Сайтът Ebay е познат по целия свят. Независимо дали искате да продадете стария си телефон или детските си играчки, тази интернет платформа е правилното място за това.

Аукционът среща продавачи и купувачи от различни точки по света, превръщайки безполезното за едни в находки за други. Все пак едва ли има човек, който да не е чувал за Ebay. А понякога чудили ли сте се какво може да се продава там? И доколко биха наддавали за него?

Въпреки че повечето наддавания в системата са доста сдържани, това определено не се отнася за нашите десет избрани артикула. Това е историята на 10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay.


10. Животът на Иън Ъшър

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

309 292 долара

През 2008 г. 42-годишният Иън Ъшър публикува за продан своя „живот“ в системата на Ebay.com. След като Лаура, жената на Иън, му иска развод, той бил съкрушен. Не след дълго англичанинът заключава, че всички негови вещи са обремени със стария му начин на живот, затова решава да се отърве от тях. Списъкът с предметите за продан бил дълъг, включвайки всичките му лични вещи, както и неговата къща, кола и джет. След като предал живота си на непознат купувач, Иън преосмислил бъдещето си. Той направил нов лист, който не включвал вещи за продан, а списък с неща, които да направи. От този ден, започнала нова фаза в живота на Ъшър. Той издава книгата “A life sold” и също така е водещ на Tedx със заглавието „A life unlimited“.

9. Бейзболната бухалка на Босия Джо Джаксън

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

577 610 долара

Босият Джо е един от най-великите играчи в историята на бейзбола. Прякорът му „Босият“ идва от това, че по време на един мач, новите му обувки му пречели толкова много, че ги свалил и продължил да играе бос. В началото на 20 век Джо бил постигнал завидни резултати – 56 хоумръна и над 700 удара. Дори неговата бухалка си имала име – Черната Бетси. И така историята ни отвежда до 2001 г., когато тя бива продадена на търг за цели 577 610 долара.

8. Ferrari Enzo

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

1 милион долара

Ферари не е само добре изглеждаща кола, но и перфектно съчетание между дизайн и скорост – без съмнение две неща, от които разбират много. Този суперавтомобил носи името на основателя на компанията и от него са произведени само 400 броя. Факт, който значително покачва цената. През 2004 г. анонимен купувач от Швейцария, участва в наддаване и спечелва това безценно бижу, което му струва 1 милион долара.


7. Бейзболната картичка на Хонус Вагнер

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

1.1 милиона долара

Още един бейзболен играч се включва в нашата класация. Хонус Вагнер развива кариерата си на бейзболен играч в началото на 20 век. Чрез невероятната си игра си спечелва прякора „Летящият холандец“. Вагнер бил любим бейзболист и затова картичката му добила такава нумизматична стойност. През 2000 г.  колекционерът Браян Сийгъл, грабнал възможността да притежава картичката на Вагнер, която му струвала завидните 1,1 милиона долара.

6. Бриджвил, Калифорния

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

1.77 милиона долара

Бриджвил е малко градче, разположено в Северна Калифорния. Жителите му наброяват едва 30, но градът си има поща и кафене. През 2002 г. Бриджвил става известен с обявата си за продан. След наддаването цената му достига до 1,77 милиона долара. Не след дълго обаче, новият му собственик публикува офертата отново. Може такъв вид инвестиции да не са много оправдани, но за сметка на това са доста атрактивни.

5. Къща с бункер

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

2.1 милиона долара

Двамата брокери Джордж Гибсън и Брус Франциско започват съвместен бизнес, като купуват стар ракетен силоз в планината Адирондак в северната част на щата Ню Йорк. Замислят идеята да построят къща върху силоза, а него да го превърнат в бункер. Идеята им хрумва, защото след ужаса от 11 септември много американци ще пожелаят да притежават такъв имот. Въпреки че те оценяват имота на 18 милиона, успяват да го продадат само за 2,1 милиона долара.

4. Албърт, Тексас

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

2.5 милиона долара

След еуфорията около Бриджвил, Калифорния, през 2003 г. град Албърт в щата Тексас бил продаден на застрахователния брокер Боби Кейв за скромната сума от 216 хиляди долара. След няколко години застрахователят решил, че е време да продава. И така отново градчето Албърт било публикувано за продан в Ebay.com. Само че този път цената надминала в пъти първоначалната инвестиция на Боби Кейв и достигнала до 2,5 милиона долара.


3. Обяд с Уорън Бъфет

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

2.6 милиона долара

Представете си колко добре ще можете да управлявате финансите си само след един обяд с Уорън Бъфет! Със сигурност ще научите някоя друга тайна от кухнята на Уолстрийт, която може да ви е от полза. Първо обаче ще трябва доста да се потрудите, за да може да се насладите на обяда с г-н Бъфет. С цена от 2,6 милиона това може да влезе в класацията на най-скъпите обеди продавани някога. Но не се притеснявайте, ако сега не можете да си го позволите. Тази инициатива на милиардера се провежда ежегодно и има за цел набиране на средства за църква в Сан Франциско. В такъв случай вече може да започнете да спестявате за следващата или… по-следващата година.

2. Gulfstream II

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

4.9 милиона долара

През 2001 г. частна авиокомпания публикува един от своите самолети за продан в новооткритата си секция – „Авиация“. Наддаването е спечелено от африканска чартърна авиокомпания, като новата ѝ придобивка ѝ е струвала 4,9 милиона долара. Самолетът разполага с 12 места и е един от най-луксозните модели.

1. Gigayacht

10-те най-скъпи неща, продавани в Ebay

168 милиона долара

Гигаяхт е върхът на лукса, който всеки със 168 милиона долара в джоба може си позволи. Яхтата става собственост на руския милиардер Роман Абрамович през 2006 г. 124-метровата яхта разполага с два VIP апартамента, детска каюта, каюта за гости, фитнес салон, кино, спа и хеликоптер. Никой не може да каже със сигурност защо предишният ѝ собственик е решил да я продаде в Ebay. Но с наддаването на Роман Абрамович това се превръща в най-скъпия продукт, продаван някога в аукционния сайт.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.