Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър

Марк Твен е роден през 1835 година във Флорида като Самюел Клеменс. Той е шестото дете на Джон и Джейн Клеменс. Когато е на 4 години семейството му се мести в малкото градче Ханибал. Баща му работел като търговец, адвокат и съдия и силно мечтаел за богатство, което така и не получил. Майка му била домакиня и се грижела за децата вкъщи.

Марк Твен става известен с романа „Приключенията на Том Сойер“ и неговото продължение „Приключенията на Хъкълбери Фин“. На 21 април се навършват 110 години от смъртта на великия писател. Представяме ви 10 интересни факта за живота му, които със сигурност ще ви заинтригуват.

1. Първа работа

Самюел бил едва на 12 години, когато баща му починал. Тогава му се наложило да прекъсне образованието си и да започне работа в печатница. Там той дори не получавал пари за труда си, а му заплащали с порции храна.

2. Марк Твен сбъдва мечтата си

На 21 години Марк Твен постига своята мечтата. Той започва да учи за капитан на параход и след две години завършва образованието си. Бил изключително доволен от работата си, но щастието му не продължило дълго. След две години, през 1861 година избухнала гражданската война и трафикът по река Мисисипи бил прекъснат.

3. Творчески псевдоним

След кратко лутане в търсене на себе си Самюел станал репортер във вестник. Тогава той започнал да използва творческия си псевдоним – Марк Твен, което всъщност се използва в параходния жаргон за плитка вода.

4. Патентовани изобретения

Марк Твен има патентовани няколко изобретения. Неговата най-добра идея била албум за изрезки, в който могат да се залепят най-различни неща. Той го е патентовал през 1873 година. Други негови изобретения са – заместител за тиранти, бележник с откъсващи се листчета и машина, която връзва вратовръзка.

5. За любовта

През 1868 година Чарлс Лангдън показва на Твен снимка на сестра си Оливия. Той се влюбва от пръв поглед в Оливия Лангдън и две години след първата им среща се женят. Тя била дъщеря на богат търговец на въглища. Освен голямата му любов неговата жена била и най-верният му редактор. Заедно имат четири деца, а бракът им продължава до смъртта на Оливия през 1904 година.

10 факта за живота на Марк Твен

6. Пишещата машина на Марк Твен

Твен е първият писател, който е написал цяла книга на пишеща машина, а именно „Приключенията на Том Сойер“. Неговото творение е определено за един от най-великите американски романи.

7. Пороците

Марк Твен естествено не бил светец и имал своите пороци. Той бил страстен пушач, а в стаята му задължително имало между 20 и 30 тръби с тютюн, за да може да пуши без да прекъсва писането си. Друго негово любимо занимание била играта на билярд, която често била придружена със залози.

8. Признания и награди

Последните 15 години от живота на Марк Твен били изпълнени с награди и признания. Той получил почетни дипломи от Йейл и Оксфорд и се превърнал в най-известния американец на 19 век. Където и да отидел бил център на вниманието, а тълпите го обожавали.

9. Белите костюми

Марк Твен носел само бели костюми и гардеробът му бил пълен с такива. Задължителните аксесоари към тях били бялата шапка и червените чорапи.

10. Халеевата комета

Марк Твен се ражда през 1835 година, когато Халеевата комета преминава близо до Земята. Умира на 21 април 1910 година от сърдечен удар – отново, когато комета минава покрай Земята. По-късно Американската поща създава в негова чест пликове „Марк Твен и Халеевата комета“.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *