Животът в един град години наред може да ни отегчи. Преминаваме през едни и същи места, посетили сме всички музеи, а най-известните забележителности вече са ни дотегнали.

Днес ви показваме една скрита част от красивата ни столица София, която си струва да се опознае. Влюбете се отново в нея, като посетите тези 10 малко познати кътчета.

1. Най-късата улица

Най-късата пешеходна улица в столицата ни е разположена в центъра и е едва 60 м. Улица “Малко Търново” свързва бул. “Дондуков” и ул. “Московска”, а точно на тази малка пресечка някога се е намирало любимото заведение на цар Борис III.


2. Статуята на суетата

10 малко познати кътчета в София

Тази забавна статуя сякаш се е сгушила тайно край един паркинг на ул. “Братя Миладинови”, за да показва на новото поколение как изглежда отстрани. Статуята е облечена в тога от маркови стоки, с телефон в режим „селфи“ в едната ръка и списание в другата. Автор е Любомир Мишонов, който завършва Художествената академия.

3. КВАРТал

Не само едно кътче, а цял проект – това е КВАРТал. Инициативата цели създаването на арт квартал в София, където артистите спокойно да превръщат улиците в свои платна, да създават творчески кътчета и магазинчета… Основен периметър е районът между бул. “Дондуков”, бул. “Васил Левски”, бул. “Сливница” и бул. “Мария Луиза”.


4. “Червеният апартамент”

За ценителите на онова отминало време, в което книгите струваха стотинки, а бозата беше истинска, врати отвори “Червеният апартамент”. Нетипичният музей ще докосне посетителите до живота на въображаемото сем. Петрови през 80-те години – стари електроуреди, телевизор София 85, соцмебели и шоколадови бонбони са само част от нещата, които ще задвижат машината на времето и ще ви върнат в комунизма. Сградата се намира ул. “Цар Асен” 12 и работи всеки ден от 10:30 до 19:30 часа.

5. Графит „Прегръдката“

Едно от най-романтичните места в София е графитът „Прегръдката“. Нежната композиция е дело на художника Насимо и се намира на ул. “Бачо Киро”.

6. Паметник „Берлинската стена“

10 малко познати кътчета в София

Колко пъти сте се разхождали в градинката на НДК, без да осъзнавате, че до вас стои парче от световната история? През 2006 г. България получава като подарък парче от Берлинската стена, което днес е превърнато в паметник.

7. Музей на илюзиите

От известно време София може да се похвали с първия музей на илюзиите в България. Експонатите са над 50, като сред тях могат да бъдат видени Дискът на Ойлер, магически огледала, цветното колело на Нютон и др. Ако сте любители на ефектните снимки, непременно посетете Музея на илюзиите и направете най-щурите си фотоси.


8. Клуб на пътешественика

А ако сте авантюристична натура, влюбена в пътешествията и историите около тях, то Клубът на пътешественика е перфектното място за вас. Намира се на ул. „Сердика“ 19 и всяка седмица приютява различен пътешественик, готов да сподели с вас историята си.

9. Гробницата на Хонорий

10 малко познати кътчета в София

Единствената открита в България късноантична гробница с изписано име е разположена срещу входа на църквата „Света София“. Всеки любител на историята задължително трябва да я посети.

10. Алековите водопади

Наречени в чест на Алеко Константинов, тези красиви водопади са разположени в ниската част на Витоша, между кварталите Драгалевци и Симеоново.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.