В нощта на 30 септември срещу 1 октомври 2018 г. на 94 години почина Шарл Азнавур. Отишъл си е в съня си, точно както и живя. Тръгнал от бедно арменско семейство и достигнал световна слава, покорявайки най-известните концертни зали, Шарл Азнавур е истински пример за сбъдната мечта. Французинът беше един от рекордьорите за най-дълголетен артист на съвременната музикална и театрална сцена.

„Вдъхновяваше ме всичко – телевизията, радиото, книгите… Тъй като нямам въображение, подхващам това, което видя“, каза той неотдавна в интервю за испанско издание. „Някои хора имат (въображение) и въпреки това не са способни да напишат песен.“

1. Детството

10 значими момента от живота на Шарл Азнавур

Шанур Вахинаг Азнавурян – така звучи истинското име на известния в цял свят френски изпълнител от арменски произход Шарл Азнавур. Роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменци от Грузия и днешна Турция, избягали от Османската империя.


Бъдещият певец, композитор и актьор израства в творческа атмосфера. И двамата му родители са били артисти. Майка му играе на сцената на няколко Парижки театъра, а баща му пее в оперети. Изпълнителската кариера на Шарл започва още докато е дете – за сметка на училището, което напуска на 9-годишна възраст. Още тогава той приема Азнавур като свое сценично име.

Семейство Азнавурян живее скромно. Изкуството обаче по-скоро им носи духовно удовлетворение, но не е храна в истинския смисъл на дума. Затова се налага цялата фамилия – и възрастни, и деца, да работят в малкия семеен арменски ресторант. За съжаление кризата, разразила се в края на 1930-те години, ги принуждава да затворят ресторанта.

2. Шарл в началото

През 1940-те години Шарл се запознава с Пиер Рош. Също като Шарл, Пиер е млад композитор и музикант, който свири на пиано. Двамата създават дуета Рош и Азнавур и заедно обикалят клубове във Франция и в съседна Белгия. Дотогава Азнавур е танцьор и актьор, под влияние на Рош обаче започва да пее и да пише песни.

3. Едит Пиаф

Големият пробив за Шарл Азнавур идва през 1946 г. Тогава 22-годишният изпълнител е забелязан от Едит Пиаф, която пожелава да го вземе със себе си по време на турнета във Франция и САЩ.

В началото на 50-те години на XX век Шарл вече е известен, но не като изпълнител, а по-скоро като автор на песни и композитор. Азнавур е автор на „Plus bleu que le bleu de tes yeux“ за Едит Пиаф, „Je hais les dimanches“, която е одобрена от Жулиет Греко, след като била отхвърлена от Пиаф. Името на Азнавур стои и зад хита „Jezebel“, преработка на известна американска песен. Скоро, в изпълнение на Пиаф, тя се превръща в колосален световен хит.


4. Критиката

В средата на 1950-те Шарл Азнавур тръгва на национално турне в Северна Америка. Така започва блестящата му биография като изпълнител на шансони. След завръщането си той сключва договор с най-известните френски концертни зали и макар критиците да се отнасят хладно към певеца, обикновените французите се оказват в плен на неговия, макар и не идеален, но много привлекателен глас.

Критиците обаче са безпощадни. Описват го като грозен, твърде нисък, с ужасен глас и съмнителни заглавия на песните.

5. Пробивът в САЩ

През 60-те години на миналия век вратите на легендарния американски „Карнеги хол“ се отварят пред певеца и композитор. Изпълненията на французина се превръщат в истински триумф. Едва тогава критиците признават таланта на Шарл.

След дълго турне в Америка, Европа и Азия Шарл Азнавур се превръща в звезда от световен мащаб. Неговите дискове са разпродадени в огромни тиражи. Хитовете му се пеят на всички континенти. Особено популярна става песента му „Une Vie D’amour“, която по-късно записва и в дует с Мирей Матийо.

6. Киното

Кино биография на Шарл Азнавур е цяла отделна глава от живота му. Актьорските си умения той наследява от майка си. Първите му значими роли са във филмите „Женкар“ и „Глава срещу стената“. През 1960 г. участва в „Застреляй пианиста“, а през 1963 г. получава главната роля в мелодрамата „Париж през август“. За своя дълъг творчески живот Шарл Азнавур е участвал в над 60 филма. Работил е с имена като Клод Лелуш, Клод Шаброл, Жан Кокто и Рене Клер.

7. Личният живот

Азнавур се е женил три пъти: през 1946 г. – за Мишелин Рюгел, през 1955 г. – за Евелин Плесис, и през 1967 г. – за шведката Уле Торсел. Има 6 деца: Седа (Патриция, родена през 1946), Шарл (роден през 1952), Патрик (1956-1981), и от последния брак – Катя (родена пред 1969), Миша (родена през 1971) и Никола̀ (роден през 1977).


8. Признанията

През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.

През 1998 г. Шарл Азнавур е обявен за изпълнител на века в класация на CNN и списание „Time“, измествайки имена в съвременната музика като Елвис Пресли и Боб Дилън.

10 значими момента от живота на Шарл Азнавур
Шарл Азнавур и Катерина Валенте

9. Азнавур в България

В края на ноември 2017 година легендарният френски артист просълзи българската публика с песните си в зала „Арена Армеец“ в София. Спектакълът на Азнавур потопи повече от 5000 родни фенове в атмосферата на автентичния френски театър. Концертът бе част от световното турне на звездата, което беше и последно за кариерата му – неговото голямо „Сбогом“ със сцената.

10. Равносметката

Често наричан „френският Франк Синатра“, по време на кариерата си Азнавур създава около 1300 песни и няколко мюзикъла, има около 100 албума, от които е продал повече от 100 милиона копия. Играл е в десетки филми.

Сред артистите, записвали негови песни или работили с него, са Едит Пиаф, Фред Астер, Франк Синатра, Рей Чарлс, Бинг Кросби, Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мстислав Ростропович, Андреа Бочели, Боб Дилън (който твърди, че Азнавур е най-великият изпълнител, който е виждал на живо в живота си), Лайза Минели, Елтън Джон, Далида, Серж Генсбур, Джош Гробан, Том Джоунс, Шърли Беси, Нана Мускури, Хосе Карерас, Хулио Иглесиас и др.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.