Човекът е създаден не за да влачи вериги,
а да лети над земята, широко разперил криле.“
Виктор Юго

Виктор Юго е френски писател, поет, драматург, художник и виден общественик. Той дава своя принос както в литературата, така и в политическия живот на Франция през 19 век. Неговите най-известни творби са „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“. Според историците Виктор Юго притежава много таланти, а поведението му е изключително ексцентрично.

Юго е роден на 26 февруари 1802 година в Безансон, област Франш Конте (днес Бургундия-Франш Конте). Той е най-малкото от три деца в семейството на Жозеф Леополд Сижисбер Юго, генерал от армията на първата империя и на Софи Требюше.

Днес ви представяме 10 интересни и малко известни факта за живота и творчеството на Виктор Юго.

1. Театър и авантюри

Между 1830 и 1843 година Виктор Юго е посветен почти изцяло на театъра, макар че продължава да публикува и поезия. През 1833 година той се среща с актрисата Жулиет Друе, с която преживяват авантюра и тя му посвещава живота си. Друе спасява Виктор Юго от арест по време на преврата от 1851 година, а той ѝ посвещава много стихотворения. В същото време тя не е единствената любовница, която Юго посещава.

2. Три отказа от Френската академия

Юго кандидатствал три пъти във Френската академия за езици и не бил приеман, романтизмът по това време бил отхвърлян от критиците. В крайна сметка бил избран през 1841 г. и така започнала политическата му кариера. Той се сприятелил с крал Луи-Филип и през 1845 година получил благородническа титла, възможността да говори против смъртното наказание и социалната несправедливост. Той бил ревностен защитник на свободата на словото. През 1848 година Юго бил избран за член на Националната Асамблея.

3. Заточение след Френската революция

След края на Френската революция през 1851 г. Юго се обявил за враг на Франция и сам си наложил изгнание. Първо отишъл в Брюксел, след това в Джърси и накрая в Гърнзи преди да се върне във Франция през 1870 г. Той не успял да присъства на погребението на жена си Адел през 1868 година, защото бил на заточение.


4. Отнема му над 30 години, за да завърши „Клетниците“

Виктор Юго замисля написването на „Клетниците“ още през 30-те години на 19 век. Идеята за романа, показващ социалната несправедливост, се появява година след публикуването на „Парижката Света Богородица“. Той обаче успява да завърши книгата чак през 1862 година, а самото писане му отнело цели 17 години.

5. Интересен трик при липса на вдъхновение

10 факта за живота и творчеството на Виктор Юго

Като всяка творческа личност, Виктор Юго понякога губел вдъхновение или не намирал следващите подходящи думи при писане. В такива моменти обаче той използвал интересен начин за справяне със ситуацията. Събличал всичките си дрехи и се заключвал в стаята си само с бял лист и химикал, след което вдъхновението се завръщало.

6. Една от най-дългите книги

Най-известният роман на Виктор Юго – „Клетниците“, е сред най-дългите книги, писани в историята на литературата. Книгата е на 20-то място в списъка с дължина от 655 478 думи. Версията, която прави „Уест Енд“, пък е най-дългият мюзикъл.

7. Първа брачна нощ

Виктор Юго се оженил за Адел Фуше през 1822 година, когато и двамата били на 20 години. Той разказва, че през първата брачна нощ със съпругата си са правили любов цели девет пъти. Жена му загубила интерес и удоволствие от секса, а след раждането на петото им дете, отказала категорично интимни ласки. Техният брак продължава 46 години до смъртта на Фуше през 1868 година.


8. Бляскав рожден ден

По повод 79-ия рожден ден на Виктор Юго се състоял един от най-големите паради в историята на Франция. Той искал да отбележи „влизането в осемдесетте“, а тържеството било бляскаво и наистина зрелищно. 500 000 души преминали покрай къщата на писателя, който ги приветствал заедно с внуците си. Твърди се, че тържеството е било съпроводено от петхиляден оркестър, който свирел националния химн.

9. Изпратен с почести

Правителството не одобрило молбата на Юго за скромно погребение. Хората, които се стекли, за да се сбогуват с великия писател били толкова много, че погребението продължило шест часа. Неговото тяло било положено под Триумфалната арка, а множеството отишло да му отдаде последна почит, вървяло оттам до Пантеона, където бил погребан. Той бил положен редом до Александър Дюма и Емил Зола.

10. Провъзгласен за светец

Четири години след смъртта си Виктор Юго е провъзгласен за светец във Виетнамския регион, сливащ будизъм, таотизъм, християнство и ислям. Религиозното движение се нарича Као Дай и е създадено през 1926 година. Юго е сред първите му светци, редом с Буда, Исус Христос, Юлий Цезар, Мохамед, Конфуций и др.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *