Евтини самолетни билети

Бъбреците са органи, които играят няколко важни роли за здравето. Те помагат за филтрирането на кръвта, премахват отпадъчните продукти, произвеждат хормони, поддържат костите здрави, регулират баланса на течности и регулират кръвното налягане.

За съжаление, бъбреците могат да се увредят и да станат по-малко ефективни с течение на времето. Бъбречното заболяване засяга около 10% от възрастните в световен мащаб.

Тук ще разгледаме 10 храни, които трябва да избягваме при бъбречно заболяване.


1. Преработени меса

Преработените меса се произвеждат чрез сушене, осоляване и опушване, за да се подобри техният вкус и срок на годност. Беконът, деликатесите, колбасите са някои често срещани видове обработени меса. Тъй като преработените меса обикновено са осолени, те имат високо съдържание на натрий.

Храните с високо съдържание на натрий не са препоръчителни за хора с бъбречни заболявания, тъй като излишъкът от натрий може значително да натовари бъбреците. Това може да повиши кръвното налягане и да причини натрупване на течности на места като глезените и около сърцето и белите дробове. Вместо преработени меса, изберете постно месо без кожа като пилешки гърди, които съдържат по-малко натрий.

10-те храни, които да избягваме при проблеми с бъбреците

2. Газирани напитки с тъмен цвят

Безалкохолните, особено тези с тъмен цвят, не са подходящи за хора с бъбречни заболявания. Газираните напитки с тъмен цвят съдържат фосфор, който се използва за предотвратяване на обезцветяването, удължаване на срока на годност и добавяне на вкус.

Здравите бъбреци могат лесно да премахнат излишния фосфор от кръвта, но при проблеми с бъбреците нещата не стоят така. Наличието на високи нива на фосфор в кръвта за продължителен период може да повиши риска от сърдечни заболявания.

3. Плодове с високо съдържание на калий

По принцип плодовете са здравословни и пълни с витамини и минерали. Въпреки това хората с бъбречни заболявания може да се наложи да ограничат приема на определени плодове – главно тези с високо съдържание на захар и калий. Ако имате проблеми с бъбреците, тялото ви не може да премахне правилно калия, което може да доведе до повишени нива на веществото в кръвта, известни също като хиперкалиемия.

Ако не се лекува, това състояние може да причини умора, мускулна слабост, сърдечни проблеми. Сред плодовете с високо съдържание на калий са банани, авокадо, кайсии, киви и портокали. За щастие има много здравословни плодове с ниско съдържание на калий, които можете да добавите към диетата си умерено. Като например грозде, горски плодове, ананас, манго и ябълки.


4. Сушени плодове

Сушените плодове се получават чрез отстраняване на водата от плодовете. Това създава малки, плътни плодове, богати на енергия и хранителни вещества. Сушените плодове обаче не се препоръчват за хора с бъбречни заболявания, защото са с високо съдържание на захар и минерали като калий.

5. Повечето бобени продукти

В повечето случаи бобените продукти се считат за здравословни. Но при проблеми с бъбреците не се препоръчват, защото имат високо съдържание на фосфор. Консервите от бобени продукти дори са с високо съдържание на калий.

10-те храни, които да избягваме при проблеми с бъбреците

6. Пакетирани и бързи храни

Пакетираните и бързите храни са с високо съдържание на натрий, което е една от причините те да не са подходящи за хора с бъбречни заболявания. Някои примери за тези храни са замразена пица, замразени ястия в кутии, които се размразяват на микровълнова.

7. Плодови сокове

Плодовите сокове и другите подсладени напитки трябва да се избягват от хора с бъбречно заболяване. Те са вредни за бъбреците, тъй като са с високо съдържание на захар и калий.


8. Спанак и листа от цвекло

Спанакът и зеленото цвекло (листата от цвекло) са също с високо съдържание на калий. За да с по-малко количество калий, те могат да бъдат сварени и така да бъдат употребявани в умерено количество. Спанакът и зеленото цвекло са с високо съдържание на оксалатова киселина, органично съединение, което образува оксалати. Оксалатите са причина за появата на камъни в бъбреците при хора, които са податливи към тяхното образуване, а това довежда до болка и влошаване функцията на бъбреците.

10-те храни, които да избягваме при проблеми с бъбреците

9. Бързи закуски

Закуски като чипс, бисквити и гевреци обикновено са с високо съдържание на сол, рафинирани въглехидрати и калий, което ги прави неподходящи за тези с бъбречни заболявания.

10. Пържени картофи

Пържените картофи са с високо съдържание на калий, което може да бъде проблем за хората с бъбречни заболявания. Ако обаче картофите са варени, могат да бъдат употребявани в умерено количество.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.