Тя е първата жена, заемала поста министър-председател на Индия. В началото на кариерата ѝ я наричат “празноглава кукла”, но почти веднага си извоюва ново прозвище – “единственият истински мъж в кабинета”.

През 1999 година е обявена за “Жена на хилядолетието”, а през 2020 година попада сред 100-те най-влиятелни жени в света за миналия век.

И това съвсем не е най-интересното, което ще научите за Индира Ганди. Още за живота на тази велика жена в следващите редове.


1. Корените

10 любопитни факта за Индира Ганди
Джавахарлал и Камала

Прапрадядо ѝ – Радж Каул, е бил от кастата на брамините. Владеел персийски, санскрит и хинду. Идва от безплодна равнина и се заселва в приказно красиво селце в подножието на Хималаите. По-късно императорът го взима в своя дворец в Делхи и му подарява къща на канала на реката. Оттам произлиза и фамилията на династията – “Неру”. Думата идва от старата индийска дума за канал.

2. Родителите

Джавахарлал Неру се сгодява за 12-годишната Камала и когато тя става на 16, се женят. Бракът им започва странно, както продължава и до края. Медения си месец те прекарват разделени. Тя в имението на родителите му, наречено “Къщата на щастието”, а той – в Хималаите, където едва не загива, падайки в пропаст.

Джавахарлал е един от най-ярките представители на движението за отхвърляне на британското колониално владичество и водач на социалистическата партия “Индийски национален конгрес”. Камала също се бори за правата на онеправданите. Страда от туберкулоза, но когато мъжът ѝ организира митинги и протести, се зарежда с неподозирана енергия и е плътно до него в центъра на събитията.

3. Раждането

На 19 ноември 1917 година в град Аллахабад се ражда Индира Приядаршини Неру. Разочарованието, че детето не е момче, плъзва сред роднините. Поради тази причина опитите на Камала и Джавахарлал за второ дете не спират. През 1924 година се ражда и братчето на Индира, което обаче не оцелява.

Така момичето, чието име се превежда като “радост за очите” или “подбуждаща към добро”, остава единственото дете. Майка ѝ често я облича като момче. Понякога самата Индира подписва писмата до баща си с “твое любящо те Инду бой”.


4. Образованието

Родителите искат само най-доброто за своето дете. Индира учи къде ли не: с учители вкъщи, в индийско училище, в Швейцария, в Англия. Но истинското си и по-значимо образование получава от огромната библиотека на дядо си, от личностите, които идват в имението им, от разказите на баща си и писмата му от затвора.

Джавахарлал я кара да тича всеки ден, за да заякне. Учи я да се катери в планината, изпраща я на лагер в суровите условия на Хималаите, в училища с желязна дисциплина, включваща работа във ферма и ледени душове, учи я да кара ски в Алпите, докато майка ѝ лежи с туберкулоза в швейцарски санаториуми. Води я в най-големите музеи и галерии на Париж, Лондон, Брюксел.

5. Организациите

От малка Индира е близка с Махатма Ганди, но двамата нямат никаква роднинска връзка. Само на 8 години тя основава детски трудов съюз, който тъче носни кърпички и знамена в името на индийската независимост.

Създава и организацията “Маймунска бригада”, чиято задача е да предава информация и да организира действия срещу британските войници. На 13 години участва в прояви на гражданско неподчинение, води процесия от 17 000 деца и дори държи речи, подражавайки на своя идол – Жана д’Арк.

6. Съпругът

Фероз Ганди е мъжът, който ѝ дава фамилията си и я дарява с две деца. Фероз е парси, тоест принадлежи към друга каста, а в обществото такива съюзи са неприемливи. Джавахарлал не одобрява връзката им, но през 1942 година Фероз и Индира се женят.

На 27 години тя ражда първия си син – Раджив Неру Ганди. При второто си раждане едва не умира от кръвоизлив, но на бял свят се появява Санджай. Фероз не спира да ѝ изневерява, но тя остава с него до смъртта му и дори сама го изкъпва и приготвя за кремация. През 1980 година Санджай загива в катастрофа с двуместния си самолет.

7. Политиката

Индира Ганди е министър-председател на Индия от 24 януари 1966 година до 24 март 1977 година и от 14 февруари 1980 година до 31 октомври 1984 година. Благодарение на нейните усилия, в страната започват да се развиват индустрията, енергетиката, екологията и земеделието. Индия слага началото на ядрената си програма, а през 1974 година осъществява първия си ядрен опит, известен като “усмихващия се Буда”.

Ганди национализира банките, пусната е в експлоатация първата АЕЦ. В селското стопанство протича “Зелена революция”, благодарение на която Индия за първи път от много години става независима от външни доставки на хранителни продукти и селскостопанска продукция.

Но едновременно с големите успехи, в страната се развива икономическа криза поради влошаване на отношенията между Индия и Пакистан. С указ на Индира Ганди, в страната е въведено извънредно положение, което спомага за запазването на властта ѝ и стабилизиране на икономиката. С извънредното положение са въведени редица строги правила – повечето представители на опозиционните партии са арестувани, а всички печатни медии, радиостанции и телевизионни канали попадат под неин контрол.

Подучена от по-малкия си син, тя стартира програма за масова стерилизация. Между 25 юни 1975 година и март 1977 година около 11 милиона мъже и жени биват стерилизирани в цялата страна. На други 1 милион жени са поставени вътрематочни спирали. Много мъже и жени умират от инфекции и усложнения. Вторият мандат на Ганди като премиер е изпълнен с конфликти със сикхите, живеещи в щата Пенджаб.


8. Убийството

Сутринта на 31 октомври 1984 година Индира Ганди има планирано телевизионно интервю с английския писател Питър Устинов. Тя решава да не носи бронираната си жилетка, за да не изглежда дебела пред камерата. Подготвя се в личните си помещения и през вътрешния двор на резиденцията си се отправя към залата за приеми. Патрулират двама охранители от личната ѝ охрана – Беант Сингх и Сатвант Сингх.

Когато се изравнява с тях, министър-председателят ги поздравява. В отговор на поздрава единият от охранителите вади пистолета си и стреля три пъти в тялото ѝ. След него другият охранител започва да стреля с автомата си. По нея са изстреляни 31 куршума, 30 от тях я уцелват, 23 преминават през тялото ѝ, а 7 остават в нея.

След като чуват стрелбата, други членове на охраната разстрелват на място екзекуторите. Ганди е все още жива, докато я карат с линейка към болницата. Докторите обаче са безсилни да сторят каквото и да било – засегнати са жизненоважни органи. Така и не се разбира кой е възложител на убийството, но със сигурност е от страната на сикхите.

9. Погребението

По индуистките обредни традиции, тялото на Индира Ганди е кремирано на брега на река Джамна. Погребалната ѝ клада е запалена от сина ѝ Раджив Ганди. Смъртта ѝ е последвана от тридневни размирици, по време на които повече от 3000 сикхи са избити в Делхи, а по неофициални данни, още 4000 в други градове из цялата страна.

10. Наследствена съдба

Раджив Ганди става политически наследник на майка си. Той продължава политическия курс, поет от нея. И споделя нейната трагична съдба – през 1991 година е убит в атентат, извършен от терористка-камикадзе, член на екстремистката организация “Тигри за освобождение на Тамил-Илама”. Терористичният акт е в отговор на въвеждането на индийски войски в Шри Ланка.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *