Сградите, в които се коват законите на една държава – парламентарните здания, не са просто законодателни учреждения – те са символ на просперитета и самочувствието на даден народ.

Не са редки случаите, в които даден управник води страната си до икономически крах в опит да построи най-красивата, най-величествената, най-вдъхващата респект парламентарна сграда. Често държави с богато историческо минало използват дворците на аристократични родове или пък са построени именно за тази цел.

Решението за построяването на сградата на българския парламент, която родните избраници обитаваха до есента на 2020 година, е взето на 4 февруари 1884 година. Проектът е изработен от сръбския архитект от български произход Константин Йованович. Той го предлага на 7 май 1884 г., а на 22 май същата година Народното събрание гласува 220 хил. франка за строеж на сградата.


На 25 ноември 1884 година княз Александър І, Стефан Стамболов и търновският митрополит Климент полагат основния камък. Строителството и обзавеждането продължават до 1886 година. Депутатите започват да заседават в сградата от 28 май 1885 г. Сградата на българския парламент е сред първите обществени сгради, построени след Освобождението.

Стиловете и архитектурните похвати, използвани при парламентарните сгради по света са най-разнообразни, с характерни елементи за съответната държава. В някои случай крайният резултат не е много впечатляващ, но има сгради, които спират дъха с изяществото си. Днес се спираме на 10-те най-красиви парламентарни сгради в света.

10. Уестминстърски дворец

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Лондон, Великобритания

Известен също като Камарите на парламента, Уестминстърският дворец е комплекс от сгради в столицата на Англия, Лондон. Той е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство. Дворецът има 1100 стаи, 100 стълбища и 5 км коридори. Най-високата кула на двореца – Виктория Тауър, е квадратна кула в югозападния му край и е висока 98,5 м. Осмоъгълната Централна кула е висока 91,4 м. Часовниковата кула Биг Бен е висока 96,3 м. Нейните пет камбани ехтят на всеки 15 минути. Най-тежката и известна от тях е Биг Бен, която звучи на кръгъл час. Тя е третата по тежест камбана в Англия – 13,8 тона.

9. Национална асамблея

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Будапеща, Унгария

Сградата на унгарския парламент е мястото, където заседава Унгарската национална асамблея. Тя е една от най-старите законодателни учреждения в Европа. Сградата е разположена между площад Лайош Кошут и река Дунав в унгарската столица. Решението за строежа на сградата е взето през 1880 г. след обединяването на Буда и Пеща с цел да се подчертае суверенното право на унгарската нация. В строителството са участвали хиляди работници, използвани са 40 милиона тухли и около 40 кг злато. Стилът на сградата е неоготически. Тя е с площ от 18 хиляди м². Интериорът ѝ включва 10 вътрешни двора и близо 700 помещения. Сградата е една от най-големите туристически атракции в Унгария.


8. Капитолий

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Вашингтон, САЩ

Капитолий е сградата на федералната или щатската законодателната власт. Името идва от Римския хълм Капитолий, политическият център на Рим. Основният камък на сградата на Конгреса е поставен от президента на САЩ Джордж Вашингтон на 18 септември 1793 г. Капитолият е мястото, където става официалното встъпване в длъжност на президента на САЩ. Височината на Капитолия е 88 метра. Това е едно от най-високите здания в столицата на САЩ. Съществува мит, че в окръг Колумбия е забранено със закон да се строят по-високи здания. Това обаче не е вярно. В Капитолия са изложени много произведения на изкуството. Сред експозициите са включени картини, илюстриращи основни събития от американската история, както и скулптури на известни държавни и обществени лица.

7. Райхстаг

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Берлин, Германия

Сградата на Райхстага в Берлин е създадена, за да подслонява германския Райхстаг – първоначалния парламент на Германската империя. Открита е през 1894 г. и изпълнява функциите си до 1933 г. Отново става седалище на германския парламент през 1999 г. след реконструкция, водена от световноизвестния архитект Норман Фостър. Днешният парламент на Германия се нарича Бундестаг. Райхстагът като институция датира от времето на Свещената Римска империя и престава да действа като истински парламент по времето на Германската империя (1933-1945), когато заседанията на Райхстага се състоят в сградата на Крол опера. В наши дни името „Райхстаг“ се отнася за сградата, а „Бундестаг“ – за институцията.


6. Централен блок

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Отава, Канада

Строителството на величествената сграда на канадския парламент започва през 1859 година, след като Кралица Виктория избира Отава за столица на бившата британска колония. Парламентът привлича около 3 милиона туристи годишно. През годините сградата претърпява няколко разширения и един сериозен ремонт, слез пожар през 1916 година. Сегашния си вид придобива през 1927 година, след като е построена Кулата на мира. През 2002 година канадското правителство осигури 1 милиард долара за рехабилитацията на сградата, като се очаква проектът да бъде завършен не по-рано от 2020 година.

5. Национален конгрес

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Буенос Айрес, Аржентина

Сградата на аржентинския национален конгрес е построена в периода 1898-1906 година. Дворецът е национална историческа забележителност. Километър „нула“ на всички магистрали в Аржентина е маркиран от крайъгълен камък, в непосредствена близост до двореца. Идеята за изграждането на сградата възниква през 1895 г. Дворецът е проектиран от италианския архитект Виторио Меано. Отделни естетически елементи и детайли продължават да се довършват до 1946 година. С течение на времето, сградата се оказва твърде малка за нейното предназначение, затова през 1974 година започва разширяването ѝ. Площадът пред двореца е любимо място за разходки на туристите и предпочитаното място за протести от местните.


4. Народно събрание на Република България

София, България

Сградата на бившия партиен дом в София е някогашното седалище на ЦК на БКП през периода на Народна република България. Днес тя е сграда на Народното събрание на Република България. Партийният дом е изграден по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев. Строежът продължава 6 години и окончателно е завършен през 1954 г. Сградата се простира на около 40 000 кв. м застроена площ. Проектирана е в неокласически стил с подчертано триумфално-тържествен и монументален характер, величаещ ролята на БКП в управлението на страната. Външната помпозност и представителност са постигнати от строго симетричните фасади и крупните коринтски ордерни форми. Коридорите ѝ са дълги около 3 километра. На първия етаж има 2 големи зали: „Света София“, с 900 места и „Гербова зала“ с размери 18 на 11 метра.

3. Палат на парламента

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Букурещ, Румъния

Палата на парламента или Дом на народа, както е известен в Румъния е считана за втората по големина административна сграда в света, след Пентагона, с внушителните си размери: 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Има 12 надземни и 8 подземни нива. Най-големият коридор в сградата е дълъг 150 метра, а най-голямата зала обхваща 2200 м². Помещенията на двореца са 1100. Груби оценки сочат, че са използвани около 1 милион кубически метра камъни от Трансилвания, 3 500 тона естествен кристал за направата на 480 полилея, 700 000 тона стомана и бронз за врати, прозорци; 900 000 кубически метра дърво за паркет и ламперии; 200 000 м² килими и т.н. Строителството на сградата започва през 1984 г. Строежът е погълнал непосилни за румънската държава средства – по приблизителни оценки над 3 милиарда долара, които буквално са изгладувани от румънския народ. Именно по тази причина след демократичните промени през 1989 г. в страната се появяват предложения сградата да бъде срината със земята. Надделява практицизмът и тъй като изпълнението на проекта е в твърде напреднала фаза, държавното ръководство на Румъния решава да запази и довърши построеното.


2. Национална асамблея

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Париж, Франция

Дворецът на Бурбон, в който се провеждат заседанията на френския парламент се намира в 7-ми район на френската столица Париж, на левия бряг на река Сена. Дворецът се намира точно срещу площад Конкорд, с който са свързани чрез мост. Дворецът е построен в началото на 1722 година, за да се узакони дъщерята на Луи XIV и мадам дьо Монтеспан – херцогиня Луиз-Франсоаз де Бурбон. Сградата е национализирана по време на Френската революция.

1. Парламент на Виена

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Виена, Австрия

Сградата на Австрийския парламент е една от забележителностите във Виена, които си заслужава да се видят. Построена е в периода 1874-1883 г. и покрива периметър от над 13 500 кв.м. Сградата е построена от архитект барон Теофил фон Хансен. Много важни за него били хармонията и съответствието на всички елементи. Вътрешната декорация също е негово дело, като се започне от статуите, картините и мебелировката и се стигне до полилеите. Една от най-популярните части на парламента е статуята и фонтана на Атина – известна туристическа атракция. Сградата включва заседателни зали, библиотеки, кулоари, места за хранене и др. Тук се изпълняват и церемониите по встъпване в длъжност на Президент на Австрия, също оттук звучи и речта на националния им празник – 26 октомври.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.