10 от най-добрите комедии на всички времена

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Смехът е здраве“. „Светът е оцелял, защото се е смял“. Неслучайно тези две поговорки битуват в нашата реалност. Според учените 1 минута смях дневно се равнява на 45 минути пълноценен релакс. Това е така, защото, когато човек се смее, спира отделянето на хормоните на стреса и засилва освобождаването на тези на щастието.

Резултатът е пълно отпускане на душата и тялото и дори засилено чувство на еуфория. И сега се пригответе да ви инжектираме силна доза здраве и добро настроение със следващата възможна класация на най-добрите комедии на всички времена.

1. Някои го предпочитат горещо (1959)


Неповторима комедия, неповторими Мерлин Монро, Джак Лемън, Тони Къртис. Макар и от далечната 1959, филмът си остава евъргрийн. Действието в него се завихря след като Джо и Джери – двама безработни музиканти, стават неволни свидетели на убийство от страна на мафията и трябва моментално да изчезнат от града, за да не ги убият гангстерите. Единственото укритие, което откриват, е да се предрешат като жени и да започнат да свирят в момичешка група. Следват безброй комични ситуации, които няма да ви оставят равнодушни.

2. Модерни времена (1936)


Няма как тази класация за най-добра комедия да бъде същата, без обявения за класика „Модерни времена“. Това е последният ням пълнометражен филм на Чарли Чаплин. Гениалният Чаплин е режисьор, автор на сценария, музиката и изпълнител на главната роля. В „Модерни времена“ виждаме и за последен път образа на Скитника – малкия човек с бомбе и мустаци, големи обувки и широки панталони, тясно сако и бастунче. Този път той е работник на поточна линия, но тази работа никак не му харесва и даже го довежда до нервен срив. Сюжетът продължава с безброй каламбури, които е способен да създаде само Чаплин – героят му попада в болница и в затвора, набеден е за комунистически лидер, работи в корабостроителница, в завод, среща се с бездомно момиче, с което пожелава да създаде семейство и още много други събития го спохождат, които задължително трябва да видите.

3. Монти Пайтън и Свещеният граал (1975)


Чист британски хумор от висок калибър, поднесен в този пародиен филм. Монти Пайтън е комедийна група, в която участват Тери Гилиъм, Ерик Айдъл, Тери Джоунс, Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Греъм Чапман. Те са създатели и звезди в небезизвестния сериал „Летящият цирк на Монти Пайтън“. В него преобладава абсурден хумор и впечатлява с нестандартни идеи. Такъв е и филмът „Монти Пайтън и Свещеният граал“. Той е пародия на крал Артур и неговите смели рицари в търсене на Свещения граал, която ще ви накара да паднете от стола от смях.

4. Полицаят от Сен Тропе (1964)


Несравнима комедия с главно действащо лице брилянтният Луи дьо Финес – след като е повишен, полицай Людовик Крюшо, заедно с дъщеря си Никол, се мести в курортното градче Сен Тропе. Твърдо решен да служи на хората и да опазва установения ред, Крюшо се забърква в редица смешни „неприятности“, сред които нудисти, които не искат да спазват обществените норми, както и с крадци на произведения на изкуството. На всичкото отгоре дъщеря му го представя за милионер, защото се срамува от работата му като полицай. Именно с „Полицаят от Сен Тропе“ започва и хитовата поредица филми с дьо Финес – „Полицаят в Ню Йорк“, „Полицаят се жени“, „Полицаят се пенсионира“, „Полицаят и извънземните“, „Полицаят и полицайките“.

5. Тутси (1982)


Макар да е номиниран за Оскар и да не го печели, Дъстин Хофман е впечатляващ в тази комедия, режисирана от великия Сидни Полак. Персонажът на Хофман – Майкъл, е неуспял актьор с труден характер, който обаче не е загубил надежда да се реализира в тази професия. Майкъл е готов на всичко, дори да се превърне в жена, за да получи желана роля в телевизионен сериал. Така с бръснати крака и перука се ражда Тутси. Нейните перипетии в шоубизнеса предизвикват много смях и усмивка, която дълго няма да слезе от лицето ви.

6. Големият Лебовски (1998)


Смятан от някои за култова класика, филмът на братя Коен намира място и в нашата класация. Тази криминална комедия се превръща дори в културен феномен. Историята разказва за Джефри Лебовски (Джеф Бриджис) или Пича, както той сам се нарича, безработен лентяй, обичащ да прекарва дните си с чаша Бял пуснак в ръка. Всичко тече спокойно и мудно в света на Лебовски, докато не е объркан с човек със същото име, дължащ много пари на неподходящите хора. Така изведнъж живота на Пича се обръща на 360 градуса, завличайки и приятелите си за боулинг в редица престъпления и загадки.

7. Черна котка, бял котарак (1998)


Неподправена порция хумор с чист балкански привкус. Може би за никого не е изненада присъствието на този филм в класацията, но и няма как да не бъде включен. Каквото и да се напише, ще е малко за тази брилянтна комедия на Кустурица. Затова само ще припомня нейния сюжет. Разказът ни отвежда на брега на река Дунав, където живее циганинът Матко. Той е дребен контрабандист, но със смели мечти да натрупа цяло състояние. За целта решава да прекара през границата влак с бензин, но му е необходим и спонсор. Такъв намира в лицето на Гърга Питич, но въпреки това плановете на Матко бързо придобиват катастрофален обрат, след като е изпреварен в това си начинание от младия бандит Дадан. Няма как, Матко трябва да се разплати с Питич, но тъй като няма пари, предлага сина си Заре за жених на сестрата на Гърга. Започва стягането на сватбата, но Заре е вече влюбен в друга… Какво се случва нататък, изгледайте го отново! Няма как да ви омръзне!

8. Мистър Бийн. Филмът (1997)


Роден от гениалното въображение на Роан Аткинсън, мистър Бийн ще остане в историята като най-смешния и забавен особняк на света. „Мистър Бийн. Филмът“ е дебютът на героя на голям екран. Макар и някои да са гледали скептично на екранизацията, резултатът далеч надмина очакванията – след големия успех на мини сериите, лентата не остава по-назад. Филмът е също толкова пропит с хумор, че ще ви заболи коремът от смях. Лентата представя мистър Бийн като пазач и то напълно некадърен на Английската кралска национална галерия. По стечение на обстоятелствата той е изпратен в Калифорния, за да придружи и представи една от най-ценните американски картини – „Майката на Уислър“ при преместването ѝ от Европа в САЩ. Това е и най-голямата допусната грешка в историята на изкуството. Оставайки верен на себе си мистър Бийн успява да се забърка и забърква куп каши, коя от коя по-големи.

9. Голо оръжие (1988, 1991, 1994) / Смотаняци (1991, 1993)


Макар двата филма с продълженията да имат своите специфики, те попадат под общия знаменател на пародията. Поставям ги на едно ниво не само, защото са създадени от един и същи екип и притежават особен чар, но и са може би едни от най-добрите в този жанр в началото на 90-те.
Лесли Нилсен е ненадминато комичен и в трите части на „Голо оръжие“. Той се превъплъщава в меко казано некадърния лейтанант Франк Дребин, винаги готов да се отзове на помощ и да спаси света.
Чарли Шийн е едно от главните действащи лица както в „Смотаняци“, така и в „Смотаняци 2“. Двете части умело пародират филми като „Отнесени от вихъра“, „Междузвездни войни“, „Танцуващият с вълци“ и още много други.

10. Клетка за птици (1996)


Един лично мой много любим, но и много смешен филм. А не бива и да пренебрегваме комедийния талант на Робин Уилямс. В основата на „Клетка за птици“ е залегнал френски филм от 1978 на Жан Поаре и Франсис Вебер. „Клетка за птици“ всъщност е гей бар, който е притежание на Арманд и Албърт, хармонична хомосексуална двойка. Арманд има син (Вал) от предишна връзка и един ден вече порасналото му дете решава да се ожени. Дотук нищо притеснително. Годеницата обаче се оказва дъщеря на много консервативен сенатор, който няма да приеме семейството на Вал. Започва една игра на котка и мишка, в която сенаторът не бива да разбира за двамата бащи на момчето.


Коментари

Сподели

Коментари