Това състояние е изключително често срещано в наши дни. Очакванията към нас и отговорностите ни са все повече и повече и може би точно това е една от предпоставките за появата на тревожността.

Тя се различава от нормалното безпокойство по това, че води до страдание и пречи значително на ежедневието.

Тук сме подбрали няколко от основните признаци за наличието на тревожност, за да се запознаете накратко с тях.


1. Постоянно чувство за страх

Един от най-основните признаци. Хората, които се сблъскват и борят с тревожността всеки ден, знаят изключително добре колко трудно може да е понякога да живееш с почти постоянното усещане за страх. В опит да се предвидят всички потенциални опции за конкретна случка, често вниманието е насочено върху крайно лошите възможности, които така се стремите да избегнете.

2. Нервност

Друг основен и значителен признак. Среща се често в прекомерни количества и понякога в ситуации, които не го оправдават. Поражда се от страх от провал, отказ и като цяло от възможността да се сблъскаме с каквато и да е негативна ситуация, която тревожността успешно ни заблуждава, че би била крайно лоша или дори непоправима. Държи ни в състояние на защитен механизъм.

10 симптома на тревожност

3. Слаба концентрация

Не можете да четете книга, да гледате филм, да работите без съзнанието ви постоянно да отскача до някоя минала ситуация, в която е възможно да сте направили нещо погрешно или до някоя потенциално опасна бъдеща ситуация, за която да търсите решение предварително. Премисляте нещата от край до край с абсолютно всеки един детайл стотици пъти. Разигравате най-различни сценарии наум, като преобладават негативните развои на събитията.


4. Сърцебиене

При хрумвания от такъв характер, само с появата на самата мисъл, усещате как сърцето ви започва да бие все по-силно. Понякога се усеща дори сякаш всеки момент ще изскочи. Това води със себе си и други нежелани реакции като затруднено дишане.

Комбинацията от тези реакции има силата да действа наистина разрушително в дадения момент. Именно затова е много важно човек да е запознат с всички признаци на тревожност и да се старае да се владее, разбира се доколкото е възможно.

5. Топли и студени вълни

В стресови ситуации ви е едновременно твърде топло, едновременно и хладно. Един от най-срещаните примери е за изпотяване на дланите докато същевременно те са студени. Горещо ви е и решавате да се съблечете и в същия момент усещате хлад и искате отново да се загърнете. Средно положение няма.

10 симптома на тревожност

6. Нерешителност

Трудността за взимане на решения произлиза от страха дали ще постъпим правилно, дали решението, което взимаме няма да повлияе отрицателно на друг човек. Какви ще са последствията? Изпадате в един непрекъснат спор със самите себе си.

Тревожността прави взимането на дори прости решения понякога изключително трудно. И тук рядко става въпрос за нежелание да поемем отговорност, а по-скоро отново стигаме до страх от негативни последици.

7. Треперене

Стресът е стигнал толкова високи нива, че вече тялото ви не се поддава изцяло на контрол. Не можете да спрете треперенето или поне не нацяло. Такъв симптом показва крайното ви изтощение, което може да породи безсилие и неспособност за справяне със ситуацията нататък. В такива моменти е изключително важно, ако можете да се отдалечите от източника на стрес, да го направите, дори и да е за малко.


8. Замайване

Понякога се наблюдава дори и замайване. Имате чувството, че не сте наистина там, не си усещате крайниците, губите чувство за стабилност, не се чувствате здраво стъпили на земята. Тревожността може да ви замъгли усещанията и представата за реалност до толкова голяма степен, че да се почувствате и физически недобре.

10 симптома на тревожност

9. Чувство за умора/слабост

Цялата емоционална въртележка изтощава много, понякога дори докрай. Дори и да не сте имали кой знае каква физическа активност през деня, ако е имало наличие на повече поводи за безпокойство и умът ви е прескачал от тема в тема/страх в страх, със сигурност ще се чувствате почти толкова уморени, колкото и ако сте работили цял ден.

10. Затруднено дишане

Както споменах малко по-горе, не са изключени и проблеми с дишането като недостиг на въздух. Вероятно ще ви се стори, че няма въздух в стаята, задушно е и т.н. Ако често имате този проблем, запознаването с различни техники за дишане не би ви навредило.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *