Освен много сладки, новородените бебета обикновено изглеждат изключително деликатни и крехки. Често майките им се страхуват да не ги наранят по невнимание. В действителност обаче новородените са доста по-силни, отколкото предполагаме. И не само – нашите бебчета имат учудващо много и невероятни способности, за които дори не сме предполагали.

Така например учени доказаха, че новородените имат елементарни познания по математика и физика. Те могат да направят разлика между един, два, три или много обекти, въпреки че все още нямат абстрактната представа за числата, която придобиват по-големите деца.

Според друго изследване пък бебетата просто са родени, за да се усмихват. Доказателство за това е, че те ни радват с усмивките си дори, когато все още не са прогледнали, тоест не копират от околните. А знаете ли, че през първата година след раждането мозъкът на вашето бебе се удвоява и придобива половината от окончателния си размер.

Вижте още 10-интересни факта за новородените в днешния ни материал.

10. Обонянието

Новородените имат силно развито обоняние. По миризмата те мога да разпознаят майка си. С течение на времето чувствителността им към миризмите се притъпява.

9. Статистика

Учените са установили интересен факт – най-много бебета се раждат във вторник, а най-малко през уикендите. Защо това е така – отговор на този етап няма.

8. Формата на главата

Известно време след раждането бебетата имат удължена или сплескана, неправилна форма на главата. Това не бива да ви тревожи – костите на бебешкия череп са меки и лесно се огъват, за да помогнат на бебето да премине по-лесно през родилния канал по време на раждането.

7. Зрението

Зрителните способности на новородените също са интересни. Бебетата разпознават обекти на разстояние 28-30 см. Първите 2 седмици след раждането, те виждат света само в черно и бяло. Хлапетата обичат играчките в ярки цветове, тъй като така те по-лесно съсредоточават погледа си върху тях. Изненадващо, новородените мигат много рядко – около 2 пъти в минута. Лекарите все още не могат да обяснят този факт.

10 интересни факта за новородените

6. Форма и цвят на очите

Всички майки откриват, че очите на тяхното бебе изглеждат по-големи и дълбоки, като на възрастен. Това се дължи на факта, че формата на очите не се променя, тя остава за цял живот такава, каквато е при раждането. Друга любопитна особеност при бебетата е техния цвят на очите. При раждането почти всички са със сив или син цвят. Това се дължи на липсата на пигмента меланин, който придава цвета не само на очите, но и на косата и кожата. Няколко месеца след раждането количествата на меланин се увеличават и затова цвета на очите на бебетата обикновено се променя.

5. Дишане

Бебета си поемат въздух по-често от възрастните. Ако възрастните дишат със скорост от около 18-20 пъти в минута, то при новородените тя е около 45 пъти. Изненадващо, децата не знаят как да дишат през устата, това умение придобиват след първата настинка.

4. Дихателна система

Дихателната система на бебетата е различна от тази на възрастните – новороденото може едновременно да поглъща мляко и диша. Тази способност продължава около 9 месеца след раждането, докато се оформи напълно дихателният им апарат.

3. Скелет

При раждането скелетът на бебетата се състои от 300 кости, докато костите при възрастен човек са само 206. Къде отиват? Просто с времето голяма част от тях се срастват.

2. Плач

Новородените бебета могат да издават всякакви звуци, но всъщност не могат да плачат. Поради силно стеснени или запушени слъзни канали, сълзите могат да бъдат произвеждани чак 3 седмици след раждането. Учени установили, че по време на плач бебетата опитват да копират интонацията на майките си, чиито глас чуват още докато са в утробата ѝ.

1. Плуване

Новородените могат да плуват сами. Те са в състояние дори да задържат дъха си. Този рефлекс бебетата придобиват по време на развитието си в утробата. Невръстните не само, че могат да плуват, те са способни и да се гмуркат.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *