„Модата се мени, но стилът остава“

Благодарение на Коко Шанел всички виждания и стереотипи за жената като личност се променят. Спокойно можем да разделим историята – преди да се роди Коко Шанел и след това. Нейната поява е революционна, а животът ѝ протича много динамично.

В закостенялото и патриархално време, в което живее, Коко Шанел успява да утвърди иновативния си стил чрез дрехите, шапките и парфюмите, които прави. Тя дава своя принос в света на модата, а влиянието му се усеща и до днес.


На 19 август светът отбелязва годишнината от рождението на великата Коко Шанел. А какъв по-добър повод от това да ви представям 10 любопитни факта за живота на незабравимата френска дизайнерка.

1. Грешки в акта за раждане

Коко Шанел е родена през 1883 година в малко градче във Франция като Габриел Боньор Шанел. Поради грешка в акта ѝ за раждане (фамилното име е записано като Шаснел) се появяват спънки при проучването на нейната ранна биография. Бъдещата дизайнерка се ражда в приют за бедни, а двама работници съобщават това в кметството на следващия ден. Това е причината за още една грешка в нейния акт за раждане – че е родена с ден по-късно.

2. Житейски изпитания

Едва 12-годишна Коко изживява своето първо изпитание в живота – майка ѝ умира от туберколоза, а баща ѝ напуска семейството с оправданието, че трябва да си търси нова работа. Така малката Габриел заедно със своите братя и сестри попада в дом за сираци. Там за първи път се запознава с шиенето, а когато навършва пълнолетие, започва работа в шивашка работилница.

3. Певица и танцьорка

Оказва се, че първата страст на Коко Шанел не е била модата. Тя мечтаела да стане професионална певица и като ученичка често посещавала кабарета във Франция. Направила опити и с танците, тогава член на една от групите ѝ споделил, че не вижда бъдещето ѝ на сцената, което я вразумило.

4. Псевдоним

Коко Шанел избира псевдонима си, когато изпява песен за изгубеното куче Коко в едно от кабаретата. Можем да кажем, че пеенето всъщност не е било загубена кауза.


5. Бизнес интуиция

Коко се мести в Париж и през 1910 година започва да прави шапки, а също така отваря първия си магазин. През 1925 година тя показва функционалния двуреден костюм, с който прави революция в модата. Коко развива своята бизнес интуиция с помощта на английски дипломат. Той бил таен посредник между Франция и Англия по време на Първата световна война и я научил как да създава бизнес стратегии и как по-умело да борави с думите. Тези умения помагат на Шанел да изгради своята империята.

6. Малка черна рокля

Коко Шанел усеща, че някои от роклите ѝ изглеждат прекалено несериозно в шарени цветове. Преди нея черното се смята за цвят на бедността и траура и жените го избягват. Дизайнерката приема това като предизвикателството и пуска облекла само в черно, а мрачните ѝ тоалети се продават с голям успех.

7. „Холивуд е столицата на лошия и вулгарен вкус!“

През 1921 година Шанел се запознава със Самюел Голдуин. Той ѝ прави предложение от 1 млн. долара, за да проектира костюми за звездите от MGM. Виждания за естетика на Коко не се приемат добре от продуцентите в Холивуд и тя се завръща в Париж. Тогава се ражда нейната реплика – „Холивуд е столицата на лошия и вулгарен вкус!“

8. Принц Едуард и Коко Шанел

Принц Едуард VIII се влюбва в Коко и дори ѝ предлага брак, който тя не приема. Когато вече е крал, Едуард оставя трона заради любовта си към Уолис Симпсън. 26 години по-късно неговата племенница Елизабет се изкачва на трона и става най-дълго управлявалия жив монарх в света. Тогава Коко казва „Има няколко принцеси на Уестминстър. Има само една Коко Шанел!“.

Коко Шанел

9. Коко Шанел и нацистите

Появяват се секретни документи на френската полиция, според които Коко Шанел е агент на Щази. Тя е описана като „Парфюмерист и дизайнер“, а псевдонимът ѝ бил Уестминстър. Коко Шанел и по-късно модната ѝ къща отхвърлят категорично тези твърдения.

10. Смъртта на великата дизайнерка

Коко Шанел преминава през много трудности и хубави моменти в своя живот и определено дава своя принос в света на модата. Тя умира на достолепната възраст от 87 години. През 1971 година е намерена в стаята си в „Риц“. Коко живее в апартамент в луксозния хотел в продължение на цели 30 години.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.