Евтини самолетни билети

Ал Пачино е сред незабравимите актьори на Холивуд. Определя се като истински наследник на мафията и вероятно това се оказва причината да блесне, влизайки точно в такъв образ.

Той е истинска легенда, може да си позволи да участва в който проект си пожелае, а всяко негово превъплъщение е като открит урок по актьорско майсторство.

Посрещаме 80-тия му юбилей с 10 любопитни факта, посветени на харизматичната му личност и ви съветваме след това да изгледате поне един филм с негово участие.


1. Раждането

Алфредо Джеймс Пачино е роден на 25 април 1940 година в Ню Йорк, в района на Източен Харлем, Манхатън. Баба му и дядо му по майчина линия имигрират в Америка от Корелоне, Сицилия. /Случайност?/ Има четири сестри: Робърта, Джузет, Пола и Дезъри.

2. Родителите

Роуз Джерард и Салваторе Алфио сключват брак през 1939 година. През 1942 година се развеждат, а Пачино е само на две години. Майка му го взима със себе си и те заживяват в Бронкс заедно със сицилианските ѝ родители. Дядо му, Джеймс Джералди го учи, че трябва да обича работата си и това се превръща в основен стремеж на Алфредо.

3. Детството

Поради факта, че израства в престъпен район, Ал Пачино не е от най-примерните деца. Започва да пуши на 9 години, а на 12 вече пие. Пуши по 4 кутии цигари на ден до 1994 година, когато се налага да ги откаже, за да съхрани гласа си. Често инициира скандали и влиза в боеве. Това поведение се отразява изключително зле върху обучението му.


4. Училището

Младият бунтар не се интересува от учене. В училище се чувства отегчен и немотивиран. Обича да гледа филми и често повтаря реплики и ситуации с любимите си персонажи. Открива спасението си в училищните пиеси, но на 17 години е изключен от Манхатънското висше училище по сценични изкуства.

5. Арестът

Напуска семейството си, лута се между хулиганството и актьорството и живее на ръба на социалното отпадане. Работи какво ли не: чистач, сервитьор, пощальон, портиер и дори е оставал без покрив над главата си. През 1961 година е арестуван в Роуд Айлънд за укриване на оръжие. Прекарва три дни в ареста, но не е осъден.

6. “Кръстникът”

Прeз 1972 година, Пaчинo е вce oщe прoхoждaщ aктьoр с повече роли в театъра. Фрaнcиc Фoрд Кoпoлa oбaчe cтрaшнo гo хaрecва и е категоричен, чe тoй трябвa дa изигрae Мaйкъл Кoрлeoнe. Oт “Пaрaмaунт” нe го oдoбрявaт пoчти дo caмoтo нaчaлo нa cнимкитe. За ролята са прослушани дори Джeймc Кaaн и Рoбърт дe Нирo, още Дъcтин Хoфмaн и Джaк Никълcън. Това пoчти го oткaзва oт ролята, кoгaтo зacнема cцeнaтa, кoятo убеждава всички. Тoвa e моентът, в кoйтo Мaйкъл oбяcнявa нa Coни кaк щe убиe Върджил Coлoцo. Oт “Пaрaмaунт” ca тoлкoвa впeчaтлeни, чe дaвaт зeлeнa cвeтлинa зa нeгoвaтa глaвнa рoля.

7. Прякорът

Участието му във филма на Сидни Лумет “Кучешки следобед” от 1975 година му носи и прякорът Сони. Сценарият е базиран на действителен случай от 1972 година и разказва събитията покрай обир на банков клон в Бруклин, Ню Йорк. Двамата неудачници от ниските социални прослойки Сони Уорциг и Сал държат служителите като заложници в продължение на почти цяло денонощие, съпровождано от преговорите с полицията и представителите на ФБР. Списание “Empire” включва “Кучешки следобед” в класацията си “500 най-велики филма за всички времена”.


8. Отказите

Пачино не се интересува от парите, а от образите, в които влиза. Това е и причината да отхвърля множество “супер роли”, като например в “Роден на 4 юли”, в “Апокалипсис сега”, отхвърля ролята на Хан Соло в “Междузвездни войни”, отхвърля ролята в “Хубава жена”, в “Аленият прилив”. Поканен от режисьора Франсис Форд Копола за образа на капитан Уилърд в “Апокалипсис сега”, актьорът любезно отговаря, че би направил всичко друго за Франсис, но не и да тръгне с него на война.

9. Наградите

Ал Пачино има множество номинации, статуетки и награди, свързани с филмовото и театралното изкуство. Носител е и на “Тройната корона”, като притежател на трите най-престижни награди в актьорството – “Оскар”, “Тони” и “Еми”. Получава първия си “Оскар” едва 21 години след първата си номинация за наградата. Носи му го участието във филма “Усещане за жена”.

10. Личният живот

Бележитият актьор е сред заклетите ергени на Холивуд. Въпреки достолепната си възраст, той никога не се е женил. Това не е никаква пречка за любовният му живот. Става баща за първи път на 49 години. Има три деца: Джули Мари Пачино от преподавателката по актьорско майсторство Джан Тарант и близнаците Оливия Роуз Пачино и Антон Джеймс Пачино от актрисата Бевърли Д’анджело.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.