Черният дроб е най-големият орган в човешкия организъм след кожата.

Неговите функции са много важни като метаболитна, детоксикираща, храносмилателна, терморегулатерна. Затова трябва да полагаме грижи за него.

А каква по-добра грижа за нашия организъм от естествената? Ето и 10-те най-добри билки за черния дроб.


1. Бял трън

Белият трън действа като антиоксидант, продуцира клетъчна регенерация, намалява възпаленията на черния дроб. Помага за удължването живота на черния дроб при хора, болни от цироза.

2. Женшен

Женшенът е популярна билка, която защитава от възпаления. Именно заради това билката предпазва черния дроб от вируси и токсини. При завишени стойности на чернодробни ензими (АЛАТ, АСАТ, ГГТ), женшенът редуцира стойностите и ги възвръща в норма.

10-те най-добри билки за черния дроб

3. Зелен чай

Зеленият чай, както знаем, е добър за детоксикация. Приемането му ще спомогне за прочистване на черния дроб. Приемът на зелен чай по същия начин е доказано, че предпазва от различни чернодробни състояния, включително рак на черния дроб, хепатит, цироза, мастна чернодробна (чернодробна стеатоза) и хронично чернодробно заболяване.

4. Женско биле

Женското биле е билка с огромно медицинско значение. Корените от женското биле предпазват черния дроб от инфекции, вируси и други чернодробни заболявания.

5. Куркума

Куркумата и основния му компонент куркумин са особено полезни за здравето. Доказано е, че куркумата има противораково, противовъзпалително и антиоксадативно действие, което я прави благоприятна за черния дроб.


6. Чесън

Въпреки че чесънът се счита за зеленчук, той е популярен компонент за много билкови средства. Изграден е от съидинения, които имат антиоксадативни свойства и това го прави отличен за черния дроб.

7. Даншен

Даншенът е билка, която се ползва в китайската медицина. Приемането на даншен като билка предпазва от чернодробна цироза, тъканна дегенарация на черния дроб и други заболявания.

8. Джинджифил

Коренът на джинджифила е популярно лечебно средство в медицината, включително и за чернодробни заболявания. Джинджифилът съдържа вещества, които предотвратяват клетъчната дегенерация на черния дроб и го изчиства от токсина, като например алкохол.

10-те най-добри билки за черния дроб

9. Гинко билоба

Гинко билобата е лечебна билка, която засилва чернодробната функция и намалява фиброзата на черния дроб.

10. Астрагалус

Астрагалусът е билка, която също е известна в китайската медицина. Компонентите на билката имат терапавтични свойства, което означава, че защитава черния дроб от заболявания.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *