„Краткостта е сестра на таланта“. Не всички писатели обаче биха се съгласили със знаменитата фраза на гениалния писател и драматург Антон Павлович Чехов. И го доказват черно на бяло. Те създават феноменално дълги романи, което съвсем не пречи на читателския интерес към тях.

Някои от тези внушителни произведения на художествената проза се нареждат сред най-добрите в света, други печелят слава на едни от най-трудните за четене, трети стават известни просто заради огромния си обем.

И ако си мислите, че със своите 1300 страници със сигурност в класацията попада романът „Война и Мир“ – грешите. Оказва се, че шедьовърът на Лев Толстой съвсем не е най-дългото художествено произведение. Ето кои са 10-те най-дълги романа в света.

10. Сирония, Тексас

10-те най-дълги романа в света

Роман в два тома на американския писател Мадисън Купър, който описва живота в измисления град Сирония, намиращ се в щата Тексас, в началото на XX век. Романът съдържа около 840 000 думи и повече от 1 700 страници, което го прави една от най-дългите книги, писани на английски език. „Сирония, Тексас“ е написана за 11 години, публикувана е за първи път през 1952 година.

9. Жени и мъже

10-те най-дълги романа в света

Романът на Джоузеф Макелрой излиза от печат през 1987 година. Съдържа 1 192 страници и над 850 хиляди думи. Освен една от най-дългите, „Жени и мъже“ е считана и за една от най-трудните за четене книги в света.


8. Горкият човек, моята страна

10-те най-дълги романа в света

Епично произведение на австралийския писател Ксавие Хърбърт, публикувана през 1975 година. Това е най-дългата австралийска художествена творба писана някога. Фантастичният роман разглежда в 1 463 страници правата на аборигените и описва живота в Северна Австралия.

7. Синът на Понни

10-те най-дълги романа в света

„Синът на Понни“ е тамилски исторически роман от Калки Кришнамурти. Това е едно от най-великите произведения на тамилската художествена литература. Разказва историята на принц Аруможвирбаран (по-късно коронован като Раджараджа Чол I), един от видните крале на династията Чола, управлявал през X-XI век. Романът е публикуван през 50-те години на миналия век и е дълъг 2 400 страници.


6. Келидар

10-те най-дълги романа в света

Монументален роман на иранския писател Махмуд Дулатабади. Това е един от известните персийски романи и несъмнено един от най-добрите в света. Книгата наброява 2 836 страници в пет тома, в десет книги и 950 000 думи. Романът описва живота на кюрдско семейство от иранско село в провинция Корасан между 1946-1949 г., което е изправено пред враждебността на своите съседи, въпреки приликите между двете култури.

5. Клариса или Историята на една млада госпожица

10-те най-дълги романа в света

Епистоларен роман на английския писател Самюъл Ричардсън, написан през 1748 г. Състои се от 1 534 страници и 984 870 думи. Книгата е включена в списъка на 100-те най-добри романа на всички времена. Клариса е трагична героиня, притискана от безскрупулното си семейство да се омъжи за човек, когото презира.


4. Сънят на Цетел

10-те най-дълги романа в света

Теоретическите размишления на германския писател Арно Шмит по въпросите на прозата и езика се оформят през 60-те години в духовно общуване преди всичко с Джеймс Джойс и Зигмунд Фройд. Като резултат от това развитие възниква монументалният му роман Сънят на Цетел. Творбата е публикувана през 1970 година и съдържа 1 536 страници и 1 100 000 думи. Историята на романа е представена под формата на бележки, колажи и написани на ръка страници.

3. Венмаузу

10-те най-дълги романа в света

Роман на тамилския писател Джаямохан. Това е най-амбициозната творба на автора, която той започва да пише през януари 2014 г., а по-късно обяви, че ще допълва романа всеки ден в продължение на десет години. Така, до крайния срок – 2024 година се очаква книгата да надхвърля 25 хиляди страници. В края на 2017 година в хартиен и електронен вариант бяха издадени общо 15 книги. Досега трудът на писателя се състои от 11 159 страници и 1 556 028 думи.


2. По следите на изгубеното време

10-те най-дълги романа в света

Този роман-епопея на френския писател Марсел Пруст е публикуван между 1913 и 1927 година. Книгата е смятана за най-значимото произведение на Пруст и е известна както със своя обем, така и с темата за неволната памет. Текстът следва разказвача в неговите спомени от детството и юношеските му преживявания в аристократична Франция от края на XIX и началото на XX век. Романът се състои 3 031 страници и 1 267 069 думи.

1. Артамен или Кир Велики

10-те най-дълги романа в света

Малко известен в наши дни роман в десет тома на френската писателка Мадлен дьо Скюдери и нейния брат Жорж дьо Скюдери. Творбата излиза през XVII век, а оригиналното издание съдържа 13 095 страници и 1 954 300 думи. Смята се за най-дългия роман в историята на световната литература. Книгата е със светски характер, но съвременните хора и събития в него са тънко замаскирани зад класически персонажи от римската, гръцката и персийската митология.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *