Изминаха повече от два месеца, откакто България бе поставена в извънредно положение заради пандемията. Втора седмица обаче живеем почти нормален живот, забраните падат една след друга.

Температурите се повишават и вече на всички ни мирише на море, но къде ще почиваме това лято? Предплатени ваканции, големи планове за топлите месеци и накрая – лека спънка. Къде са местата, които са готови да приемат туристи през лято 2020 г. и защо трябва да ги изберем.

1. Австралия

Един континент, далече от България, но пък защо да не отидем на място, където хората успяха доста спешно да се справят с Ковид-19. Австралия е земя на впечатляващи контрасти и спиращи дъха красоти. Коралови рифове, вечнозелени гори, червени пустини, огромни национални паркове с най-разнообразни и уникални растителни и животински видове, градове с архитектурни забележителности и неповторим дух – Австралия има с какво да очарова всеки турист.


2. Гърция

Днешна Гърция е една уникална симбиоза между древна митология, философия, история и изкуство. Не само красивата архитектура привлича стотици хиляди туристи ежегодно към страната, макар и тя в никакъв случай да не е за пренебрегване. Топлото слънце и гостоприемният народ превръщат средиземноморската държава в мечтана дестинация и това лято.

3. Мароко

Мароко привлича любители на приключенията, културния и кулинарния туризъм. Той е предпочитана дестинация както от двойки, така и от приятелски компании. Но какво може да видим там? Едно от местата, които трябва да посетите, щом пристигнете в Мароко е Маракеш. Най-точното определение, което бих могла да дам за Маракеш, е неподправен микс от ухания, подправки, арабска екзотика, бедност, красота, стъклени лампи, забулени хора и килими в ярки цветове, магарета и камили. Това е едно от онези места, които те омагьосват и въвличат в приказка от „Хиляда и една нощ“. Изведнъж се върнах в света на приказките. А вие?


4. Малта

Малта изглежда като извадена от приказките. Малък остров, а отвсякъде блика красота, история и забележителности по картата му. През 2018 г. Валета става официална европейска столица на културата. И макар в града да живеят едва 6 000 души, там бяха представени около 600 културни събития. Богатият списък от изложби, танцови спектакли, литературни четения и всевъзможни събития се превърна в още една от много притегателни на острова за туристите. Едни от най-чистите и живописни плажове в Европа ни очакват само на някакви си 2 часа полет, за да се потопим в синьото им щастие. Малта е идеалната дестинация да наваксаме с витамин D. Мисля, че това е моето местенце за тази година.

5. Кипър

Кипър е божествено място, където ще откриете следи от храмове на древногръцки богове, християнски църкви и мюсюлмански светини. Но островът е познат още като “Островът на любовта”. На всяка крачка се натъквате на руини, природни забележителности или храмове свързани с това велико човешко чувство – любовта. Невъзможно е да видите цялата красота на острова наведнъж. Според мен за около 10 дни може да се откъснете от обичайния си ритъм на живот и да се насладите на романтиката и любовта на този малък остров.


6. Малдиви

За мен това място е малко банално. В днешно време се нагледахме на много известни личности, които посетиха островната държава. Разгледала съм много снимки от различни красиви местенца там. За съжаление Малдиви малко трябва да изчака, защото най-подходящото време да посетим този остров е между ноември и април. Курортите на Малдивските острови се стремят да привлекат туристи, обещавайки им „последното останало райско кътче на земята“.

Ако си представяте почивка на Малдивите на девствен, тих тропически остров с полюшващи се палмови дръвчета, чисто бели плажове и брилянтни тюркоазени лагуни, то Малдивските острови със сигурност няма да ви разочароват. Групата от 1190 коралови острова е основна дестинация за практикуващите леководолазно гмуркане, които идват тук заради приказните рифове и изобилието от подводен морски живот. Това място не е подходящо за туристи с ограничен бюджет или любители антрополози, които искат да пътуват сами и да живеят като местното население.

7. Кабо Верде

Още през юни може да посетите островната държава, а там ви очакват незабравими гледки. Типичният за Кабо Верде живот може да се види най-добре на пъстрите местни пазари. Най-впечатляващи са пазарите в столицата Прая. Всеки ден там от ранни зори до късна вечер се продават плодове и зеленчуци, натрупани на огромни купове, както и големи количества риба. Дрехи, обувки, домакински уреди и накити също се предлагат в изобилие. Многобройни открити кухни разпространяват апетитни аромати.

За любителите на спорта също има разнообразни възможности. Планинската земя на западните острови предлага на планинарите интересни маршрути. Много предпочитано е изкачването на Фогу, което продължава около шест часа и възнаграждава с прелестна панорама. Източните острови – и най-вече Буа Вища, разполагат и привличат с прекрасни плажове. Гордост за Кабо Верде е, че от 2009 година притежава обект от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. Това е историческият център на Рибейра Гранде – град, който се намира на остров Санту Антау.


8. Индонезия

Индонезия е земя на крайности. При нашето посещение можем да видим лазурни плажове с бели пясъци, вулкани, тучна тъмнозелена гора, високи небостъргачи, красиви подводни гледки – изобщо Индонезия е райското кътче на Земята. Там може да видим вулкан, бълващ сини пламъци, най-ниските хора и още куп интересни забележителности.

9. Тайланд

Неустоима комбинация от спираща дъха природна красота, вдъхновяващи храмове, популярна гостоприемност, отлична кухня и руини от приказни древни кралства. Времето няма да ви стигне да се насладите на божествените му плажове и живописни острови, на многобройните културни забележителности и на контакта с местната култура, но дори няколко дни престой ще оставят незаличима следа от удоволствие в душата ви. Да далеч е, но пътуването си заслужава.

10. Малайзия

Не на последно място поставям Малайзия – за мен това място е черешката на тортата. Първо заради времето, въпреки че периодът септември – март е най-активен откъм валежи. Забележителностите, които трябва да посетим, са островите на Перхентиан, Куала Лумпур и Пенанг – места, които трудно се изговарят, но си заслужава да се видят. Един ден може би оттам ще кача снимка в социалните медии.

Месец май ще е месецът на размисъл – къде и кога да се откъснем от България за малко. Тези предложения за една екзотична почивка ще променят мисленето ви за тези места. Нека Ковид-19 не пречупва нашето желание за пътешествия и трупане на много хубави моменти.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.