Джеймс Хетфийлд е истинска жива легенда в съвременната музика.

Той е един от най-добрите китаристи, вокалисти и текстописци на всички времена. Бори се успешно с травмите от детството си, стереотипите и зависимостта от алкохола.

Считан е за създател на траш метъла, а триумфът му не стихва повече от 30 години. На рождения му ден се потапяме в моментите, белязали феноменалното му творчество. Представяме ви 10 любопитни факта за Джеймс Хетфийлд.


1. Раждането

Джеймс Алан Хетфийлд е роден на 3 август 1963 година, в малкия град Дауни в югоизточната част на окръг Лос Анджелис, Калифорния. В семейството му се преплитат английски, ирландски, шотландски и германски корени. Баща му, Върджил Ли, е шофьор на камион, а майка му – Синтия Басет – оперна певица. Това е втори брак за майка му. От предния тя има двама сина – Крис и Дейвид. Освен двамата си доведени братя, Джеймс има и по-малка сестра – Диана. Семейство Хетфийлд са изключително религиозни и са последователи на Християнската наука.

2. Училището

В училище е тихо и свито моме. Съучениците му му се подиграват и го смятат за странен. Заради вярванията си, родителите му му забраняват да посещава каквито и да е било уроци, свързани със здравето, изучаването на тялото, болестите и подобни. По време на тези уроци, той стои пред вратата на класната стая като наказан.

Много обича спорта, но и тук религията се оказва пречка. Няма как да играе във футболния отбор, защото преди това трябва да се подложи на медицински преглед и да получи медицинско свидетелство. Открива своето спасение в музиката. В албума на випуска след завършване, под снимката му пише: “Цели в живота: да стана рок звезда”.

3. Бащата

Върджил често отсъства от дома за месеци наред. Синтия не спира да повтаря, че причината е професията му, докато най-накрая признава, че двамата преминават през труден период. Когато Джеймс е на 13 годни, баща му напуска семейството си. Без сбогувания, без обяснения. Върджил просто си отива. Оставя само кратка бележка. Тогава започват проблемите.


4. Майката

Джеймс не вижда и майка си. Синтия пътува за концерти и репетиции, но така и не успява да спечели достатъчно пари, за да осигури нормален живот за децата си. Те често сменят жилищата в търсене на щастието. Изоставената жена намира утеха в религията, вкопчва се още по-фанатично в нея и постоянно води сина си в църквата. Едва три години след раздялата си с Върджил, тя умира от рак, отказвайки каквото и да било лечение.

5. Травмите

Джеймс има две метални пластини, винтове и 85 шева от сериозна фрактура на двете кости на лявата му ръка. По време на турне с Ози Озбърн, докато кара скейтборд, чупи лявата си китка. Най-запомнящият се инцидент с негово участие се случва на концерт в Монреал, Канада, на 8 август 1992 година.

В началото на песента “Fade to Black”, Хетфийлд е обгорен от химически огън. Китарата му го предпазва от пълната сила на огъня, но пламъците обхващат цялата му лява страна, ръката, рамото, лицето, веждите и косата, причинявайки му изгаряния от втора и трета степен. Завръща се на сцената след 17 дни, но само като вокал. По време на записите за “The Black Album” получава гласови нарушения, което става причина за първи път да отиде на уроци по пеене.

6. Песента

Една от най-обичаните парчета на групата можеше изобщо да не види бял свят. Създадена е по време на турне, докато Хетфийлд разговаря по телефона със своя приятелка и в същото време свири на китара. Дълго време той не иска да представя песента пред публиката, защото я намира за твърде лична и абсолютно неподходяща за стила на “Металика”. Но Ларс Улрих я чува съвсем случайно и убеждава Джеймс да я запишат.

7. Бракът

Женен е за Франческа Томаси от 17 август 1997 година. Тя е родена в Аржентина, но дълго време живее във Вейл, Колорадо. Двамата имат три деца – Кайли Ти Хетфийлд, родена на 13 юни 1998 година, Кастър Върджил Хетфийлд, роден на 18 май 2000 година и Марсела Франческа Хетфийлд, родена на 17 януари 2002 година.


8. Анимацията

През 2000 г. анимационния образ на Хетфийлд е главно действащо лице в серия от “South Park“, където всички от групата са обект на осмиване заради противопоставянето им на съществуването на програмата за трансфер на безплатни МР3 файлове – НАПСТЪР.

Освен това, Джеймс Хетфийлд участва в озвучаването на анимационен сериал на Дисни – “Dave The Barbarian” – който тръгва през януари 2004 година. Гласът му влиза в ролята на дракон, в епизод с продължителност 11 минути. През 2015 година Fox TV стартират излъчването на анимационния сериал “American Dad”. Прототипът на един от героите е именно легендарният певец.

9. Буквализмът

Тъй като в песента “The View” Хетфийлд метафорично се провъзгласява за маса, много от феновете започват да правят колажи, изобразяващи го като маса. В един момент “маса“ се вписва сред служебните задължения, изброени в страницата на вокалиста в “Wikipedia”.

10. Другите занимания

Освен всичко друго, музикантът се занимава с лов, кара скейтборд, водни ски и сноуборд. Разполага със забележителни колекции от китари и коли. Той е и страстен спортен фен. Обича ръгби и състезанията с коли.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *