10 книги, които по-добре никога да не четете

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Това, което прави една книга добра или лоша, си е в голяма част субективно. Има толкова много мнения, колкото са и читателите. За някои книги обаче повечето хора ще се съгласят – изобщо не си струва времето, вложено в тях.

10 книги, които по-добре никога да не четете10. Дивергенти книга 3: Предани
Вероника Рот

Като последната от трилогията, върху книгата бяха поставени големи очаквания. Те, за съжаление, не бяха оправдани. „Предани“ е в почти всеки списък за най-разочароващ край. Първите две книги са написани от гледната точка на Трис, главната героиня, което в третата част се променя. По каквато и да е причина, писателката решава да добави глави от гледната точка на Фор, любовта на Трис. Много от читателите споделят, че са били объркани кой кога говори, тъй като двата гласа твърде много си приличат. Освен това, според някои, събитията в края не са достоен завършек на трилогията.

10 книги, които по-добре никога да не четете9. Хора от Луната
Дейл Кортни

Романът е толкова зле написан, че Huffington Post пишат статия, описвайки точно колко е ужасен. Една от главните критики е твърде опростеният му начин на изказване. Изреченията звучат сякаш написани от първолак, който тепърва се учи да разказва. Нито идеята за живот в космоса, нито приключенията, които подобни сюжети предлагат, могат да променят ситуацията. Дори и да сте най-големият почитател на зодия Водолей.

10 книги, които по-добре никога да не четете8. Антигуа: Земята на феи, магьосници и герои
Дениз Елис

Заглавието предполага една интересна магична история, от типа на Ерагон. Но това всъщност е далеч от истината. Подобно на „Хора от Луната“ книгата все едно е писана от някой начинаещ. Сякаш някой е заменил всички точки в текста с удивителни, правейки диалога безсмислен. „Антигуа“ има само една звезда (от пет) в Amazon, което я поставя и сред най-непродаваните книги в онлайн магазина.

10 книги, които по-добре никога да не четете7. Гордост и предрасъдъци и зомбита
Сет Греъм-Смит (и Джейн Остин)

Историята, базирана на всеизвестния роман от Джейн Остин, е критикувана от много читатели, че е твърде надценена. Книгата е рекламирана като нещо ново и различно от историята, която знаем, но всъщност това далеч не е така. Много хора споделят, че Греъм-Смит не добавя почти нищо ново, така че читателите по-скоро са си купили същата книга за втори път. Други пък мислят, че дори и добавеното не си струва. Героите се държат нетипично за себе си и сюжета със зомбитата изглежда малко насилен. Книгата нито е забавна, нито е вълнуващ екшън, нито е пленителна романтична история.

10 книги, които по-добре никога да не четете6. Предупредени сте
Джеймс Патерсън

Патерсън е автор на девет серии от книги за възрастни, както и четири за деца. Освен това има и много самостоятелни книги, което го прави важно име сред американските писатели. Но, за съжаление, това не означава, че всяка написана от него дума е злато. Сюжетът в „Предупредени сте“ е леко скучен и плосък, а героите не са особено интригуващи, според читателите.

10 книги, които по-добре никога да не четете5. Моята Борба
Адолф Хитлер

Няма нужда да се обяснява много за тази книга, имайки предвид автора ѝ. Може би тя е интересна за психолозите или тези заинтересовани да научат повече за ума на големия диктатор. Но определено не е леко четиво, което да си занесеш на плажа. Ако не сте твърдо решени да си докарате остро главоболие, по-добре да не посягате към тази книга.

10 книги, които по-добре никога да не четете4. Здрач
Стефани Майър

Ако сте имали дъщеря тийнейджър (или дори сте били близо до момиче тийнейджър) през миналите десет години, определено сте чули за известния роман на Стефани Майър. Факт е, че книгата печели много пари и дори цялата трилогия е превърната във филми, но това не прави „Здрач“ гениална литература. Главната героиня се чувства неудобно в почти всяка ситуация и дори феновете на сагата казват, че няма логика Едуард да се влюби в нея. Колкото до другите герои, повечето са клишета (като покровителствения баща и гадното популярно момиче) и имат много маловажно участие. Колкото до така-възлюбения Едуард, единствената му характеристика е, че обича Бела. Нито героите са интересни, нито историята е много изненадваща.

10 книги, които по-добре никога да не четете3. Окото на Аргон
Джим Тейс

Книгата е публикувана, когато Тейс е бил само на 16 години, което може би е трябвало да подскаже на издателя да помисли повторно. Често „Окото на Аргон“ е описвана като най-лошата фантастична новела. Трудно е да бъде четена, без да се подсмихваш или откровено да се хилиш на това колко калпаво е написана. Първата версия е била пълна с правописни и граматически грешки, което ме кара да се питам дали изобщо някой я е прочел преди да бъде публикувана.

10 книги, които по-добре никога да не четете2. Петдесет нюанса сиво
Е. Л. Джеймс

Безспорно всички сме чували за еротичния роман, а някои дори и са го чели. Подобно на други книги от този списък, и „Петдесет нюанса сиво“ е продавана в много екземпляри и печели доста пари. Но това определено не е заради красивите метафори и уникален изказ на авторката. Тя самата разказва, че е написала голяма част от романа на телефона си, докато е пътувала за работа всеки ден. Не е имала възгледи да става велика писателка, а е писала изцяло за свое забавление. Това и си личи в ниското ниво на прозата.

10 книги, които по-добре никога да не четете1. Нощи в Атланта
Травис Ти

Книгата включва всяко едно писателско престъпление, но в този случай това е съвсем умишлено. Романът е написан от няколко автора под псевдонима Травис Ти, като всеки от тях се опитва да я направи, колкото се може по-ужасна. Сюжетът е напълно объркващ, героите се сменят във всяка глава, както и събитията. Много курсове по писане представят книгата като пример как да не се пише. Целта на цялото упражнение е да се провери процесът на издателската компания PublishAmerica. Те, както можете да се досетите, се провалят. Романът е приет от компанията и публикуван на пазара.

Студентка в Англия. Обича шоколадов сладолед на плажа, да плува в морето и да кара колело в парка. Прекарва много време в YouTube, откъдето научава любопитни факти, като как да отворим бутилка без отварачка и защо котките обичат риба.


Коментари

коментар(а)

Сподели

Коментари