Бъбреците са органи, които играят няколко важни роли за здравето. Те помагат за филтрирането на кръвта, премахват отпадъчните продукти, произвеждат хормони, поддържат костите здрави, регулират баланса на течности и регулират кръвното налягане.

За съжаление, бъбреците могат да се увредят и да станат по-малко ефективни с течение на времето. Бъбречното заболяване засяга около 10% от възрастните в световен мащаб.

Тук ще разгледаме 10 храни, които трябва да избягваме при бъбречно заболяване.

1. Преработени меса

Преработените меса се произвеждат чрез сушене, осоляване и опушване, за да се подобри техният вкус и срок на годност. Беконът, деликатесите, колбасите са някои често срещани видове обработени меса. Тъй като преработените меса обикновено са осолени, те имат високо съдържание на натрий.

Храните с високо съдържание на натрий не са препоръчителни за хора с бъбречни заболявания, тъй като излишъкът от натрий може значително да натовари бъбреците. Това може да повиши кръвното налягане и да причини натрупване на течности на места като глезените и около сърцето и белите дробове. Вместо преработени меса, изберете постно месо без кожа като пилешки гърди, които съдържат по-малко натрий.

10-те храни, които да избягваме при проблеми с бъбреците

2. Газирани напитки с тъмен цвят

Безалкохолните, особено тези с тъмен цвят, не са подходящи за хора с бъбречни заболявания. Газираните напитки с тъмен цвят съдържат фосфор, който се използва за предотвратяване на обезцветяването, удължаване на срока на годност и добавяне на вкус.

Здравите бъбреци могат лесно да премахнат излишния фосфор от кръвта, но при проблеми с бъбреците нещата не стоят така. Наличието на високи нива на фосфор в кръвта за продължителен период може да повиши риска от сърдечни заболявания.

3. Плодове с високо съдържание на калий

По принцип плодовете са здравословни и пълни с витамини и минерали. Въпреки това хората с бъбречни заболявания може да се наложи да ограничат приема на определени плодове – главно тези с високо съдържание на захар и калий. Ако имате проблеми с бъбреците, тялото ви не може да премахне правилно калия, което може да доведе до повишени нива на веществото в кръвта, известни също като хиперкалиемия.

Ако не се лекува, това състояние може да причини умора, мускулна слабост, сърдечни проблеми. Сред плодовете с високо съдържание на калий са банани, авокадо, кайсии, киви и портокали. За щастие има много здравословни плодове с ниско съдържание на калий, които можете да добавите към диетата си умерено. Като например грозде, горски плодове, ананас, манго и ябълки.


4. Сушени плодове

Сушените плодове се получават чрез отстраняване на водата от плодовете. Това създава малки, плътни плодове, богати на енергия и хранителни вещества. Сушените плодове обаче не се препоръчват за хора с бъбречни заболявания, защото са с високо съдържание на захар и минерали като калий.

5. Повечето бобени продукти

В повечето случаи бобените продукти се считат за здравословни. Но при проблеми с бъбреците не се препоръчват, защото имат високо съдържание на фосфор. Консервите от бобени продукти дори са с високо съдържание на калий.

10-те храни, които да избягваме при проблеми с бъбреците

6. Пакетирани и бързи храни

Пакетираните и бързите храни са с високо съдържание на натрий, което е една от причините те да не са подходящи за хора с бъбречни заболявания. Някои примери за тези храни са замразена пица, замразени ястия в кутии, които се размразяват на микровълнова.

7. Плодови сокове

Плодовите сокове и другите подсладени напитки трябва да се избягват от хора с бъбречно заболяване. Те са вредни за бъбреците, тъй като са с високо съдържание на захар и калий.


8. Спанак и листа от цвекло

Спанакът и зеленото цвекло (листата от цвекло) са също с високо съдържание на калий. За да с по-малко количество калий, те могат да бъдат сварени и така да бъдат употребявани в умерено количество. Спанакът и зеленото цвекло са с високо съдържание на оксалатова киселина, органично съединение, което образува оксалати. Оксалатите са причина за появата на камъни в бъбреците при хора, които са податливи към тяхното образуване, а това довежда до болка и влошаване функцията на бъбреците.

10-те храни, които да избягваме при проблеми с бъбреците

9. Бързи закуски

Закуски като чипс, бисквити и гевреци обикновено са с високо съдържание на сол, рафинирани въглехидрати и калий, което ги прави неподходящи за тези с бъбречни заболявания.

10. Пържени картофи

Пържените картофи са с високо съдържание на калий, което може да бъде проблем за хората с бъбречни заболявания. Ако обаче картофите са варени, могат да бъдат употребявани в умерено количество.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *