10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

Сградите, в които се коват законите на една държава – парламентарните здания, не са просто законодателни учреждения – те са символ на просперитета и самочувствието на даден народ.

Не са редки случаите, в които даден управник води страната си до икономически крах в опит да построи най-красивата, най-величествената, най-вдъхващата респект парламентарна сграда. Често държави с богато историческо минало използват дворците на аристократични родове или пък са построени именно за тази цел.

Решението за построяването на сградата на българския парламент е взето на 4 февруари 1884 година. Проектът е изработен от сръбския архитект от български произход Константин Йованович. Той го предлага на 7 май 1884 г., а на 22 май същата година Народното събрание гласува 220 хил. франка за строеж на сградата.

На 25 ноември 1884 година княз Александър І, Стефан Стамболов и търновският митрополит Климент полагат основния камък. Строителството и обзавеждането продължават до 1886 година. Депутатите започват да заседават в сградата от 28 май 1885 г. Сградата на българския парламент е сред първите обществени сгради, построени след Освобождението.

Стиловете и архитектурните похвати, използвани при парламентарните сгради по света са най-разнообразни, с характерни елементи за съответната държава. В някои случай крайният резултат не е много впечатляващ, но има сгради, които спират дъха с изяществото си. Днес се спираме на 10-те най-красиви парламентарни сгради в света.

10. Уестминстърски дворец

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Известен също като Камарите на парламента, Уестминстърският дворец е комплекс от сгради в столицата на Англия, Лондон. Той е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство. Дворецът има 1100 стаи, 100 стълбища и 5 км коридори. Най-високата кула на двореца – Виктория Тауър, е квадратна кула в югозападния му край и е висока 98,5 м. Осмоъгълната Централна кула е висока 91,4 м. Часовниковата кула Биг Бен е висока 96,3 м. Нейните пет камбани ехтят на всеки 15 минути. Най-тежката и известна от тях е Биг Бен, която звучи на кръгъл час. Тя е третата по тежест камбана в Англия – 13,8 тона.

9. Национална асамблея

10-те най-красиви парламентарни сгради в света

Сградата на унгарския парламент е мястото, където заседава Унгарската национална асамблея. Тя е една от най-старите законодателни учреждения в Европа. Сградата е разположена между площад Лайош Кошут и река Дунав в унгарската столица. Решението за строежа на сградата е взето през 1880 г. след обединяването на Буда и Пеща с цел да се подчертае суверенното право на унгарската нация. В строителството са участвали хиляди работници, използвани са 40 милиона тухли и около 40 кг злато. Стилът на сградата е неоготически. Тя е с площ от 18 хиляди м². Интериорът ѝ включва 10 вътрешни двора и близо 700 помещения. Сградата е една от най-големите туристически атракции в Унгария.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

Коментари