Обикновено мислим, че нещата, които вършим всеки ден в кухнята, ги вършим по правилния начин. Именно защото го правим всеки ден и досега не сме имали проблеми с това. Оказва се обаче, че в кухнята често правим грешки, за които дори не подозираме. А някои от тях могат да окажат сериозно влияние върху качеството на приготвяната храна.

Но какво са някакви си грешчици пред нашия кулинарен устрем и талант? Те няма да възпрат желанието ни за готвене. Просто сега ще видим кои са нещата, които вършим по неправилния начин и отново се развихряме в кухнята. Защото ние обичаме домашно приготвената храна! За нас и любимите ни хора.

1. Съхраняваме всички плодове и зеленчуци в хладилника

Много хора имат навика да прибират в хладилника всички плодове и зеленчуци с идеята да ги запазят свежи за по-дълго време. Но това не винаги е така: картофите, доматите, бананите и ябълките, например не трябва да се съхраняват в хладилника. На ниска температура картофите могат да придобият сладникав вкус, а доматите, ябълките и бананите отделят етилен, заради който те узряват по-бързо, съответно – развалят се по-бързо.

2. Размразяваме месото във вода

За да размразите месо, просто го извадете от по-рано от фризера. Месото трябва да бъде оставено да се размрази от само себе си. Най-лесният начин затова е като го постовите в подходящ съд и приберете в хладилника до пълното му размразяване. Не оставяйте месото във вода, още по-малко пък в гореща. Освен че влошава външния му вид, това разваля и вкусовите му качества.

3. Използваме блендер, за да си направим картофеното пюре

Да, с блендера не се образуват бучки, но картофеното пюре става по-тежко и лепкаво. За да получите пухкаво и леко пюре, най-добре е намачкате картофите с ръчна преса – така ще запазите приятния външен вид и консистенцията на картофеното пюре.


4. Съхраняваме млякото на вратата на хладилника

Изглежда, че вратата на хладилника е идеална за съхранение на мляко и други млечни продукти. Но в действителност, температурата там е малко по-висока от останалата част на уреда. Освен това вратата му се отваря достатъчно често, което води до допълнителни температурни промени. Това съкращава срока на годност на млякото.

5. Не разбъркваме спагетите по време на варенето им

Всеки вид паста се вари в кипяща вода. Това го знае всеки. Но не всеки знае, че през първите няколко минути, пастата има нужда от интензивно разбъркване, за да не залепнат спагетите едни за други или за дъното на тенджерата.

6. Твърде често отваряме вратата на фурната при печене

Честото отваряне на вратата на фурната, намалявате температурата в нея. Това може да стане причина хлябът да не бухне достатъчно или дори да „спадне“. По-разумно е да наблюдавате готовността на ястията през вратичката, особено ако печката ви е с вътрешно осветление. Може да отворите фурната няколко минути преди хлябът да се е изпекъл напълно, когато вече се е надигнал достатъчно.

7. Съхраняваме ли хляба правилно?

В идеалния случай, хлябът трябва да се съхранява на сухо и хладно място. Един от тях е в хладилника. Просто бъдете сигурни, хлябът е добре опакован, така че да не поеме от миризмите на останалите продукти.


8. Разбиваме студени белтъци

Освен че яйцата трябва да са пресни, за да се постигне идеална консистенция на основата за целувчен крем, трябва да използвате белтъци на стайна температура. Така те по-лесно ще станат на пухкав сняг. И най-малката следа от жълтък може да провали разбиването. Затова отделете внимателно белтъците от жълтъците!

9. Използваме само една дъска за рязане

В кухнята задължително трябва да имаме поне две дъски за рязане. Една за месо, риба и птици и друга за продукти, които не се нуждаят от термична обработка. Това се налага, за да се избегне евентуално заразяване с опасни бактерии, които понякога се съдържат в суровото месо. Спокойно, тези бактерии умират при термична обработка. За ваше удобство може да се снабдите с разноцветни дъски или такива с цветни краища, за да знаете коя за какво е.

10. Имаме един зле наострен нож за всичко

Във всяка кухня обезателно трябва да има няколко ножа. В идеалния случай говорим за четири: нож на главния готвач, универсален нож, нож за зеленчуци и нож за рязане на хляб.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *