понеделник, август 19


10 снимки от Чернобил, които ще ви оставят безмълвни

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

10 снимки от Чернобил, които ще ви оставят безмълвни

На 26 април 1986 г. в 1 часа и 23 минути четвърти реактор на съветската атомна електроцентрала „Чернобил“ експлодира, предизвиквайки най-мощната ядрена катастрофа в историята на човечеството. Последиците от този ужасяващ инцидент се усещат и до днес. Аварията оставя необитаеми повече от 150 хиляди кв. км около централата. Над 200 хил. души са евакуирани от родните си места.

Вероятно много се питат как изглежда районът около централата, сега, повече от 30 години, след аварията. Руският фотограф Владимир Мигютин се впуска в чернобилската забранена зона, въоръжен с фотоапарат, за да открехне завесата над това забравено от Бога място. Самият той признава, че е изненадан от видяното – хората може и да са напуснали радиоактивната зона, но животът там продължава – животните са си там, природата се възражда.

Фотографът използва инфрачервен филтър, който успява да улови незабележими за човешкото око елементи от общата картина, отделно така успява да внесе допълнителна, особена сюрреалистичност на снимките от това, така или иначе особено кътче от земното кълбо.

На заглавната снимка: изоставен на спирка в Припят тролейбус. От спирката вече няма и помен.

КЪМ ГАЛЕРИЯТА


Коментари

1 2 3 4
Сподели

Коментари