10 ценни български открития

„И ний сме дали нещо на света“, повтаря българският гений с гордост. И всъщност е абсолютно прав. Само че, дали поради липса на достатъчно самочувствие, или поради незнание, твърде рядко става дума за това. А поводите да се чувстваме значими не са никак малко. Ето 10 ценни български открития, които промениха света.

1. Най-старото обработено злато в света

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 година в района на Варненското езеро и е датиран в края на V – началото на IV век преди Христа. Находките от “Варненското злато” са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.). При прокопаване на канал в близост до Варненското пристанище на площ от около 7500 кв.м. са разкрити 294 гроба от халколита (енеолита), някои от които се оказват от изключително значение за българската археология.

2. Най-древната писменост на стария континент

През 2005 година учени от университета в Хайделберг потвърдиха хипотезата на български археолози, че писмеността, открита при разкопки в Кърджали, е най-старата в Европа. Становището на германските експерти е, че писмото датира от XIV-XV в. пр.н.е. и е известно като “линеарно писмо А”.

3. Първото в света колело

Намерено е от археолозите край село Биково. То е отпреди 7 000 години, а до тогава човечеството не е познавало колелото. Днес това първобитно превозно средство може да се види в Археологическия музей в град Пловдив.

4. Първото радио в света

Първият българин, който пише за електромагнитните вълни 30 години преди тяхното откриване, е Петър Берон – в своя  труд “Панепистем”, издаден в Париж през 1864 година. По онова време Англия се е отнесла скептично, като не е проявила интерес към изобретението на българина, и е отказала да спонсорира реализирането на идеята му.

5. Компютърът

Компютърът на Атанасов-Бери (на английски ABC), въпреки че не е програмируем, е първият електронен цифров компютър, предшественик на ENIAC. Той е създаден в периода от 1939 до 1941 г. от Джон Атанасов и Клифърд Бери. Създаването на АВС е било наложено от ежедневната необходимост на Джон Атанасов да решава системи от линейни уравнения. Самият той е работил към катедра физика на Iowa State College, където редовно му се е налагало да се справя с подобни системи. АВС е бил проектиран и създаден, така че да може едновременно да решава системи с максимум 29 уравнения (една доста сериозна изчислителна мощ за тогавашните времена!).


6. Копирната машина

Една от големите български гордости е и физикът акад. Георги Наджаков – човекът, чието откритие е залегнало в основата на копирните машини и лазерните принтери, които днес присъстват във всеки офис. Построяването но фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектреното състояние на веществата, направено през 1937 година именно от акад. Георги Наджаков.

7. Безжичен сърдечен монитор

Открит е от българина Петър Петров. Роден в Берковица, той завършва инженерство, механика и корабостроене в Германия. Откритият от него безжичен сърдечен монитор по-късно става и прототип на електронните часовници.

8. Електронният часовник

Проектът на електронния ръчен часовник или първият напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам, е създаден отново от българина Петър Петров. Електронният ръчен часовник на Петров се е продавал през 1969 за сумата от 2100 щатски долара.

9. Автоматичната скоростна кутия

В моделите на някой от най-известните марки автомобили се вграждат автоматични скоростни кутии, изобретени от българина Румен Антонов. Той успява да патентова и продаде откритието си на компаниите Хонда, Сузуки, Рено, Пежо, Роувър. Тойота също ползват автоматичната скоростна кутия на Антонов, но без лиценз, за което изобретателят ги съди.

10. Шестият сърдечен тон

Откриването на шестия сърдечен тон спомага за опознаването на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев. През 1974 година професорът усеща в сърцето на пациент странен тон, различен от познатите и описани досега. Проверява внимателно стотици пациенти дали наистина долавя нещо различно. Използва наличната по това време техника и успява да регистрира тона.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *