Л-карнитин се получава от изграждащи аминокиселини – блокове протеин, които натурално присъстват в телата ни. Най-популярното му приложение е свързано с изгаряне на мазнини и отслабване, но се оказва, че хранителната добавка може да бъде полезна и в много други аспекти.

Аминокиселината се намира в не малък брой храни, но поради ниската си концентрация в тях е трудно да се приемат необходимите количества за изгаряне на мазнини, тъй като това би предоставило голям брой калории.

Оттук идва и големият интерес към хранителната добавка за изгаряне на мазнини. Тя е налична под много форми, но най-популярни и удобни са вариантите течен Л-карнитин и Л-карнитин на капсули.

Л-карнитинът се намира и в мускулните и сърдечните клетки, където подпомага използването на мазнини като енергия. Обикновено той се числи като средство за отслабване, тъй като окислява мазнините.

В същото време съхранява мускулите и гликогена от използването им като източник на енергия и така се получава двоен положителен ефект.

1. Стимулира изгарянето на мазнини

При всяка тренировка се освобождават мастни киселини. Ако те достигнат до митохондриите, където се превръщат в енергия, това е предпоставка за тяхното изгаряне.

Проблемът в това обаче може да бъде недостигът на Л-карнитин, който да улесни процеса. Именно допълнителният прием на карнитин гарантира, че мастните киселини се изпращат в митохондриите, за да бъдат използвани като енергия, а не се връщат в мастната тъкан като мазнини.

2. Изгаряне на висцералните мазнини

Упражнения за корем не са единственото, което може да направите, за да подобрите визията на коремната си мускулатура. Л-карнитинът е помощник в избавянето от мазнини в една от най-трудните области – корема.

Затлъстяването в тази част води до повече мазнини и около органи като черния дроб, сърцетo и дори в мускулите. Висцералните мазнини са изключително трудни за изгаряне и водят до редица опасни заболявания.

Повишаването на нивото Л-карнитин в тялото обаче допринася за разграждането им чрез преноса на триглицериди и липопротеини с ниска плътност (LDL) и използването им като енергия.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

3. Увеличава физическите възможности

На първо място Л-карнитинът може да увеличи чистата мускулна маса. Как точно го прави?

Доказано е, че около 98% от тестостерона в тялото няма ефект върху покачването на мускулна маса. Единственият ефективен и полезен компонент е освободеният тестостерон. Това означава, че само останалите 2% от тестостерона в нашето тяло могат да помогнат за повишаване на мускулната маса.

Как Л-карнитинът помага в това отношение? По своята същност, той увеличава използването на тестостерон в нашите тела. Хранителната добавка повишава броя на андрогенните рецептори в тялото, които могат да образуват свързващи връзки със свободни тестостеронови молекули.

Освен че помага за изграждането на мускулна маса, Л-карнитинът дава и допълнителна енергия, което спестява изразходването на мускулните гликогенови резерви.

4. Подпомага възстановяването

Л-карнитинът е хранителна добавка, която позволява да се увеличи както краткосрочното, така и дългосрочното възстановяване на тялото. Той спомага за изчистването на млечна киселина в мускулите и по този начин намалява симптомите на мускулната треска.

5. Насърчава мотивацията и намалява стреса

Кофеиновите напитки са първият избор на много спортисти, които искат да подобрят тренировките си.

Кофеинът обаче води до привикване и след известно време дозата няма да е достатъчна. Л-карнитинът от своя страна може да повлияе на физическите възможности по по-различен начин. Всъщност той спестява раздразнителността от приема на кофеин, като вместо това увеличава адреналина.

Други благоприятни негови ефекти са:

  • предпазва мозъка от стрес;
  • противодейства на депресията;
  • намалява тревожността;
  • подобрява настроението.

Поради тази причина често се препоръчва комбинация между Л-карнитин и термогенен фет бърнър. По този начин Л-карнитин предоставя ползи за изгаряне на мазнини, редуцирайки нуждата от висока доза фет бърнър.

10 ползи от Л-карнитин, за които не подозирате

6. Полезен за кожата

Едно от по-малко известните предимства на Л-карнитина са ползите за кожата. Приемът на натуралната аминокиселина намалява омазняването. Тъй като той увеличава нивата на полезни мазнини, които влизат в митохондриите на клетките, кожата от своя страна отделя по-малко такива.

7. Поддържа сърдечно-съдовата система

Л-карнитинът разгражда дълговерижните мастни киселини, като по този начин подпомага и сърдечно-съдовото здраве, ускорявайки метаболизма. Проучвания също показват, че приемът на хранителната добавка намалява риска от развитие на атеросклероза и редуцира лошия холестерол, който може да запуши артериите.

10 ползи от Л-карнитин, за които не подозирате

8. Повишава имунната система

Имунната система претърпява промени във функциите си в хода на стареенето, а този процес води до прогресивно влошаване на способността за реакция при вируси.

Л-карнитинът служи като жизненоважен фактор за митохондриалния транспорт на мастни киселини – процес от съществено значение за окисляването им и освобождаването на енергия.

Проучвания доказват, че имунната система отслабва с възрастта и че допълнителният прием на Л-карнитин има положителен ефект за стимулирането ѝ.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

9. Стимулира изграждането на мускулна маса

Без съмнение, изграждането на чиста мускулна маса изисква много усилия. Продължителността и интензитета на тренировката в една фитнес програма са важен фактор за целта, а както вече отбелязахме Л-карнитинът поддържа именно енергийното ниво и спомага за по-продължителни и резултатни тренировки.

В проучване, следящо ефекта от хранителната добавка при пациенти в напреднала възраст, страдащи от бърза мускулна умора, субектите получавали 2 гр. Л-карнитин два пъти дневно в продължение на 30 дни. В края на изследването участниците загубили средно 2 кг. мазнини, докато мускулната им маса нарастнала с 1 кг.

Физическата и психическата умора също намалели съответно с около 40 и 45%. Това проучване е било проведено в съчетание с фитнес програма за начинаещи и подходящ индивидуален хранителен режим.

10 ползи от Л-карнитин, за които не подозирате

10. Регулира кръвната захар

Л-карнитинът е популярен с окисляването на мастни киселини. Германски изследователи обаче коментират, че хранителната добавка за изгаряне на мазнини има роля и отвъд това. Той може да подобри нивата на кръвната захар при хора, страдащи от инсулинова резистентност и това е доказано многократно както в проучвания върху животни, така и при хора. Следователно карнитинът може да се използва за подобряване на нивата на кръвната захар при диабет.

Клинично проучване показа, че при затлъстели жени в предменопауза, въвеждане на Л-карнитин и нискокалорична диета, се наблюдава подобрение на нивото на липидите в кръвта и холестерола, а също и намаляване на инсулиновата резистентност.

Според тези резултати, може да се заключи, че Л-карнитинът подобрява нивата на кръвната захар и инсулина и може да подпомогне лечение на диабет, породен от затлъстяване.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *