Представяте ли си живота без телевизия?!? И то преди да има интернет! Аз лично, не! И не само, защото ми осигурява прехрана. Телевизията е магия!

Колкото и да чета, хора да ми обясняват как се получават нещата, за мен телевизията е магия. Това обаче не трябва да ни превръща в зомбирани зрители без критично съзнание.

На Световния ден на телевизията ви представяме 10 любопитни факта за това чудо на човешката мисъл. А следващия път, когато пуснете телевизора, внимателно изберете какво да гледате…


1. Какво е телевизия?

Телевизията (от гръцки: τῆλε, “далече”, и от латински: visio, “гледка”) е телекомуникационна технология за приемане и предаване от разстояние на движеща се картина, черно-бяла или цветна, обикновено придружавана от синхронизиран звук. От гледна точка на разпространението на информация телевизията е едно от средствата за масова информация.

2. Видове телевизия

Според статута телевизията бива обществена и частна.

10 любопитни факта за телевизията

Според начина на разпространение:
ефирна – предавателите са поставени на телевизионни кули. За приемането на ефирна телевизия е необходим обикновен телевизионен приемник и проста антена;
спътникова (сателитна) – сигналът от телевизионното студио се предава чрез наземна космическа станция до телекомуникационен спътник, разположен на геостационарна орбита около земята. За да се приемат телевизионни програми от спътник, е необходим сателитен приемник и параболична приемателна антена;
кабелна – излъчването се осъществява по кабелна мрежа. Чрез кабелните мрежи могат да се излъчват едновременно стотици телевизионни програми, радиостанции, кабелен Интернет.

Според типа на излъчвания сигнал:
аналогова – програмата от телевизионното студио достига до зрителя, като сигналът се пренася чрез аналогов метод и се приема с антена;
цифрова (дигитална) – цифровият начин на разпространение на сигнала предоставя възможност за пренос на много повече програми и съответно за по-голям избор от страна на зрителя, както и допълнителни възможности.

Според разделителната способност – със стандартна разделителна способност и с висока разделителна способност.

3. Началото

Шотландецът Джон Лоуджи Беърд пръв демонстрира предаване на движещи се силуети през 1925 година и на движещи се монохромни изображения година по-късно. Неговият сканиращ диск генерира изображение с резолюция от 30 реда, достатъчна за разпознаването на човешко лице, чрез двойна спирала от лещи. Демонстрацията на Беърд обикновено се приема за първото същинско телевизионно предаване.

Началото на широкото практическо приложение на телевизията е поставено в Германия. Там редовните предавания започват през 1929 година, а Берлинската олимпиада от 1936 година е предавана на живо и е показвана пред публика в Берлин и Лайпциг.


4. Думата

Самият термин “телевизия” се приписва на руския инженер Константин Дмитриевич Перски. Преди това учените са използвали сложни изрази като “дълбоко зрение” или “електрическа телескопия”. Смята се, че той е първият, който го въвежда през август 1900 година. Това е направено в рамките на Международния електротехнически конгрес в Париж. Перски изнася подробен доклад на тема “Съвременното състояние на проблемите на телевизията”. Думата наистина се понравила на участниците и те бързо я разпространили при завръщането си вкъщи.

5. BBC

10 любопитни факта за телевизията

На втори ноември 1936 година, в 3 часа следобед, Би Би Си стартира излъчването на първата редовна телевизионна програма с най-високата за времето си резолюция. Говорители на първата обществена телевизия са Джасмин Блай, Елизабет Тауъл и Лесли Мичъл. Продължителността на програмата е била един час и в 16 часа тя спира. Тази програмна схема се излъчва шест дни в седмицата, броят на телевизионните зрители е 2 000. До 1 септември 1939 година, когато Великобритания влиза във Втората световна война и телевизията спира да излъчва до 1946 година.Програмата е прекъсната по средата на едно анимационно филмче с Мики Маус и когато излъчванията се подновяват на 7 юни 1946 година, тя продължава от същото място на прекъсването.

6. Оскарите

На 19 март 1953 година церемонията по връчване на американските филмови награди “Оскар” за първи път се излъчва по телевизията. Това става възможно след като NBC (National Broadcasting Corporation) купува правата за излъчване на церемонията по телевизията за 100 000 долара. Дотогава тя била предавана само по радиото.

7. Коронацията

В началото на 50-те години на XX век едно от най-големите социални събития, отразени по телевизията, е коронацията на кралица Елизабет ІІ на 2 юни 1953 година. Директното предаване е било с продължителност от 7 часа и е гледано от аудитория около 20 милиона зрители. Премиерът Уинстън Чърчил убеждава младата кралица коронацията ѝ в Уестминстърското абатство да бъде показана по единствения тогава телевизионен канал на Би Би Си. Това събитие ентусиазира хората да си купят продукта на новата технология – малкият телевизионен апарат, излъчващ тогава само черно-бели движещи се картини.


8. Телевизията в България

Първото телевизионно предаване в България е прякото излъчване на седмоноемврийската манифестация от площад “Александър Батенберг” през 1959 година. Технологията е аналогова ефирна телевизия на много ниско ниво, но задоволително за времето си.

Българската телевизия започва да излъчва на 1 ноември 1959 година, като използва предавател на телевизионната кула в София. Първият програмен ден на Българската телевизия е на 26 декември 1959 година и е посветен на официалното ѝ откриване.

10 любопитни факта за телевизията

До 1972 година се излъчва черно-бял образ. Деветосептемврийската манифестация през 1972 година е първото редовно предаване на цветната телевизия в България. Предаването е осъществено чрез първия цветен ПТС (подвижна телевизионна станция), оборудван изцяло със съоръжения на немската фирма Bosch.

В България цифровата телевизия от 01 септември  2013 година става задължителна за всички ефирно излъчвани програми. След въвеждането в експлоатация на ефирното цифрово телевизионно разпространение, аналоговото излъчване е прекратено.

9. Риалити

На 16 септември 1999 година светът се запознава с термина „риалити шоу” – в този ден е премиерата на “Големият брат” в Холандия. Авторът на проекта, 50-годишният Джон де Мол, трудно успява да вкара шоуто в малкия телевизионен канал “Вероника”. Успехът се оказва впечатляващ. Повече от половината население на Холандия не се откъсва от екрана. Два месеца по-късно продуценти от цял свят в Кан атакуват представителството на компанията, притежаваща авторските права, за да купят лиценз за формата. Днес неговото шоу е гледано от 23 милиона човека в 27 страни в света.

Името на шоуто произлиза от романа “1984” на Джордж Оруел, в който Големият брат (Big Brother) управлява диктатурата си, като непрекъснато наблюдава поданиците си чрез техните телевизионни екрани и им напомня това с фразата “Големият брат те наблюдава!”.

10. Денят на телевизията

През декември 1996 година Общото събрание на ООН обявява 21 ноември за Световен ден на телевизията в чест на датата, на която през същата година се е състоял първият Световен телевизионен форум. ООН утвърждава силата на телевизията като медия, която достига до най-голям брой хора и има най-голямо обществено влияние по цял свят. При честването на този ден е предложено на държавите да обменят телевизионни програми, посветени на проблемите на мира, сигурността, икономическото и социалното развитие и разширяване на културния обмен.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *