10 малко известни факта за 10 световноизвестни хора на изкуството

Познаваме ги като творци от различни области на изкуството. Те са тези, на които милиони хора по света се възхищават. Техните произведения – изобразителни, музикални или литературни, зареждат, вдъхновяват, карат ни да се усмихваме или да се замислим за живота и нещата, които ни заобикалят. С право са наричани гении, а тестовете на времето неминуемо винаги са в полза на това, което са създали още преди години (дори и векове).

Като всички хора обаче и те са имали своите малки тайни. Историята е прикрила част от тях, други отдавна са се превърнали в публично достояние, а трети излизат наяве едва сега. Ето 10 малко известни факта за 10 световноизвестни хора на изкуството.

1. Знаменитият руски композитор Александър Бородин бил и уважаван професор по химия в Петербург.

2. Моцарт започнал да композира на 3 годишна възраст.

3. Когато написал своята знаменита Девета симфония, Бетовен бил абсолютно глух.

4. Йохан Себастиан Бах имал единайсет деца.

5. Пьотър Илич Чайковски е бил женен само единайсет седмици.

6. Композиторът Рихард Вагнер през живота си е бил „съпровождан“ от числото 13. Той е роден през 1813 г. Сумата от цифрите на тази година е равна на 13. Вагнер е написал 13 опери. На 13 септември 1837 година е станал диригент на операта в Рига. 13 години Вагнер е бил в изгнание. На 13 септември 1882 г. се отправил за Венеция, където починал на 13 февруари 1883 г.

7. Писателят Чарлз Дикенс винаги спял с главата на север.

8. Артър Конан Дойл, авторът на поредицата за Шерлок Холмс, бил по професия офтамолог (лекар по очни болести).

9. Добре известния като художник, скулптор, архитект и инженер – Леонардо да Винчи пръв свързал броя на  кръговете на дънера на дървото с неговата възраст. Освен това забелязал, че разстоянието между кръговете показва колко дъждовна е била годината.

10. Винсент Ван Гог продал приживе само едно свое произведение – картината „Red Vineyard at Arles“.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *