четвъртък, септември 19


10 любопитни факта за Коко Шанел

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Модата се мени, но стилът остава“

Благодарение на Коко Шанел всички виждания и стереотипи за жената като личност се променят. Спокойно можем да разделим историята – преди да се роди Коко Шанел и след това. Нейната поява е революционна, а животът ѝ протича много динамично.

В закостенялото и патриархално време, в което живее, Коко Шанел успява да утвърди иновативния си стил чрез дрехите, шапките и парфюмите, които прави. Тя дава своя принос в света на модата, а влиянието му се усеща и до днес.

На 19 август светът отбелязва годишнината от рождението на великата Коко Шанел. А какъв по-добър повод от това да ви представям 10 любопитни факта за живота на незабравимата френска дизайнерка.

10 любопитни факта за Коко Шанел

1. Грешки в акта за раждане

Коко Шанел е родена през 1883 година в малко градче във Франция като Габриел Боньор Шанел. Поради грешка в акта ѝ за раждане (фамилното име е записано като Шаснел) се появяват спънки при проучването на нейната ранна биография. Бъдещата дизайнерка се ражда в приют за бедни, а двама работници съобщават това в кметството на следващия ден. Това е причината за още една грешка в нейния акт за раждане – че е родена с ден по-късно.

2. Житейски изпитания

Едва 12-годишна Коко изживява своето първо изпитание в живота – майка ѝ умира от туберколоза, а баща ѝ напуска семейството с оправданието, че трябва да си търси нова работа. Така малката Габриел заедно със своите братя и сестри попада в дом за сираци. Там за първи път се запознава с шиенето, а когато навършва пълнолетие, започва работа в шивашка работилница.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари