На 27 април нидерландците отбелязват Деня на краля – най-големия национален празник в Нидерландия. Най-пищните тържества се провеждат в Амстердам.

Но нидерландската столица привлича туристи не само през април, а целогодишно. Днес ви предлагаме виртуална разходка в този прекрасен град.

1. Великолепни канали

10 чара на Амстердам

Амстердам се разглежда най-добре с лодка. Каналната система на града е дълга над 100 километра. Построена е през 17-ти век, когато Амстердам е бил един от най-богатите пристанищни градове в света. И днес тези канали се използват по най-различен начин – от туристи, но и от местните хора, някои от които се придвижват с лодка до работа. По каналите могат да се видят и легендарните „плаващи къщи“.

2. Рай за велосипедистите

10 чара на Амстердам

Който се страхува от водата, може да обиколи града с велосипед. В Амстердам има 800 000 велосипеди – почти колкото жителите на града. И както в почти всеки европейски град, придвижването на две колела в Амстердам е много по-бързо и приятно, отколкото с автомобил например.

3. Тесни къщички

Многобройни и различни фронтони красят къщите, разположени покрай каналите. По върховете им все още могат да се видят приспособленията за макари, с които в къщите са се внасяли по-големите покупки – през прозорците, тъй като вратите са били прекалено тесни.


4. Нидерландските майстори

Поразително е колко много съкровища на изкуството могат да се видят в Амстердам. В Държавния музей (Rijksmuseum) се помещава една от най-важните колекции в света на картини от нидерландски майстори, сред които Рембранд, Халс, Вермеер и Стен. От 2013 година насам там отново може да се види шедьовърът на Рембранд „Нощна стража“. Преди това картината е била реставрирана дълго време.

5. Слънчогледи за майстора

Съвсем близо до Държавния музей се намира и музеят, в който са изложени над 700 картини и рисунки на Винсент ван Гог. В знак на уважение към любимия мотив на известния импресионист, през 2015 година за откриването на новия вход към сградата са засадени 125 000 слънчогледа.

6. Къщата на Ане Франк

10 чара на Амстердам

По време на Втората световна война, в продължение на две години, къщата от тази снимка е служила за скривалище на еврейското момиче Ане Франк. Нейният дневник е преведен на над 60 езика. А още от 1960-та насам къщата-музей е смятана за една от основните забележителности на Амстердам.

7. Те знаят как да се наслаждават на живота

10 чара на Амстердам

Жителите на Амстердам умеят да се наслаждават на живота. Градът редовно се превръща в сцена на свободата, разкрепостеността и празненствата. На 5 май, деня на освобождението от националсоциалистите, хората празнуват по улици, мостове и канали.


8. Червените фенери

10 чара на Амстердам

В Амстердам е отредено място и на… пороците. Например в района на червените фенери – там се намира първият музей на проституцията в света (на снимката), както и „Храмът на Венера“ – най-старият музей на секса.

9. Магазини за марихуана

10 чара на Амстердам

Част от разкрепостеността на Амстердам са и многобройните кафенета, в които се толерира продажбата на т.нар. меки наркотици. Те са много популярни сред туристите. Някои от тях идват специално заради многобройните Coffeeshops, в които могат напълно легално да купуват и употребяват марихуана.

10. Забележителна архитектура

10 чара на Амстердам

Навсякъде в Амстердам можете да откриете модерни сгради, които са в прелестен контраст с традиционната архитектура. Изключително известни са мостът Lex van Delden и жилищните сгради в квартал Buiksloterham, изградени изцяло от дърво. А проектираният от Ренцо Пиано Научен музей NEMO (на снимката) олицетворява както уважението към морската история, така и перспективата за бъдещето.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *