Институтът за глобален маркетинг Ipsos публикува данните от проучването си за страните, в които се пие най-много алкохол. Независимо, че 2017 г. още не е свършила, експертите от международната изследователска компания вече са съставили списъка си за отиващите си 12 месеца.

В изследването са участвали 38 държави, а противно на очакванията нито Русия, нито страна от Балканите заемат първото място. Няма ги дори и в челната петица. Класацията на Ipsos се оглавява от белгийците, които според изследването изпиват по 12,6 литра чист алкохол годишно.

В подреждането са още французите, поляците, германците и унгарците, които оформят първата половина. По данните на Ipsos подреждането на 10-те страни, в които се пие най-много алкохол е следното:

1. Белгия
Количество изпит алкохол за 1 година: 12,6 литра на човек
2. Франция
Количество изпит алкохол за 1 година: 11,5 литра на човек
3. Германия
Количество изпит алкохол за 1 година: 11,03 литра на човек
4. Унгария
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,88 литра на човек
5. Полша
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,71 литра на човек
6. Великобритания
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,66 литра на човек
7. Русия
Количество изпит алкохол за 1 година: 10,12 литра на човек

8. Австралия
Количество изпит алкохол за 1 година: 9,7 литра на човек

9. Дания
Количество изпит алкохол за 1 година: 9,64 литра на човек
10. Южна Корея
Количество изпит алкохол за 1 година: 9,33 литра на човек

Всъщност това е второ подобно изследване за последните няколко месеца, насочено към алкохолната консумация през 2017 година. Данните на Световната здравна организация, които бяха оповестени през октомври, обаче са доста по-различни.

Според тях най-много твърд алкохол се пие в Литва. В прибалтийската република средно човек изпива по 18,2 литра алкохол на година. На второ място в поставена е Беларус, където се употребяват по 16,4 литра годишно. Трета е Молдова с 15,9 литра, а Русия е на 4-о място с 13,9 литра.

СЗО поставя и България в челната десетка на страните, в които се консумира най-много алкохол в света. У нас човек изпива средно по 13,6 литра твърд алкохол на година. Това количество отрежда седмото място в подреждането.

Данните на Евростат за разходите на домакинствата за алкохол в ЕС през 2016 г. пък показват, че българските домакинства са изразходвали около 1,6% от общите си разходи за консумация на алкохолни напитки през миналата година, което е равно на средноевропейският показател.

С идентични показатели от 1,6 на сто разходи за консумация на алкохолни напитки, като дял от общите разходи, са страни като Белгия и Великобритания, което поставя страната ни сред сравнително умерените консуматори на алкохол в ЕС.

По данни на НСИ за миналата година, едно българско домакинство е консумирало средно около 60 литра бира, 5 литра вино и между 3-4 литра ракия или други концентрати. Около 30 литра средно на лице пък е била консумацията на алкохолни напитки през 2016 г., пак до данни на НСИ.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *