката е сложна и като храна, и като груминг, и като какво ли още не. Ако имате такова, да знаете, че тук можете да намерите всичко за вашия домашен любимец. Цената им стигна до 582 000 долара преди известно време, но в Китай имаше пренасищане на пазара, което промени нещата малко. Все пак на запад това все още е най-скъпото куче, което може да си купите.

За Коледа ти пожелавам...

3. Синя риба тон

10-те най-скъпи домашни любимци

Дали я искате за рибарника си (такъв рибарник трудно се поддържа) или директно за тигана, трябва отсега да ви е ясно, че синята риба тон ще ви струва скъпо. Мнооого скъпо. Наскоро такава риба беше продадена в Япония за 1,8 милиона долара, правейки я най-скъпата риба на света.

2. Състезателни гълъби

10-те най-скъпи домашни любимци

На второ място в една от най-странните класации в света се нареждат вид изключително бързи гълъби. Добре е да уточним, че те не са бързи само заради натуралната им дарба, а и защото са тренирани от хора и използвани в състезания. Преди време такъв дресьор в Белгия продава ято от 66 състезателни гълъба за главозамайващата цена от, по-добре седнете, 6 милиона долара. Май не осъзнаваме какви богатства може би летят над главите ни.

1. Състезателният кон The Green Monkey

10-те най-скъпи домашни любимци

Състезателните коне като цяло могат да изпразнят джобовете и на най-богатите купувачи. И все пак има един кон, който и досега си остава най-скъпото животно в света. Името му е The Green Monkey (Зелената маймуна) и е роден и трениран в развъдник за състезателни коне в Кентъки. През 2006, когато е на 2 години, конят спечелва най-добро време сред 154 други коне по време на търг. Тогава е продаден за невероятната сума от 16 милиона долара. Надяваме се да се грижат добре за него.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *