Отварянето на прозореца нощем, за да е по-хладна спалнята, е много лесен начин за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2, твърди професор по ендокринология от Оксфордския университет. Има все повече доказателства, че охлаждането на тялото дори само с един-два градуса е полезно за здравето според проф. Ашли Грийн.

Спокойният сън в летните горещини пък е непостижим за много хора. Как да си набавим така необходимата нощна почивка в непоносимите жеги? Ето какъв е отговорът на този въпрос от група международни експерти.

1. Внимавайте с храната

10 ценни съвета как да се избавим от безсънието в летните жеги

Ако се изкушавате да се натъпчете с обилно топло ястие, помислете отново. Колкото по-голяма е порцията, толкова повече е отделяната метаболитна топлина, докато тялото преработва храната. Най-лошата услуга, която можете да си направите, е да консумирате протеинови храни. Вместо това заложете на малка студена порция, по възможност сурова, с която храносмилателната система ще се справи по-лесно. По този начин ще си спестите и готвенето, и допълнителната топлина в дома.

2. Осигурете хлад за главата

Едва ли има нещо по-приятно в жегата от това да положите морна глава върху хладни чаршафи. За целта преди лягане трябва да поставите за няколко минути във фризера спалното бельо и пижамите си, опаковани в чиста найлонова торбичка. Ако разполагате с място, можете да „замразите“ за кратко и възглавницата си.

3. Без домашни любимци и полени в спалнята

10 ценни съвета как да се избавим от безсънието в летните жеги

Питомците не са най-добрите приятели на хората по времето, в което „върлуват“ полените. Страдащите от летни алергии индивиди трябва да обявят спалните помещения за зона, забранена за домашни любимци, тъй като с козината им често се пренасят полени, спори и други алергени, които се „намъкват“ в леглото и причиняват неприятности.


4. Забравете гушкането

Гушкането с половинката е гаранция за „задушна“ нощ. Имайки предвид, че човешкото тяло генерира еквивалента на 116 вата топлинна енергия за час, е по-добре да спите „соло“ в големите горещини. Освен това е много вероятно партньорът или партньорката ви също да не може да намери покой в жегата и да попречи на съня ви.

5. Почерпете опит от пещерните хора

10 ценни съвета как да се избавим от безсънието в летните жеги

Точно както са правили предците ни от отдавна отминали времена, така и ние можем да спазваме „пещерния“ принцип – мястото за сън трябва да е тъмно, тихо и хладно.

6. Охлаждайте помещенията разумно

В големите летни жеги не се изкушавайте да отваряте прозорците през деня. Правете това вечер, когато въздухът е по-хладен. За да проветрите по-качествено, можете да направите течение. Друг полезен съвет за охлаждане на помещенията е да поставите купичка с лед пред включен вентилатор.

7. Не правете грешката да спите голи

10 ценни съвета как да се избавим от безсънието в летните жеги

Лютите жеги може и да събуждат желанието човек не само да свали дрехите си, но и да излезе от кожата си, но това не е решението. Съветът на експертите е да се спи с памучни пижами. Естествените влакна в памучната тъкан попиват потта от тялото и осигуряват усещане за хлад и удобство. Добре е спалното бельо също да е памучно.


8. Хладен душ преди лягане

Изследвания на специалисти сочат, че душът преди лягане носи много ползи за здравето.

9. Течности

10 ценни съвета как да се избавим от безсънието в летните жеги

Дръжте до леглото си бутилка с вода и пийте често, за да не се обезводнявате в горещините и да помагате на тялото да се охлажда.

10. Третирайте точките на пулса

Намокрете с вода точките, в които усещате пулса си – китки, шия, глава. Ако наистина „умирате“ от жега, поставете хладна кърпа върху главата си.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *