Познаваме ги като творци от различни области на изкуството. Те са тези, на които милиони хора по света се възхищават. Техните произведения – изобразителни, музикални или литературни, зареждат, вдъхновяват, карат ни да се усмихваме или да се замислим за живота и нещата, които ни заобикалят. С право са наричани гении, а тестовете на времето неминуемо винаги са в полза на това, което са създали още преди години (дори и векове).

Като всички хора обаче и те са имали своите малки тайни. Историята е прикрила част от тях, други отдавна са се превърнали в публично достояние, а трети излизат наяве едва сега. Ето 10 малко известни факта за 10 световноизвестни хора на изкуството.

1. Знаменитият руски композитор Александър Бородин бил и уважаван професор по химия в Петербург.

2. Моцарт започнал да композира на 3 годишна възраст.

3. Когато написал своята знаменита Девета симфония, Бетовен бил абсолютно глух.

4. Йохан Себастиан Бах имал единайсет деца.

5. Пьотър Илич Чайковски е бил женен само единайсет седмици.

6. Композиторът Рихард Вагнер през живота си е бил „съпровождан“ от числото 13. Той е роден през 1813 г. Сумата от цифрите на тази година е равна на 13. Вагнер е написал 13 опери. На 13 септември 1837 година е станал диригент на операта в Рига. 13 години Вагнер е бил в изгнание. На 13 септември 1882 г. се отправил за Венеция, където починал на 13 февруари 1883 г.

7. Писателят Чарлз Дикенс винаги спял с главата на север.

8. Артър Конан Дойл, авторът на поредицата за Шерлок Холмс, бил по професия офтамолог (лекар по очни болести).

9. Добре известния като художник, скулптор, архитект и инженер – Леонардо да Винчи пръв свързал броя на  кръговете на дънера на дървото с неговата възраст. Освен това забелязал, че разстоянието между кръговете показва колко дъждовна е била годината.

10. Винсент Ван Гог продал приживе само едно свое произведение – картината „Red Vineyard at Arles“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *