15 октомври е обявен за Световен ден на миене на ръце от Детския фонд на ООН (UNICEF). Най-важното нещо, което трябва да достигне до по-голяма маса хора и най-вече децата е, че има случаи, в които ползването на сапун не е препоръчително, а задължително. При не добре измити ръце може да се създадат хиляди главоболия.

Още през 1847 г. унгарският акушер Игнац Земелвайс се опитва да докаже, че честото миене на ръцете намалява инфекциите при новородените. Преди толкова много години неговите твърдения са отхвърлени, но днес за пореден път Световният ден за миене на ръцете насочва общественото внимание към най-ефикасната и евтина „ваксина“ срещу стомашните разстройства и дихателните инфекции – измиването на ръцете със сапун.

В ежедневието си се докосваме до хиляди хора и предмети. А сапунът е най-сигурният и евтин начин да се предпазим от микроби и вируси, причиняващи диария, а в някои случаи и много по-сериозни болести, особено в пика на гриповете и смяната на сезоните.


Добре измитите ръце помагат в предотвратяването на очни възпаления, кожни инфекции, различни щамове грип, стомашно-чревни, респираторни заболявания, дори и СПИН. Това са най-големите виновници за детската смъртност в развиващите се страни, където миенето на ръцете със сапун е на много ниско ниво. 3,5 млн. деца умират от диария и пневмония всяка година.

10 причини, поради които трябва да си мием ръцете

Национално проучване по повод Световния ден за миене на ръцете – 15 октомври, сочи, че всеки трети българин не мие ръцете си достатъчно често. Според изследователи голям процент от хората по света не са запознати с фактите около миенето на ръцете и колко важно е то за нашето здраве. А този лесен навик може да спаси живота на хиляди, дори милиони хора по света.

Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, придавайки приятна миризма на кожата. При правилна и редовна употреба всички сапуни са еднакво ефективни.

В следващите редове ще ви напомним 10-те случая, в които задължително трябва да си измиете ръцете със сапун. И за да отдадете почест на днешния празник, измийте си хубаво ръцете, а при желание разкажете и на ваши близки да сторят същото.

1. Когато ходим до тоалетна…

2. Когато се приберем от супермаркета, мола или пазара…

3. Когато сме се придвижвали с градския транспорт…

4. Когато посетим болнично заведение…

5. Когато сме докосвали пари…

6. Когато сме докосвали смартфона си…

7. Когато сме ходили до аптека…

8. Когато сме се здрависвали с някого…

9. Когато започваме да готвим…

10. Когато сме на плаж, басейн или SPA…Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.