Евтини самолетни билети

Не е тайна, че децата са по-креативни, по-отворени към възможностите, които светът предлага, и по-любопитни да ги открият.

Те са дръзки и смели, не познават граници и предразсъдъци и са сигурни, че ще сбъднат мечтите си. Те са бъдещето и са решени да го направят по-добро. В Деня на детето сме избрали да ви покажем точно 10 такива вдъхновяващи младежи.

И въпреки че вече не са деца, на твърде крехка възраст те са постигнали това, за което много възрастни дори и не са си помисляли.


1. Джак Андрака

Той е съвсем обикновено момче, докато не се сблъсква с ужасна трагедия. Близък приятел на неговото семейство умира от рак на панкреаса. Това провокира Джак да започне да търси ефективен начин за ранната диагностика на рака. Само на 15 години той изобретява нов тип сензор, който открива наличието на ракови клетки в организма. Сензорът работи с над 90% точност, освен това е 28 пъти по-бърз и 28 пъти по-евтин от всички използвани до този момент тестове.

2. Ан Макосински

Ан е 16-годишна ученичка в Канада, когато създава фенерче, преобразуващо телесната топлина в светлина без използването на батерии или каквато и да е кинетича енергия. Повод за нейното изобретение става фактът, че нейна приятелка от Филипините няма източник на светлина през нощта, а това е единственото време, в което тя може да пише домашните си. Само 26 долара са нужни на Ан за прототипните материали, а целта ѝ е това устройство да достига безплатно до всички страни с подобни проблеми.

3. Алекс Дийнс

Едва 12-годишен Алекс създава iAid – навигационно устройство в помощ на незрящите. Помагайки на сляпа жена да пресече улицата, той забелязва, че възможностите за свободно придвижване на хората със зрителни проблеми са силно ограничени и решава да промени това. Научава се да програмира и създава ръчно навигационно устройство, което използва GPS и компас, откриващо всякакви препятствия и насочващо слепите хора в правилната посока.


4. Малала Юсафзаи

Малала е родена в Пакистан и е най-младата носителка на Нобелова награда. Когато е само на 11 години, пише блог за местната редакция на BBC, протестирайки срещу забраната момичетата в нейния град да получават образование. На 15 години, докато пътува в училищния автобус, Малала е простреляна в главата от талибан. Оцелява след нападението и заминава за Великобритания, където продължава да се бори за каузата си.

5. Ане Франк

Дневникът на Ане Франк става една от най-известните книги в света. Той описва преживяванията на семейството ѝ, докато се укрива от нацистките преследвания срещу еврейското население. Те са открити и изпратени в концентрационен лагер. Ане умира на 16 години в такъв лагер, само няколко месеца преди края на войната. Оцелелият ѝ баща публикува нейните записки през 1952 година. Те бързо набират популярност и не след дълго са преведени на над 60 езика. Мечтата на Ане е да стане журналист, но тя така и не доживява, за да я сбъдне. Въпреки това приносът ѝ в литературата е огромен.

6. Елиф Билгин

Елиф е само на 16, но се труди от 2 години, когато успява да разработи процес, който превръща бананови кори в пластмаса. Тя вярва, че проектът ѝ е решение на нарастващия проблем със замърсяването на околната среда, свързан с пластмасата. Елиф прави проучване, според което в Тайланд се изхвърлят над 200 тона бананови кори на ден, които биха могли да се оползотворят. Започва своите експерименти и печели конкурс със стипендия от 50 хиляди долара.

7. Боян Слат

16-годишният Боян е буквално шокиран от пластмасата, която открива докато се гмурка. Той избира да изследва замърсяването на океаните като свой научен проект в училище. На 18-годишна възраст представя почистваща система, основаваща се на океанските течения. Така пластмасата се концентрира на едно място и намалява времето, необходимо за почистването на океаните от хилядолетия на броени години. Боян става и най-младият човек, получавал най-високата екологична награда на ООН.


8. Луи Брайл

Всички сме чували за Брайловата азбука. Знаете ли обаче, че тя е създадена от 15-годишния френски изобретател Луи Брайл. Когато е на 3 години, той получава травма на очите и губи зрението си. Въпреки това учи усърдно, получава престижна стипендия и става част от Кралския институт за слепи младежи. Там Луи започва да разработва системата, която става неразделна част от живота на незрящите и им помага да пишат и четат бързо.

9. Ийстън ЛаШапел

Този удивителен 14-годишен младеж успява да създаде първата си роботизирана ръка само с помощта на ЛЕГО и рибарска корда. Но не спира да усъвършенства творението си. Използва 3D принтер и своите слаби познания по роботика, за да превърне прототипа си в достъпно и практично устройство. Впечатлени от работата му, НАСА го канят да се присъедини към екипа им.

10. Фило Франсъурт

14-годишният фермерски син се отличава с познанията си по химия и физика. Фило решава да поиска косултация от един от учителите си относно своя идея. Но тя била толкова сложна, че се наложило да нарисува диаграма на дъската, а учителят да я копира, за да я разгледа по-подробно. Учителят му го насърчава да продължи да работи върху идеята си и така, 7 години по-късно, Франсуърт разработва и патентова първата в света изцяло електронна телевизия.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.