Великденските яйца са един от основните символи на християнските празници. Легендата разказва, че преди повече от 2000 години Мария Магдалена поднесла яйца на Тиберий и му съобщила за възкресението на Христос. Императорът обаче не приел казаното за истина и поискал доказателство. Той възкликнал, че ще го повярва само ако яйцата в кошницата се оцветят. В този миг те грейнали с цветове на дъгата. Според друга християнска легенда Дева Мария отишла с кошница яйца, за да подкупи палачите на разпнатия Исус. Капка кръв, стичаща се от раните му, капнала върху яйцата и те се обагрили в червено. Затова червеният цвят за празничните яйца е и основен.

Историята на боядисването на яйца обаче далеч не започва с ерата на християнството. В древен Рим, Египет, Персия и Китай краят на зимата се отбелязвал с пищни пролетни тържества, с които се възхвалявало възраждането на природата. Тези култури възприемали яйцето като олицетворение на жизненото начало, затова по време на тези празници са се украсявали и боядисвали яйца. Смята се, че християните от Близкия изток възприели именно тази традиция, а яйцето се превърнало в религиозен символ на гробницата на Христос, чийто камък той отместил.

Според традицията великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди Великден и могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден и през седмицата след това. Всеки знае, че най-лесният начин да боядисаме яйцата за празника е като се снабдим с готови фабрични бои, купени от магазина. В този случай обаче няма как да бъдем сигурни нито в крайния резултат, нито в безопасността на използваните оцветители. Именно това е и причината в последните години да се обръщаме все повече към забравените бабини рецепти, скрити в старите готварски книги. И, ако още не сте го направили, то със сигурност ще бъдете изумени колко много плодове и зеленчуци могат да бъдат използвани, за да се създадат напълно естествени бои.


Преди да започнете с боядисването на яйцата е добре да ги измиете старателно, тъй като всяко замърсяване на повърхността им пречи за постигане на равномерен цвят при боядисването. Когато яйцата се варят заедно с природния оцветител, за да бъде цветът по-тъмен и наситен, е добре те да бъдат оставени в боята, докато изстинат. Вече боядисаните яйца се оставят да изсъхнат на кората или върху кухненска хартия, след което внимателно се намазват със зехтин и се полират с парче вълнен или памучен плат. Сега ето 10 метода за боядисване на великденски яйца с природни продукти.

1. Червено
Една средно голяма глава нарязано червено цвекло (без листата) се залива с литър вода, добавят се 1 супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

2. Тъмно синьо
Яйцата се варят в 0.5 л домашно червено вино, смесено с 0.5 л вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол.

3. Небесно синьо
Една средно голяма зелка прясно червено зеле се нарязва. Залива с 1 л вода, добавят се 2 супени лъжици оцет, 1/2 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, зелето се отстранява и се потапят предварително сварените яйца.

4. Зелено
1/2 кг спанак или 1 връзка магданоз се залива с 1 л вода, и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.

5. Ярко жълто
Разбъркайте 3 супени лъжици куркума в 1 литър вряла вода, добавете 2 супени лъжици бял оцет и варете яйцата в сместа.

6. Оранжево
Една кафена чаша червен пипер се разтваря в 1 л вода, добавят се 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.

7. Розово
Смесват се 1 чаша боровинки и 1 чаша боровинков сок с 1 супена лъжица бял оцет, след което се пюрират. Яйцата се варят в сместа за 20 минути и се оставят да престоят, докато добият желания цвят.

8. Синьо-виолетово
Голям букет цвят от виолетки се залива с 1 л вода, добавят се 3 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца.

9. Кафяво
Яйцата се нареждат и се заливат с 1 литър силно кафе или черен чай, така че течността да ги покрие напълно. Добавя се 1 супена лъжица оцет и се оставят на слаб огън за 20 минути.

10. Мраморни яйца
Суровите яйца се увиват в листа от лук, коприва, бреза и дъб и се стягат с ластичета или конци. Нареждат се в съда, наливат се с вода и се варят на слаб огън за около 30-40 минути след завиране на водата.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *