Домати, слънце и аромати на босилек… Ако има нещо, което ухае на лято в буркан, това е домашната зимнина с домати. А когато есента надникне, ще се радваш, че си запазил/а това лято на рафта в кухнята си. Ето 10 идеи какво да направиш с домати – с рецепти, вдъхновение и много вкус.
1. Доматен сос с босилек – лятото в бурка
Лек, ароматен и универсален – за паста, пица или бърза вечеря. Нарежи узрели домати, вари ги с малко сол, захар, черен пипер, няколко скилидки чесън, 1 глава лук, зехтин (или олио – ако не харесваш вкуса на зехтина, когато е термично обработен) и стръкове пресен босилек. Пасирай и стерилизирай. Можеш да добавиш и щипка риган.
Съвет: Използвай месести домати (напр. „Рома“) – по-малко вода, повече вкус.
2. Домашен кетчуп (по рецепта на Джейми Оливър)
Пикантен, плътен и далеч по-добър от купешкия. Задуши в зехтин (или олио) лук, чесън, стъбло целина, настъргано малко парче джинджифил. Добави нарязани домати, оцет, захар, сол, черен пипер, 4-5- стръка пресен босилек. Вари, пасирай, добави малко кафява захар и чаена чаша винен оцет. Вари, докато достигне гъстотата, която искаш, напълни подходящи съдове и стерилизирай.
Рецептата можеш да адаптираш – по-сладък или по-лютив, според вкуса си.
3. Домашна лютеница
В последно време масово се прави печена. Вкусът ѝ не отстъпва на класическата, която помним от бабите си. Запечени лук, няколко скилидки чесън, чушки, патладжани (по избор), домати, моркови, олио, чесън, сол, винен оцет и захар. Аз слагам и 1/3 ч.ч. червено вино (с лечебна цел!). Всичко се пасира, налива се в буркани и се стерилизира.
С аромат на детство и с вкус на есен – задължителна на всяка трапеза.
4. Пасирани домати (основа за всичко)
Най-базовото и универсално – изчисти доматите от люспите, пасирай и свари за кратко. Без подправки, без сол – само домати. Така можеш да го ползваш за всякакви рецепти през зимата.
Най-практичната зимнина, която винаги ти трябва.
5. Печени домати с чесън и мащерка
Разрежи доматите на половина, нареди ги в тава, поръси с чесън, мащерка и зехтин. Печи бавно. След това ги събери в буркан с още зехтин. Страхотни са за сандвичи, паста или предястие.
Могат да се стерилизират или съхраняват в хладилник.
6. Лесна доматена салца (за такос, начос или паста)
Ситно нарязани домати, люта чушка, лук, кориандър и лайм – салца, която можеш да затвориш в буркан. Перфектна за зимни мързеливи уикенди и филмова вечер.
Дръж няколко бурканчета под ръка – ще те изненадат приятно.
7. Консервирани цели (или на кубчета) белени домати
Много италиански и много вкусни. Белени домати, запази ги цели или ги нарежи на кубчета, сложи в буркани със сока им и стерилизирай. Използвай при готвене – като основа за сос или яхния.
Чист, натурален вкус – без консерванти и добавки.
8. Доматена супа в буркан
Да, възможно е! Приготви класическа крем супа от домати, морков, лук, чесън, подправки. Пасирай, изсипи в буркани и стерилизирай. Само отвори, сипи, затопли – и имаш уют за студена вечер.
Добави малко сметана при сервиране – ще се влюбиш.
9. Доматен сок (за пиене или готвене)
Освежаващ, леко солен и идеален за коктейл или супа. Пасирай домати, добави сол и щипка захар. Прецеди и налей в бутилки. Може и без стерилизация, ако се консумира бързо и се съхранява на студено.
Чудесна алтернатива на газирани напитки през зимата.
10. Домати, сушени на фурна (или на слънце)
Нарежи доматите, посоли и изсуши във фурна на ниска температура или на балкона, покрити с тензух. След това ги залей със зехтин и подправки – и съхранявай в буркан.
Луксозна добавка към паста, салати, омлети.
Защо си струва?
Защото е вкусно, лично и без добавки. Защото доматите са слънцето на лятото, което можеш да затвориш в буркан и да отвориш в някой сив декемврийски ден. Защото рецептите от вчера са уютът на утре.
А ти – коя рецепта за зимнина с домати ще изпробваш първо?
Ако обичаш да пишеш и го правиш добре, ако имаш интересна лична класация или си автор на любопитна десетка, можеш да ни изпратиш твоя собствена статия и да станеш част от авторите на © 10-те най.