Най-специалните поводи в живота ни се свързват с една специална напитка – шампанското. Всяка нова година започва с мехурчетата, които гъделичкат небцето ни. Сватби, юбилеи, абитуриентски балове, празници на влюбени и разлюбени са само добра предпоставка да си доставите това удоволствие и да се пренесете във Франция.

Шампанско може да се нарича само вино, произведено от лозя от провинция Шампан във Франция. Това е регламентирано от Европейския съюз. Останалите са с етикет “пенливо вино”. Запознайте се с 10 любопитни факта за този еликсир.

Първото пенливо вино е произведено в областта Ландедок, но е усъвършенствано и превърнато в прочутата по цял свят напитка именно в Шампан. В градчето Отвилие, на 20 км от Реймс, домакинът на бенедиктинското абатство Дом Периньон през 1670 година създава технологията Recoupage — купажиране (съединяване на няколко сорта грозде) пенливо вино, а също и Boughage и Ficelage – наливането на това вино в бутилки и поставянето на тапа.

Шампан е сред най-студените региони, в които се произвежда вино. Ниските температури по тези географски ширини спират много рано процеса на ферментация, още преди всичката гроздова захар да се превърне в алкохол. Вторичната ферментация на виното започва пролетта, с първите по-топли дни. При този процес се отделя въглероден диоксид, който газира виното.

10 любопитни факта за шампанското

Със самото си “изобретяване”, шампанскотоенаречено “виното на дявола” (” le vin du diable”), защото бутилките буквално експлодирали. Механизмът, който “спасява” бутилката, е изобретен доста по-късно, през 1844 година, от Адолф Жаксон. Преди Жаксон да изобрети специалната телена оплетка за тапата, бутилките с шампанско били отваряни само в дълбоките изби, където отлежавали, защото често това било съпроводено с пръсването им на опасни малки стъклени шрапнели. За целта си имало специална длъжност, а човекът, който бил назначаван на нея, отварял бутилките със специална желязна маска – от XVI до XVIII век.


Бутилките с шампанско са в различни обеми – от 0,375 литра (деми) до 35-литровата бутилка, равняваща се на половин човешки ръст. Всички бутилки от 0,375 литра нагоре носят имената на древни юдейски царе:

10 любопитни факта за шампанското

Мелхиседек: 30 л = 40 обикновени бутилки;
Примат: 27 л = 36 обикновени бутилки;
Соломон: 18 л = 24 обикновени бутилки;
Навуходоносор: 15 л = 20 обикновени бутилки;
Балтазар: 12 л = 16 обикновени бутилки;
Салманазар: 9 л = 12 обикновени бутилки;
Матусаил: 6 л = 8 обикновени бутилки;
Иеровоам: 3 л = 4 обикновени бутилки;
Магнум – 1.5 л = 2 обикновени бутилки.

Бутилките за шампанско са дебелостенни, с вдлъбнато дъно, предназначени да издържат налягане, трикратно по-високо от налягането в автомобилна гума. Налягането в бутилка шампанско е 40 килограма на квадратен инч. Тапата излита от бутилката със скорост 40 км/час. Като стандартна за производството на Шампан са бутилките от 0,750 л.

10 любопитни факта за шампанското

Гроздето за шампанското се бере в началото на септември, по-рано от другите винени сортове, за да не натрупат гроздовете захар. За шампанско се използват три сорта – пино ноар, шардоне и по-рядко пино моние. Качеството на финалната напитка се определя по мехурчетата. Колкото по-малки са те, толкова по-качествено е виното.

10 любопитни факта за шампанското

Смята се, че балончетата в шампанското и пенливите вина ускоряват циркулирането на алкохола в кръвта и така човек се напива по-бързо. В една бутилка се съдържат приблизително 50 милиона от тях, 30 пък се приемат във всяка секунда, в която пиете от него.

Най-голямата в света изба за шампанско се намира в Еперне, заради което наричат града столица на шампанското. Под улиците му са разположени 110 км тунели, в които се пазят 200 милиона бутилки шампанско. Значителна част от запасите искрящо вино се съхраняват в тунелите под главната улица на града – авеню дьо Шампан, където се намират седалищата на винопроизводителните компании. Те харесали Еперне още през 19 век, когато в града била изградена железопътна гара, която решила въпроса с транспортирането на бутилките шампанско от Еперне до всички кътчета по света.


Когато шампанското се държи в хладилник, корковата тапа изсъхва и се свива, така че газировката може да излезе навън, а други миризми и вкусове да проникнат вътре. Шампанското трябва винаги да се съхранява, поставено на една страна, за да остава тапата влажна и да се гарантира непроникване на въздух.

Най-скъпото шампанско в света е Gout de Diamants (Вкус на диаманти). Вкусът на диаманти (Taste of Diamonds) струва 2,07 млн. долара. Бутилката е по дизайн на Александър Амосу. Етикетът е изработен ръчно от чист калай с 19-каратови камъни Сваровски.

10 любопитни факта за шампанското

Най-старото шампанско в света е открито на дъното на Балтийско море и е на възраст от над 180 години. Намерени са 172 бутилки с марки Veuve Cliquot и Juglar, което след 1830 година е преименувано на Jacquesson. Предполага се, че корабът пътувал към Санкт Петербург, а товарът му бил предназначен за цар Александър ІІ.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *