Широки прозявки по никое време на деня. Промишлени количества кафе, които в крайна сметка се оказват безполезни. Познато ли ви е?

Ако и вас ви мъчи постоянна умора и отпадналост, явно е дошло времето да потърсим причините. А те могат да се окажат много – от недоспиване и неправилен режим, до гадни шефове и дехидратация.

В някои случаи постоянната умора може да бъде и симптом за тежко заболяване. Най-добре потърсете помощта на специалист, ако нито една от следващите причините не се отнася за вас.

1. Спорт

Липсата на физическа активност, наред с нездравословната храна, са сред основните причини да се чувстваме отпаднали. Хората, които тренират по няколко пъти в седмицата отчитат значителен прилив на енергия само след няколко седмици тренировки.

2. Храна

Еднообразната храна, особено, ако е бедна на витамини и минерали, може да доведе до нервност, продължителна умора, липса на концентрация и отпадналост.

3. Кафе

Въпреки всеобщото мнение, че кофеинът ободрява, проучвания доказват, че хората, които не пият кафе сутрин се чувстват по-малко уморени.

4. Вода

Дехидратацията дори и само с 1.5% може да причини сериозни проблеми с концентрацията.

5. Алкохол

Чаша вино или бира вечер може и да ни накарат да заспим по-бързо, но всъщност те влошават качеството на съня ни.

6. Сън

Шумни съседи, неудобно легло, задушна стая – всички тези неща могат да нарушат съня ни, а недоспиването най-често се изразява в липса на концентрация, отпадналост и нервност.

7. Работата

Работа на смени, конфликтен шеф, претоварен график, липса на сигурност. Чувството на постоянна умора може да се появи, ако системно сте подложени дори само на един от тези фактори.

8. Скръб

Загубата на любим човек предизвиква широк спектър от негативни емоции. Резултатът от тях са тревожност, отпадналост, апатия и умора.

9. Тревожност

Тревогата и депресията са психически състояния, които могат да окажат изключително вредно влияние и върху физическото ни здраве.

10. Перфекционизъм

Стремежът към съвършенство може да се окаже нож с две остриета. Постигането на идеала във всичко отнема много от времето и енергията ви, което в крайна сметка води до постоянна умора.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *