10-те най-мразени цвята

Всеки, който е правил ремонт или е боядисвал стена, знае, че има стотици различни цветове и нюанси. Със сигурност всички ние си имаме, ако не един, то поне няколко любими цвята. Съответно и такива, които силно ненавиждаме. Тук ще изброя десет от тези така избягвани цветове.

10. Жълто

10-те най-мразени цвята

Изследвания на невролози са открили, че жълтото подсъзнателно кара повечето хора да се чувстват ядосани или изнервени. По тази причина бебета са склонни да плачат повече в стаи боядисани в жълто. Друга по-съзнателна причина хората да не харесват този цвят е, че често цветът се свързва с неща опитващи да привлекат внимание като пътни знаци или реклами. Жълтото също така отразява много повече светлина от другите цветове, което изморява очите.

9. Розово

10-те най-мразени цвята

Много малки момиченца биха определили розовото като техния любим цвят. То е цветът както на Барби, така и на принцесите. Точно по тази причина, когато пораснат започват да ненавиждат този цвят (или поне наситения му нюанс). От много хора розовото се вижда като твърде момичешко и дори кифленско. Затова и често той е отбягван.

8. Кафяво

10-те най-мразени цвята

Кафявото е не-харесвано, защото е твърде скучно и грубо за повечето хора. Проучвания показват, че 27% от мъжете и 20% от жените го определят като цвета, който най-малко харесват. В Индия пък, кафявото е цветът на траур, което още повече намалява шанса му да бъде харесван цвят.


7. Оранжeво

10-те най-мразени цвята

Същите проучвания като при кафявото, показват, че оранжевото се възприема като леко евтин и долнопробен цвят в сравнение с другите. Други пък са на мнение, че оранжевото е твърде живо и искащо внимание. За повечето хора любим цвят е този, който ги успокоява, следователно оранжевото не може да получи симпатия.

Също така оранжевият цвят има и тъмна история. Преди първата световна война, урановият оксид е бил масово използван да се боядисват керамични съдове в оранжево. Тогава, разбира се, никой не е знаел, че уранът е радиоактивен или какъв ефект има това върху човешкото тяло. В последствие науката се развива и използването на химикала е забранено, но негативната асоциация си остава.

6. Лайм

10-те най-мразени цвята

Зелените лимони са добра добавка към всеки коктейл, но цветът им е леко недолюбван. Определен е като най-ужасния цвят за кола и незнайно защо, книги с такава корица се продават най-малко. Много хора казват, че цветът лайм ги кара да се сещат за сополи и инфекции.

Подобно на оранжевото, и този цвят има тъмна история. През 18-ти век два различни химикала с този цвят стават много популярни за боядисването на всякакви повърхности. Били са много по-жизнени и ярки от растителните химикали. Използвани са за стени, дрехи, сапуни, сладкиши, картини, играчки и бонбони. Но това, което убягва на всички, е че химикалите съдържат арсен.

Това бавно отравяло не само работниците във фабриката, но и потребителите. Има истории, че много жени носещи зелените рокли са припадали от изневиделица, както и че буболечки не живеели в стаи с цвят лайм. Също така има и мит, че Наполеон е умрял в стая с такива тапети.

5. Маджента

10-те най-мразени цвята

Подобно на жълтото и този цвят е мразен, защото се вижда като твърде крещящ. Не е подходящ нито за мебели, нито за дрехи. Освен, разбира се, ако не целите да привличате внимание, което в повечето случаи не е крайната цел.

4. Сиво

10-те най-мразени цвята

Сивото пък не се харесва по точно обратната причина – не крещи достатъчно. Възприема се като скучно и безхарактерно. Теорията за цветовете заключва, че сивият цвят най-често се асоциира със старост, празнота, депресия и затвор. Неслучайно в английския, да си сив значи да си депресиран или да ти е скучно.


3. Бежово

Също като сивото, и бежовото няма много характер, то си е просто цвета на кожата. Бежовите дрехи много рядко се купуват, защото рядко стоят добре.

2. Шартрьоз

Цветът шартрьоз споделя някои от качествата си с света маджента. Също като него, то крещи за внимание и определено приковава погледа. През Викторианския период, цветът шартрьоз е бил нарицателно за разпуснатост и интелектуална претенциозност. Сега той си остава като нюанс, който може да добави определен акцент, но в никакъв случай не се ползва като главен цвят.

1. Opaque couché

Безброй изследвания го определят като най-мразения цвят от всички възможни. Цветът е смесица между кафяво, зелено, каки и малко повръщано. Но, за разлика от другите цветове в този списък, този цвят е измислен със специална цел.

Австралийското правителство го разработва като част от кампанията си против тютюнопушенето. Оцветяват всички цигарени кутии в оpaque couché, за да създадат на пушачите негативна асоциация и с това да ги спрат да употребяват цигари. За целта, разбира се, помагат и графични снимки, както и предупредителни текстове.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *