Залегнало е твърдението, че успехът в артистичните среди зависи до голяма степен не толкова от таланта, колкото от продуцента.

Малцина са тези, които събират смелост и решават сами да се продуцират и да се борят с това да не са част от комерсиалното, а да изразяват себе си и да отстояват своите лични виждания към изкуството в сферата, в която са избрали да се развиват.

Сега ще ти кажем едни 10-ма (цели групи и пък самотни воини), които не се страхуват да поемат по пътя на тази вечна борба с комерса и се справят доста успешно с това.


1. Група Молец

Най-новата сензация в българската поп среда. Група Молец, които натрупаха 7 милиона гледания за отрицателно време в най-използваната онлайн платформа за видеоклипове. Тези двама младежи пускат първия си клип с идеята, че правят нещо, което им харесва и искат да го споделят със света, а пък ако намерят публика – супер.

Не просто намират свои почитатели с втората си песен, а с 4-тата вече получават предложение от българският Джъстин Тимбърлейк на 90-те години – Руши Виденлиев, да го подгряват! И всичко това те правят само и единствено с любов към музиката, с вяра към крайния продукт, който предлагат, с подкрепата на приятели като екип и… собствени средства за финансиране на всичко това. И им се получава наистина отлично до момента. Можем да им пожелаем само да не се отказват, защото усилията винаги си струват!

2. Прея

Минала през кастингите на няколко музикални формата, опитала и от това да си част от лейбъл, екзотичната Пряа Осесей все пак намира себе си най-добре в песни, който сама прави и… сама си продуцира. Отскоро станала част от клуба на „самопродуциращите се артисти“, певицата с дълбокия топъл глас успява да издаде дори самостоятелен албум. Също продуциран от самата нея.

Браво, момиче! Правиш това, което най-добре показва таланта ти в целия му блясък. Няма как да не доведе до успех, когато е подкрепено и с полагането на нужното количество усилия. Само така!


3. Тригайда

Електронна музика, миксирана с елементи от българсия фолклор – това са TRIGAIDA! Групата в състав Ася Пинчева – певица, Иван Шопов – отговорен за електронното в музиката и Георги Маринов-Хорхе – инструменталист, предлагат един по-модерен прочит на отличителната българска черта – фолклорът.

Макар и не много известни на национално ниво, те прославят името на родината ни в доооста далечни земи – САЩ например. Доказват, че успехът зад граница е възможен и без зад гърба ти да стои името на мастит продуцент.

4. Керана и космонавтите

Стартирали като банда, известна основно на локално ниво, пловдивската група става по-масово популярна след участието на тяхната вокалистка в едно от музикалните предавания в българския ефир. А веднъж чуеш ли Керана и нейните космонавти, определено се чувстваш като изстрелян в Космоса и искаш да ги слушаш пак и пак, и пак.

Изградили вече свой собствен стил, спечелили сърцата на хората, започват да получават предложения за участия и по сцени извън града си. Плавно успяват да се влеят и в софийската ъндърграунд музикална култура. И всичко това само с общи усилия и без подкрепата на голяма музикална компания. Аплодисменти!


5. No More Many More

За любителите на некомерсиалната музика и малко повече жица в слуха, No More Many More няма как да звучат като непознато име. Те са от тези групи, които ако харесаш веднъж, харесваш завинаги. Над масовката изпъкват с модерно звучене, бунтарско излъчване и текстове, писани с мисъл.

Благодарение на усърден труд, No More Many More успяват да се докажат и задържат вече доста време на сериозно ниво сред ъндърграунд музикантите. Доказателство са за твърдението, че когато силно вярваш в нещо, ти успяваш да го постигнеш – а именно да правиш това, което ти харесва, да го споделяш с публиката си и това да се случва абсолютно независимо от продуцент, който да те вкарва в рамки.

6. Михаил Митев – F.O.

Момчето от квартала, което не се срамува да каже истината в очите на света. Именно с тази искреност в римите си Михаил Митев, по-известен като F.O., успява да привлече вниманието на публиката. Правещ социално ориентиран рап, каквато всъщност е природата на този стил музика в зародиша му, F.O. се отличава от масовката и от комерсиалното на пазара в тази индустрия.

Вижда, че с първите си тракове печели слушатели, и решава да продължи да следва своя стил, неподвластен на продуцентските желания на някой друг. Затова и няма да го чуеш да го въртят по радио или телевизия, но надали има младеж, който да не знае поне една негова песен. Доказателство за това, че качествената музика винаги стига до правилните слушатели, независимо от силата или по-скоро пренебрежението на медиите.


7. Оратница

Това е група, изцяло базирана на автентини фолклор. Просто към него добавят малко по-модерни поп елементи и украсяват с леки електро, дъпстеп, а понякога и дръм-енд-бейс музикални елементи. Колаборацията от петимата ѝ членове се осъществява основно на ярата в качеството на продукта, който предлагат на публиката. И публиката оценява по достойнство техния труд!

Зад граница участията им са истински фурор. Страшно атрактивни са за чужденците – самите те го признават. Така разбират, че са достигнали крайната си цел – популяризиране на българския фолклор. И го правят, като разчитат абсолютно и само на себе си! А е в името на родината и „общото благо“, така да се каже! Браво!

8. Миро

Дълго време част от най-успешния български дует на 90-те години в България, Мирослав Костадинов (известен повече като Миро) усеща, че темпото, с което се движи тяхното дуо, е твърде бавно за неговите стремежи. След седемгодишна обща творческа кариера, той поема по свой самостоятелен път и показва реалните си възможности. За една година като самопродуциращ се артист той създъва хитове, колкото с КариZма за седем години.

Първата му самостоятелна песен застава на челната позиция на всички престижни български класации. Първият му албум пък е най-продаваният в демократичната история на България! Освен че сам пише както музиката, така и текстовете на песните си, сам се продуцира, но от 2018 г. започва и сам да режисира клиповете си. Ето това е абсолютно пълен образ на думата „артист“!


9. Jeremy?

Може би това е групата от новата вълна инди поп рок музиканти, която се е сфорирала по най-класическият начин – от тийнейджъри основават бадата си, малко по малко започват участия по конкурси и форуми, трупат повече популярност извън родината, свирят зверски добре и са изцяло отдадени на това, с което се занимават.

Родени в Каварна, членовете на бандата са закърмени с рока. И го яхват като вълна, която определя живота им за напред! Чуеш ли ги за първи път, не можеш да познаеш, че са българска група – звучат толкова западно, толкова рокендрол, толкова… рядкочувано от българска група за съжаление. Те също дължат успехите си единствено и само на себе си.

10. Захари Бахаров

Досега изброените са от различни стилове, но все музиканти. А да не забравяме, че не само те влизат в описанието „артист“, ще споменем и името на един от най-добрите ни актьори – Захари Бахарв. След завършването си на НАТФИЗ той става част от трупата на Народния театър, но не след дълго решава да поеме кариерата си в свои ръце.

Благодарение на това свое решение, той прави едни от най-добрите си постижения в професионален план – участва в някои от най-големите филмови продукции на съвремието ни, печели роли за бъдещи блокбъстъри. Какво повече би мечтал един актьор като постижение? Надали това би му се случило, ако беше останал щатен актьор, не мислиш ли? Чудесен пример за това, че искаш ли нещо, трябва да се осмелиш да го постигнеш!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *