10 любопитни факта за филма "Гадни КопИлета"

Няма филм на Куентин Тарантино, който да не включва в себе си черен хумор, силна жажда за мъст, обилно количество кръв и много музика. Плановете на главните герои никога не се случват според техните желания, но тези на режисьора са изпипани до последната дума и капка кръв.

Тарантино прекарва 10 години, работейки над сценария за “Гадни копИлета”, а героите във филма показват на теория това, в което реалните убийци на Хитлер са се провалили. Запознайте се с 10 любопитни факта за невероятния филм “Гадни КопИлета”.

1. Наистина са съществували такива групи

Американски евреи наистина са се записвали в Американската армия, с цел да избият ръководството на Нацистка Германия. Те се включвали доброволно в армията и специално се обучавали да убиват нацисти на високи длъжности.

2. Грешките в заглавието

Тарантино така и не разкрива защо и двете думи в заглавието на филма са изписани погрешно – “IngloUrious BastErds”. “Когато направите такъв артистичен разцвет, описването и обясняването му, напълно го обезсилват и обезсмислят.

3. Нека да е Рейн

Брад Пит толкова харесва героя си, че е в образа през по-голямата част от деня. Още докато пише за лейтенант Алдо Рейн-Апача, Тарантино си представя Брад Пит в ролята. Заминава за замъка на Пит в Южна Франция, за да му представи идеята си. Актьорът казва: “Когато станах на следващата сутрин, видях на пода пет празни бутилки от вино. Пет. И още някакъв уред, който явно беше за пушене. Очевидно се бях съгласил да изиграя ролята и шест седмици по-късно носех униформа.


4. Време е за Валц

Откъде идва Кристоф Валц? Роденият в Австрия актьор дълго е играл в немски продукции и подхожда с нежелание към поредното предложение да изиграе немски офицер. Прочитайки обаче сценария на Тарантино, Кристоф решава, че не може да пренебрегне този филм. Освен това, Валц се бори с факта, че никога няма да получи голям пробив в американското кино.

Филмът не само, че му носи голяма слава, но и “Оскар”, “Бафта” и “Златен глобус” за най-добър актьор в поддържаща роля за образа на злия, но чаровен “Ловец на евреи” щандартенфюрер Ханс Ланда. Три години по-късно, отново филм на Тарантино го прави носител на друг “Оскар” за най-добра поддържаща мъжка роля, а именно “Джанго без окови”.

5. Белегът

Алдо Рейн има голям белег на врата си, който е като от опит за обесване или друга форма на екзекуция. Във филма той казва на Ланда, че е бил контрабандист, което донякъде обяснява предишните му сблъсъци със закона. Тарантино оставя тази история неразказана. Режисьорът споделя, че са му трябвали 40 страници, за да разкаже за белега на Рейн. Това му се сторило твърде дълго екранно време.

6. Усети жегата

Илай Рот е участвал и в други филми, но е по-известен като режисьор на филми на ужасите като “Cabin Fever” и “Хотелът на ужасите”, когато Тарантино, който продуцира “Хотелът на ужасите” го скланя да влезе в образа на старши сержант Дани Доновиц по прякор “Мечока-евреин”. И приятелят му, Куентин, го хвърля в огъня. Буквално. “Почти изгоряхме при пожара в киното на Шошана. Всички очакваха, че огънят ще развие температура от 400 градуса по Целзий, но температурата е 1200. Свастиката пада, не по план, а защото стоманата, с която е прикрепена, се втечнява.

7. Акцентът

Тарантино не знаел, че Даян Крюгер всъщност е германка. Той я виждал само в ролите на американски жени. “Когато започнах кариерата си, всички ми казваха, че трябва да оправя акцента си. Така и направих. Тогава дойде прослушването за “Гадни КоПилета” и те казват “Едва ли ще се справи с акцента.” Бях съсипана.” За щастие, недоразуменията са отстранени и тя изиграва ролята си повече от перфектно.


8. Изтрита сцена с “Мечока-евреин”

Американската комедийна актриса Клорис Лийчман е заснета в сцена с Дани Доновиц. Той се появява на вратата ѝ, пита дали семейството ѝ е засегнато от нацистите и я моли да напише имената на европейските си роднини на неговата скандална бейзболна бухалка. Тогава Клорис го кани на чай. Сцената обаче е изрязана, защото е дълга и не е напълно вплетена в сюжетната линия.

9. Той просто не може да го направи

Саймън Пег е трябвало да влезе в образа на британския шпионин лейтенант Арчи Хикокс, но ролята отива при Майкъл Фасбендър заради натоварения график на Пег, който в същото време се снима в “Приключенията на Тинтин” на Стивън Спилбърг.

10. Друга несъстояла се ключова роля

Първоначално Тарантино желае Леонардо ди Каприо да изиграе Ханс Ланда. След това обаче решава, че тази роля трябва да се изиграе от немскоговорящ. Компенсира Лео с ролята на садистичния собственик на плантации Келвин Кенди в следващия си филм “Джанго без окови”.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *