Евтини самолетни билети

Да, точно така! Към списъка с най-скъпите неща в света ще добавим и течностите.

Изненадващото тук е, че някои от тях са ценни заради рядкостта си, други – заради качеството си, а трети… ги използва почти всяка средностатистическа жена. Ето ги и тях…

10. Лак за нокти

10 от най-скъпите течности в света

Сигурно сте изненадани, че съществува толкова скъп лак за нокти, след като ние го взимаме от близката парфюмерия за 2 лв. Но както дрехите и аксесоарите, така и лаковете за нокти се нареждат по качество и марка. Например марката Essie произвежда най-устойчивия лак с най-ярки цветове. Други марки предлагат лак на още по-високи цени.


9. Печатарско мастило

10 от най-скъпите течности в света

По принцип печатарското мастило не е много евтино, но това избива рибата! Тук, разбира се, става дума за оригинални бои на най-известните производители в света, които инвестират много пари в разработки и проучвания, за да постигнат най-съвършената технология.


8. Живак

10 от най-скъпите течности в света

Живакът е единственият метал, който съществува в течна форма при стайна температура. Това вещество се използва за производството на термометри, както и в металургията, химическата индустрия и земеделието. Разбира се най-важното за него е, че е изключително отровен за човека.

7. Инсулин

10 от най-скъпите течности в света

В естествената си форма инсулинът е продукт на човешкия панкреас. Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин в организма настъпва болестно състояние – диабет. Дозите са индивидуални и се определят спрямо възрастта, нуждите от калории и придружаващите заболявания.


6. Парфюм Chanel No. 5

10 от най-скъпите течности в света

Това може би е най-легендарният парфюм в цял свят! Създаден пред 1922 година, той винаги държи ниво на най-скъпо струващ марков парфюм. Редките съставки, а именно необичайните цветя и корени, са причината да е толкова скъп и ценен.

5. Отрова от скорпион

10 от най-скъпите течности в света

Един животински представител, чиято отрова погубва за минути. Интересното тук, че в тази течност се съдържа голяма доза протеин, който се използва за лечение на склероза, възпаления на стомаха и ревматоиден артрит. Видовете, които се срещат в България са дребни по размер и на дължина достигат до 4 – 5 cm. Поради малките им размери, убождането от тях не е опасно за човека. То има приблизително същите последствия както ужилването от пчела или оса.


4. Синята кръв на рак-подкова

10 от най-скъпите течности в света

Тази течност е много рядка и ценна. Тя не съдържа хемоглобин, както другите видове кръв, а хемоцианин, който придава синия ѝ цвят. Кръвта на ракът-подкова се използва във фармацевтиката, за да открива токсините в различните медикаменти, тъй като се съсирва много бързо, когато бактериите проникнат в нея.

3. Диетиламид на лизергиновата киселина

10 от най-скъпите течности в света

Сигурна съм, че така поднесено, името почти не ви говори нищо. Повечето хора го знаят просто като ЛСД. Това е полусинтетично, психоактивно и много опасно вещество или иначе казано наркотик, който е строго забранен в множество държави по света.


2. Ликьор D’Amalfi Limoncello Supreme

10 от най-скъпите течности в света

Цената на този алкохол се оправдава не само от вкуса на напитката, но и от особеността на бутилката: три 13-каратови диаманта блестят върху гърлото ѝ, а един 18.5 каратов – върху тялото ѝ. Интересното е, че само две подобни бутилки са били предлагани на търг досега.

1. Отрова от кралска кобра

10 от най-скъпите течности в света

Кобрата е една от най-опасните змии на планетата. Отровата ѝ съдържа достатъчно токсини за да убие слон за минути. Въпреки това тя се цени високо, както сами виждате. Интересното при отровата на кралската кобра е, че се използва при производството на лекарства срещу болестта на Алцхаймер, Паркинсон, шизофрения и депресия. Трудното ѝ извличане обаче е причината за високата ѝ цена.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.