Барак Хюсеин Обама II е 44-тият президент на САЩ. Той е издигнат от Демократическата парти и е първият афроамериканец на този пост. Избран е на 4 ноември 2008 година и встъпва в длъжност на 20 януари 2009 година. Барак Обама е един от най-разпознаваните и най-обичаните лидери в световен план. Ето и 10 любопитни факта за него, които е хубаво да разберете.

1. Детството

Барак Обама е роден в Хонолулу, Хаваи на 4 август 1961 година. Неговите родители се запознават по време на следването си там. Баща му Барак Обама-старши е чернокож кениец, пристигнал в САЩ, за да учи икономика. С майка му, бялата американка от Уичита, Канзас Станли – Ан Дънхан, се запознават в Хонолулския университет, където тя учи антропология. Разделят се, когато той е на 2 години и по-късно се развеждат.

Барак е бебе, когато баща му заминава за Харвард, но не взема семейството си по финансови причини. Когато синът му става на 2 години, той заминава за Кения, където е назначен за икономист в държавния апарат. Развежда се. Успява да види сина си само още веднъж (през 1972 г.) преди да загине в автомобилна катастрофа през 1982. Барак е на 6, когато майка му се омъжва отново за чуждестранен студент – индонезиец. Заедно с нея, съпруга ѝ Лоло Соеторо и доведената си сестра, той заминава за Индонезия, където прекарва 4 години и учи в държавно училище в Джакарта.

10 любопитни факта за Барак Обама

2. Името

Името му “Барак” означава “този, който е благословен” на суахили. Барак Обама е бил известен като “Малкият Бари” или “Berry” на своите индонезийски училищни приятели и познати. Друг негов прякор е “O’Bomber”, който е произлязал от неговите добри баскетболни умения в гимназията. Постъпвайки в университета, Бари помолил приятелите си да се обръщат към него с цялото му име.


3. Кариерата

През 1988 започва да учи право в Харвард. Две години по-късно е първият чернокож редактор на университетското издание Harvard Law Review и първият чернокож президент на Харвардския клуб на юристите в цялата му 104-годишна история.

През 1991 завършва и се връща в Чикаго. Става адвокат и защитава предимно жертви на разни видове дискриминация. Освен това, работи в щаба на Демократическата партия, преподава конституционно право в юридическата школа към Чикагския университет, занимава се с избирателно право в малка юридическа кантора. През 1993 г. започва да води курс по конституционно право в юридическия факултет на Чикагския университет. Там работи до 2004, когато влиза в Сената.

10 любопитни факта за Барак Обама

4. Grammy

Барак Обама печели две награди Grammy и то още преди да бъде избран за президент – през 2006 и 2008 година. Първият приз е за “Най-добър албум в разговорен стил” за аудио версията на книгата му “Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance”. Втората награда Grammy идва за аудиоверсията на “The Audacity Of Hope: Thoughts On Reclaiming The American Dream”.


5. Домашният любимец

Още по време на предизборната си кампания, Барак Обама обещава на дъщерите си Малия и Саша да им вземе куче, за да му простят продължителните отсъствия. Президентската двойка определя краен срок до пролетта да изпълни желанието на децата си. Изборът на кучето отнема доста време. Президентът отказа да вземе нерасово животно, “кръстоска като мен”, както казва самият той.

Семейството избира порода, към която дъщеря им Малия не е алергична. То е от породата као ди агуа. Бо е подарък от сенатор Едуард Кенеди, изявен политик и притежател на португалски “водни” кучета. Скоро след пристигането на Бо през 2009 г., в Белия дом се настанява женската от същата порода Съни. Тя се присъедини към семейството на една година и е компания за Бо, за да не скучае.

10 любопитни факта за Барак Обама

6. Обама и Спайдърмен

Барак Обама е известен с многото си обществени прояви. Той се появява на корицата на специално издание на комикса за Спайдърмен. Историята е описана в шест страници и разказва за супергероя, който спасява положението след като самозванец се опитва да заеме мястото на Обама като президент на САЩ.

Точно на церемонията по встъпване в длъжност на 44-тия американски президент Барак Обама фотографът Питър Паркър забелязва негов двойник. Супергероят решава, че президентът точно в този момент има нужда именно от Спайдърмен и започва да действа. Но, за да установи кой е истинският президент, Човекът-паяк го предизвиква да играят баскетбол.

Идеята за изданието дошла след като станало ясно, че американският президент е фен на Спайдърмен. Събирането на двамата герои било решено още по време на предизборната кампания на Обама, който се снимал пред статуята на Спайдърмен и заявил, че е негов фен и колекционер на комикси.

“Това е исторически момент, който трябва да бъде отразен, казва главният редактор на списанието Джо Кесада. В Овалния кабинет влиза фен на Спайдърмен, което трябва да се ознаменува.”


7. Нобеловата награда

Барак Обама печели Нобеловата награда за мир за 2009 година заради “изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите”. Той е избран от 5-членен Нобелов комитет, базиран в Осло.

Начело на комитета е председателят на норвежкия парламент и бивш премиер на Норвегия Тубьорн Ягланд. В изявлението на комитета се отчита, че Обама е един от малкото хора по света, който е успял до такава степен да привлече вниманието на света и да даде надежда на хората за по-добро бъдеще.

10 любопитни факта за Барак Обама

8. Обамакеър

Може би една от най-съществените реформи, която успя да сътвори Барак Обама през двата си мандата управление беше законът Patient Protection and Affordable Care Act (ACA) известен като “Обамакеър”. Това бе същинска революция в щатската здравна система. Законът целеше цялостна реформа на американската здравна система. Той бе подписан от Обама на 23 март 2010 г. Реформата “Obama Care” се състои от повече от хиляда страници, посветени на здравното осигуряване и опазване на общественото здраве.

Основните проблеми в тях са високите цени на лекарствата и здравните услуги. Пътят на реформата беше и продължава да е съпътстван от много политически сблъсъци и технически проблеми, които на практика забавят нейното адекватно приложение. Фокусът на закона е съсредоточен върху осигуряването на по-лесен достъп до здравно осигуряване, но също и върху подобряването на здравните грижи в страната изобщо.


9. Семейството

Обама има сплотено семейство и любяща съпруга. Тяхната любовна история дори беше екранизирана. Барак Обама и Мишел Робинсън се запознават през лятото на 1989 година в Чикаго и три години по-късно се женят. Разменят брачни клетви на 3 октомври 1992 г. Двамата юристи се срещат в една адвокатска кантора в Чикаго. Барак бил практикант и Мишел му помагала да навлезе в работата. Тя казва, че тяхната история не била любов от пръв поглед.

Първоначално го смятала просто за повърхностен, мнение, което обаче постепенно се променило. Според версията на самия Барак Обама, той дълго досаждал на Мишел с покани за среща и тя най-сетне се съгласила да отидат заедно в музея и след това да гледат филма “Do the Right Thing”, описващ расовото напрежение в Ню Йорк.

Днес, мястото на първата им целувка е отбелязано с паметна плоча на ъгъла на Дорчестър авеню и 53-та улица в чикагския квартал Хайд парк. През 1998 на двойката се ражда дъщерята Малия, а през 2001 – Наташа, която родителите ѝ винаги наричат Саша.

10 любопитни факта за Барак Обама

10. Обамус коронатус

Имената на Барак Обама носят доста и причудливи същества. Те вдъхновиха научното наименование на новоидентифицирано създание, живяло преди 550 милиона години. Мекотелото е кръстено Обамус коронатус и е живяло на дъното на океана през периода едиакарий. Учените са го нарекли на Барак Обама заради “страстта му към науката и приликата на морфологията на фосила с ушите му”. На Барак Обама са наречени също риба, обитаваща коралов риф, лишей, паразитна тения, паяк и изчезнал вид гущери.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *