Евтини самолетни билети

Всичко, през което Алфред Хичкок преминава, му служи като вдъхновение за похватите и цялото му творчество. А то му печели прозвища като “краля на ужаса”, “майсторът на съспенса”, “бащата на страха” или “владетелят на напрежението”.

Самият той е толкова ужасен от филмите си, че никога не ги гледа. Шестнадесет от тях получават номинации за “Оскар”, но нито един не успява да му завоюва това режисьорско признание. Когато все пак е удостоен с наградата на името на Ървинг Талберг, дългоочакваната му благодарствена реч е: “Много Ви благодаря, наистина!”.

Според някои Хичкок е виртуоз в режисирането. Според други е луд садист, с обсесия към блондинките. Неоспоримият факт е, че без неговите странност и гениалност киното нямаше да е това, което е в момента. Още интересни факти за Хичкок ще откриете в статията.


1. Родителите

Бащата – Уилям Хичкок, е бакалин, който наследява професията от баща си. Майката – Ема Джейн Хичкок, помага в магазина на съпруга си и в отглеждането на децата. Ема и майката на Уилям са с ирландски произход. И двамата били ревностни католици.

2. Раждането

Алфред Джоузеф Хичкок е роден на 13 август 1899 г. в апартамента над наетата от родителите му бакалия в Лейтънстоун в покрайнините на Източен Лондон. Той е най-малкото от трите деца. Има по-голям брат – Уилям Даниел, и по-голяма сестра – Елън Катлийн. Кръстен е на брата на баща си.

3. Детството

Расте като затворено дете, с трудности в общуването, което се дължи най-вече на теглото му и честото местене на семейството. Когато е на шест години, се установяват в Лаймхаус, където баща му разширява бизнеса си, наема два магазина и започва да продава и риба. Семейството се мести отново, когато Алфред е на 11 години, в Степни. Баща му умира, когато е на 14 години.


4. Наказанията

Родителите му са особено строги. Майка му го наказва да стои прав край леглото ѝ и го държи така с часове. Когато прави бели, баща му го праща в полицията с бележка, в която молел униформените да го затворят в килия за няколко минути. Учи в йезуитския колеж “Свети Игнатий”, където открива истинския страх. Наказанията там са жестоки и разнообразни и винаги се състоят в края на деня. Така Алфред разбира, че очакването е по-страшно от наказанието, а години по-късно го използва във филмите си.

5. Другите интереси

Интересувал се силно от карти и разписания на железници, трамваи и автобуси, дори можел да изрецитира всички спирки на “Ориент Експрес”. Знаел разположението на всички улици в Ню Йорк и графика на движение на влаковете в повечето щати. Имал особен интерес към лондонските трамваи. След колежа постъпва в инженерно-щурманска школа, където учи механика и навигация. От 1915 г. работи в телеграфна компания, успоредно с това учи живопис в Лондонския университет. Не след дълго започва да пише текстове за реклами за “The Henley Telegraph”. По това време се появява и интересът му към киното.

6. Фобиите

Страхувал се от височини, от деца, от полицаи. Така и не се научава да шофира, именно, за да избегне срещата с органите на реда. Една от най-странните му фобии е от яйца. Ужасява се от тях и особено от начина, по който жълтъкът се разлива. Заради фобията си, никога не вкусва яйца.

7. Жената

Запознава се с Алма Ревил, докато тя работи като монтажистка. Той е на 26 г. и се твърди, че е девствен, когато се жени за нея. От Алма научава за женския цикъл и те правят съвсем малко секс, само за да се сдобият с дете. Съпругата му се превръща в неразделна част от живота на Хичкок и в неговия най-доверен човек. Тя е негов асистент, редактор, съавтор на сценарии и му помага за филмите. От този едва консумиран брак се ражда дъщеря им – Патриша. Въпреки страха си от деца Хичкок я обожава. Тя участва с второстепенни роли в няколко негови филма, сред които “Психо” и “Непознати във влака”.


8. Садистичният хумор

Има странен хумор, граничещ със садизъм. След снимките на “39 стъпала” оставя двамата главни актьори, завързани с белезници цял ден. Изпраща два тона въглища на актриса, която се отоплява с централно парно. Подарява за малкото жилище на свои сътрудници огромни мебели. Слага пърдящи възглавнички по столовете на важни свои гости. Имал навика да слага слабително в напитките на мъжете актьори, с които работел. Особено жестоко се отнася към актрисата Типи Хедрен, която открива и лансира. Буквално е обсебен от нея, опитва да контролира всяка нейна стъпка и превръща живота ѝ в ад. В някои сцени от “Птиците” пуска истински птици и след снимките тя е цялата разранена. Когато Хедрен му се опълчва, я предупреждава, че ще унищожи кариерата ѝ. Дори изпраща за рождения ден на малката ѝ дъщеря – Мелани Грифит, кукла с образа на майка ѝ, лежаща в ковчег.

9. Появите

Появява се в 39 от филмите си. Съвсем за кратко, като епизодичен персонаж, не говори или казва 1-2 думи, които често дори нямат нищо общо с конктекста, и си тръгва. Обикновено залага на 1, 3 или 13-тата минута за изявите си. Мъчи се да качи контрабас във влак, разхожда кучета от зоомагазин, поправя часовника на съсед, минава като сянка или кара автобус. Най-забавното му участие е във филма “Спасителна лодка”, където се появява в реклама за отслабване във вестник, който един от героите в лентата чете. Единственият филм, в който наистина говори и то като разказвач е “Набеден за виновен”.

10. Смъртта

Наднорменото тегло носи доста здравословни проблеми на Хичкок. В последните си години той страда от артрит, бъбречна недостатъчност, поставен му е пейсмейкър. Издъхва в Бел Еър, Калифорния, на 29 април 1980 г. в съня си. Поклонението се състои в католическата църква “Good Shepherd” в Бевърли Хилс на 30 април, а след това тялото му е кремирано. Останките му са разпръснати над Тихия океан на 10 май 1980 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.