10 любопитни факта за континентите

От учебниците по география знаем, че планетата ни има 7 континента: Африка, Азия, Антарктика, Австралия, Европа, Северна и Южна Америка. В началото на 2017 година обаче група от 11 учени изненадаха света с ново откритие. На земната кора има още един геологичен континент, наречен Зеландия, който се е крил под носовете на геолозите в продължение на дълго време.

Според учените, провели изследването, Нова Зеландия и Нова Каледония не са просто верига от острови, а са част от единен регион от земната кора, с размери близо 5 млн. квадратни километра, който е геологически различен от Австралия. Зеландия е приблизително с площта на Индийската плоча и също като Индия, Австралия, Антарктида, Африка и Южна Америка е бивша част древния суперконтинент Гондвана.

Преди около 800 милиона години големите тектонични плочи, от които е изградена земната кора, не са били разделени, а по-скоро една върху друга и са били част от един огромен суперконтинент. След 300-550 милиона години този огромен континент се разпаднал на много парчета, които след това са се сблъсквали многократно.

10 любопитни факта за континентите

След това те отново се разделили и отново се събрали, за да се образува отново една огромна суша, наречена Пангея, която била заобиколена от само един океан. 50 милиона години по-късно и Пангея започнала да се разпада. Тя се разделила на две огромни маси и в крайна сметка се оформили континентите, които познаваме и до днес.

Смята се, че Зеландия се е отделила от Австралия и е потънала в океана преди между 60 и 85 милиона години, като днес 94% от площта на „осмия континент“ се намира под вода. Ако съществуването на Зеландия бъде категорично доказано и се потвърди официално, това ще бъде най-малкият континент на земята.

А докато учените разкриват, доказват и потвърждават съществуването на Зеландия, континентите остават в добре познатия си вид. И макар години наред те да са това, което са, със сигурност огромно количество факти за тях попадат в графата „малко известни“. Ето част от тази съкровищница с 10 любопитни факта за континентите на Земята.

10 любопитни факта за континентите

1. Континентите се местят с почти същата скорост, с която растат човешките нокти.

2. Континентът Австралия е по-широк от Луната.

3. Африка е единственият континент, който се намира и в четирите полукълба.

4. Нос Рас ал Абиад е най-северната точка на континента Африка.

5. Северна Америка е единственият континент, който има всякакъв вид климат.

6. Две от петте най-дългите реки в света са в Южна Америка: Амазония в 4087 мили и Парана с 3032 мили. Амазонка се вижда от космоса.

7. Европа е вторият най-малък континент с площ около 10 180 000 км² или 2% от площта на планетата и 6,8% от площта на земната суша.

8. В Европа се намира най-малката държава в света – Княжество Сийленд. Тя има цели четирима обитатели и е разположена на 0,004 км² площ. Досега никой не е признал независимостта на самопровъзгласилата се държава. Тя разполага обаче с конституция, герб, знаме и валута.

9. Антарктида е единственият континент на Земята без влечуги. Причината – изключително ниските температури там, които могат да достигнат -93,2 градуса.

10. Антарктида е и единственият континент без часова зона.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *