На 12 юни светът отбелязва годишнината от рождението на възхитителната Ане Франк. Тя оставя своята следа в историята с дневника, който води по време на укриването си от нацистите.

Заловена заедно със своето семейство, Ане е изпратена в концлагер, където умира едва на 15-годишна възраст. В нейна памет днес ви представяме 10 факта, с които да запомните личността ѝ.

1. Прочутият дневник е подарък за 13-ия ѝ рожден ден

Ане получава дневника на 12 юни 1942 г. – няколко седмици преди семейството ѝ да започне да се укрива.


2. Дневникът на Ане е най-известният за всички времена

Дневникът е преведен на над 60 езика. През 2009 година е добавен към програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“. Освен това къщата на Ане е най-посещаваното място в Нидерландия.

10 факта за Ане Франк

3. Прекарала е 2 години и 35 дни, криейки се

Не е можела да излиза навън, да се наслади на слънцето, да докосне тревата. Цялото си време е прекарвала в четене на книги и къдрене на косата си. Дори е изготвила списък с гримове, които би желала да има някой ден. За съжаление, Ане не доживява да се сдобие с тях.

4. Мечтаела е да стане писател

И, съдейки по дневника ѝ, е можела да бъде великолепен автор. Момичето е планувало да учи журналистика, а след това да стане и писател.

10 факта за Ане Франк

5. Бащата на Ане служи в германската армия

По време на Първата световна война Ото Франк служи в Германската имперска армия – въоръжените сухопътни сили на Германия. През 1917 г. е повишен до лейтенант и дори участва в прословутата битка при Камбре.

6. Страдала е от депресия

В спомените на съучениците ѝ Ане фигурира като забавен и лъчезарен човек. Въпреки това самата тя пише в дневника си, че се чувства нещастна. През 1943 г. започва да приема валериан на капки, за да контролира депресивните си мисли.

7. И все пак е била изпълнена с надежда

До последно Ане вярвала, че ще настъпят по-светли дни, а от войната ще остане само горчив спомен. В концлагера тя често наблюдавала небето и била убедена, че скоро цялото мъчение ще приключи. И е била права – няколко седмици след смъртта ѝ, затворниците в лагерите са освободени.

8. Неизвестна смърт

Никой не знае точната дата и причина за смъртта на Ане. Предполага се, че е починала през февруари-март 1945 г., вероятно от тиф.

9. Ане Франк е най-известната жертва на Холокоста

10. Има кръстен астероид на нейно име

Открит е през 1942 г., а през 1995 г., в нейна чест, е именуван Annefrank.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.