Търсачите на силни усещания не спират да искат повече адреналин от всяко нещо, в което се впускат, и дори понякога да измислят нови видове спорт и активности, които да учестят пулса им. Търсенето на онова изживяване, което да осигури на човек победа над самия себе си и над собственото си тяло, принуждава хората да експериментират все повече и повече.

„Флиртът“ с чувство за страх и близката среща с опасността кара всяко сърце да тупти по-силно и всеки човек да се чувства по-жив. И ако вие се припознавате в казаното дотук, ето 10 от най-екстремните спортове по света, с които може да преминете установените във вашето ежедневие граници и да тествате силите си.

1. Зорбинг

10 от най-екстремните спортове по света

Зорбингът е създаден през 2000 година и днес има хиляди привърженици по целия свят. Заради своята специална техника, той се превръща в световен феномен. За целта е необходима голяма топка с две стени, между които има въздух, в която да можете да влезете и просто да се търкулнете по някой склон.


Подобно на редица други екстремни спортове, като бънджито например, родината на зорбинга е Нова Зеландия. Този спорт има два варианта – да го практикувате на сухо или да се спускате по вода. Често е наричан „спортът на хамстерите“ и неслучайно – създателите на този спорт споделят, че именно малките животинчета са ги вдъхновили да изобретят топките.

Независимо, че този спорт сам по себе си предлага достатъчно екстремно преживяване в подходящите условие, Стив Камп е решил да го усъвършенства, поставяйки рекорд за най-дълго пътуване в зорб (близо 600 м), но по-екстремна е неговата скорост – 51 км/ч.

2. Ходене по въже

10 от най-екстремните спортове по света

Да поиграем за баланс. За да го практикувате, е необходима само здрава лента, специална за целта, между два неподвижни високи обекта. Ако ви е страх от високо, тази дейност не е за вас, но ако метрите нагоре не са ви проблем, то френските Алпи ви приветстват с редица места, на които да се пробвате.

И ако искате да се „разлюлеете“ още повече – насочете се към слаклайнинг, където лентата не е опъната здраво, а пружинира. Разбира се, играчите са обезопасени с въже, но това не винаги е успокоително. Световният рекорд по слаклайнинг държи Кристиан Шоу, който извършва подвига си на 1000 метра височина (и ако се чудите колко точно е това, погледнато от земята – нека го представим в 3 Айфелови кули), прекосявайки норвежкия морски залив Кьераг.

3. Изследване на пещери

10 от най-екстремните спортове по света

Това не е за хора, които не харесват тесни и тъмни пространства. Скални пукнатини и подземни басейни – приключението започва с фенер, екипировка и задължително добре запознат водач.

Пещерата е не само предизвикателство, но и възможност да откриете нещо, което повърхността скрива от нас – множество интересни образувания от лава, капещи сталактити и странни скални образувания. Досега в пещери са разкрити и очарователна серия от подземни хиндуиски храмове, гравирани в планината.

Може дори да отидете в пещера в града – подземната обиколка на Будапеща, предлага лабиринт от тунели и тайни пещери, точно под жилищните квартали, които ви разкриват града от съвсем различен поглед. Но ако и това не ви стига, то за вас има и подводни пещери, които определено ще тестват уменията ви – пр. Ийгълс Нест във Флорида с дълбочина 91 метра.


4. Вулканични преживявания

10 от най-екстремните спортове по света

Да се спускаш по отвесните склонове на действащ вулкан с огромна скорост, “въоръжен” единствено с борд не е за всички. Мнозина тестват смелостта си по склоновете на Черо Негро, активен вулкан в Никарагуа, откривайки нови възможности за спорт и незаменимо изживяване.

Защитени единствено на каска и наколенки, “сърфистите” развиват до 80 км/ч върху специално конструираните за целта дъски. Потенциалните опасности включват падане и всякакви ожулвания от грубата пепел, дишане на отровни газове или пък удавяне в летяща стопена лава (но какво пък толкова ха-ха).

Може да вдигнете своя адреналин не само извън вулкана. Бънджи скок в неговия кратер – скоростно спускане с главата надолу към горещата лава е ужасяващо приключение. Мястото, където се случва тази лудост, е вулканът до град Пукон, Чили. Скоковете се осъществяват от хеликоптер, който преминава сравнително близо над кратера с гореща лава. Общата цена на това шантаво приключение е близо 10 000 долара.

5. Близост с животните

10 от най-екстремните спортове по света

В Австралия сблъсъкът с крокодил е едно от най-екстремните неща, за които човек може да си плати. В някои случаи прилича на бънджи, но не съвсем. Разликата е в това, че скачаш над воден басейн с крокодили.

Освен това може да се пуснете в „клетката на смъртта“ – скъпо удоволствие, с което, ако сте достатъчно смели, ще се докоснете максимално близо до тези животни. Наред с крокодилите, акулите са следващите животни, от които човек е развил подобен страх.

Именно затова няма по-добър начин да тествате храбростта си, отколкото да се потопите в океана с тях и да усетите близостта им толкова, че можете да почувствате размахването на перките им. За щастие, няма да бъдете хвърлени в открито море, за да възстановите кървавите сцени от някой филм, а вместо това ще бъдете безопасно настанен в клетка, с възможност да се върнете на лодката по всяко време.

С китовете също може да се изправите лице в лице, но не как да е, а на кану каяк. Страхът тук идва не от това, че някой кит ще ви изяде – това почти няма шанс да се случи, а от размера на животните и опасността те да се ударят във вас.

6. Ходене по крило на самолет

10 от най-екстремните спортове по света

Ходенето по движещ се самолет бързо набира популярност и става част от програмата на редица авиошоутата. Изпълнители на загадъчните каскади признават, че целта на тяхната дейност е да печелят пари от перспективата на публиката да наблюдават как някой може да умре.

Най-ранният известен случай на ходене на крило на задвижван самолет е бил експериментален полет, по време на който легендата разказва, че пилотът установява наличието на проблем, излиза от кабината, качва се на ниските крила и разрешава проблема.

Именно заради това освен за шоу, овладяването на ходенето върху самолет спомага за развитието на авиацията. То допринася за първото зареждане във въздуха (през 1921 г. Уесли Мей закрепва резервоар за гориво на гърба си и извършва трансфер от самолет до самолет), както и за полети на дълги разстояния. А днес всеки може да изпита усещането от летенето извън машината.

7. Катерене по лед

10 от най-екстремните спортове по света

Дали заради самото усещане от катерене на замръзнала повърхност или заради стремежът на човек винаги към върха, ледниковото катерене е силно вълнуващо пътуване. Малко преживявания са толкова различни, колкото обиколка на огромен блестящ ледник и какво по-добро място да се справим със замръзнал ландшафт, отколкото самата
Исландия?

Направете еднодневна екскурзия от Рейкявик: Глейзър пешеходен туризъм и ледено катерене на ледника Солхеймайокул в Исландия, където ледените хребети, дълбоките пукнатини и умопомрачени склонове от замръзнала скала ще предизвикат дори най-умелите и подготвени туристи.


8. Полет при нулева гравитация

10 от най-екстремните спортове по света

Това ви дава невероятната възможност да се почувствате безтегловен за около 30 секунди и да се насладите на едно космическо усещане. Подобни нулеви гравитационни самолети се използват за обучение на астронавти. А вече Zero Gravity Corporation предлага такива полети от международните летища във Флорида, Лас Вегас и Калифорния.

Самолетът G-Force One може да предложи опита на лунната гравитация (гравитационната сила на Луната, където ще претеглите около 1/6 от теглото си на Земята) или гравитацията на Марс (нивото на гравитацията на Марс, където тежестта ви е около 1/3 от това на Земята). А може ли да повярвате, че преди няколко години двама ентусиасти са сключили брак при подобни условия?

9. Зиплайн

10 от най-екстремните спортове по света

Зиплайн е плъзгане по въже от една точка до друга, но на достатъчна височина да направи преживяването вълнуващо и незабравимо. Вижте света от високо!

За спускането не са ви необходими специално оборудване или екипировка. Това преживяване е достъпно и в България, но на по-малки разстояния. По най-бързата такава линия човек достига скоростта от 160 км/ч.

10. Разхода по пасажа Ел Каминито дел Рей

10 от най-екстремните спортове по света

Този атракцион има всички данни да стане един от най-любимите на поклонниците на екстремните развлечения. Няма как да бъде по друг начин, тъй като едва ли нещо ще стимулира по-ефективно адреналина ви от разходка по 110-годишна тясна пътечка, „опъната“ отстрани на високи отвесни скали и разположена над заплашителна пропаст.

Когато е бил създаден през 1905 г., този „мост“ е служел за преминаване на работниците на две хидроелектростанции, построени в района. Трасето е затворено през 2000 г., когато там се случва нещастен случай – преминаващ по „пътя“ човек пада в пропастта и умира на място.

Съоръжението обаче се е превърнало в предизвикателен атракцион за търсачите на силни усещания. Те могат да бъдат всички желаещи на възраст над 12 години, като единственото изискване е да не се страхуват от височина. Вдъхновени от тази идея, в Торонто на вниманието на туристите е представена възможността да разгледат най-високата атракция в града, но отвън.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.