Светът е в пандемия! А битката на науката с коронавируса SARS-CoV-2 продължава вече цяла година. Ковид-19 отне над милион и половина живота по целия свят.

Официалното начало на заразата беше поставено на 31 декември 2019 г., когато здравните служби в Китай информират Световната здравна организация за 27 заразени работници от уханския пазар за екзотична храна.

Първите симптоми обаче се проявяват три седмици по-рано – на 9 декември 2019 г. Според първоначалната информация заразените развиват пневмония, която не се повлиява от известните методи за лечение.


Месеци по-късно стана ясно, че генетични изследвания на проби от животни от пазара в Ухан са доказали, че няма как вирусът да е тръгнал от там. Вместо това пазарът може би е бил мястото на суперразпространение на заразата, при което един човек е заразил много други.

„Пазарът е не причина, а „една от жертвите“ на вируса“, обяви директорът на Националния център по профилактика и контрол на заболяванията в Китай Гао Фу.

Днес учените смятат, че вирусът е съществувал в Ухан още през ноември. А първият човек, който е дал положителна проба за Ковид-19, вероятно се е заразил на 1 декември и е проявил симптоми 8 дни по- късно.

За тази една година учените се ориентираха какво всъщност представлява вирусът SARS-CoV-2 и че именно той причинява болестта Ковид-19. За съжаление, сигурно лечение за нея все още няма.

Няколко ваксини, разработени за рекордно кратко време, вече влязоха в борбата с коронавируса. А дали и доколко успешни са, тепърва предстои да разберем. Остава ни само да се надяваме…

Днес, година след началото, технологичният портал The Verge ни представя някои от основните насоки на органите на общественото здраве, които ще ни бъдат от полза в продължаващата пандемия.


1. Как да се предпазим от Ковид-19?

Ковид-19 е силно заразно заболяване. За да се предпазите от него е важно да стоите далеч от хора, които са вирусоносители. Това обаче не винаги е ясно, тъй като има случаи, в които заразените от коронавируса не проявяват симптоми. Ето защо е важно да стоите по-далеч от хората въобще, тъй като Ковид-19 може да се пренесе, когато някой кашля, киха, говори или диша близо до вас.

2. Предпазват ли маските за лице?

10 неща, които научихме за Ковид-19 година след появата на вируса

Когато носите маска на лицето, това върши две основни неща: от една страна предпазвате околните от това да им предадете заразата, от друга – намалява риска самите вие да се заразите.

3. Какви точно са симптомите на Ковид-19?

Основните симптоми на заболяването са подобни на тези при грип: кашлица, висока температура, болки в тялото и главата, загуба на вкус и обоняние.


4. В кои случаи трябва да се тестваме?

10 неща, които научихме за Ковид-19 година след появата на вируса

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват всеки, който има някой от изброените симптоми, да се подложи на изследване с PCR тест. Желателно е да се тествате, ако имате контакт или сте попадали в рискова среда за заразяване.

5. Колко време продължаваме да носим заразата?

Коронавирусът бушува в организма около ден или два преди заразеният да се почувства зле. Според някои изследвания повечето хора предават вируса на други хора или в рамките на 48 часа преди началото на симптомите, или до 10 дни след това. Здравните власти препоръчват хората да останат изолирани поне 10 дни след появата на симптомите и докато не прекарат 24 часа без температура.

6. Как се лекуват болните от Ковид-19?

10 неща, които научихме за Ковид-19 година след появата на вируса

Проучванията установяват, че лекарства като стероида дексаметазон подобряват степента на преживяемост при пациенти със сериозни симптоми. Те не се поставят на кислородни апарати толкова често, колкото са били по-рано в пандемията. Вместо това биват обръщани по корем, което им помага да поемат повече кислород.

7. Имунизирани ли сме, ако преболедуваме Ковид-19?

Голяма част от експертите твърдят, че веднъж прекарал заболяването, пациентът развива имунитет за някакъв период от време. Намират се обаче немалко случаи на пациенти, които се заразяват повторно скоро, след като са преболедували Ковид-19.


8. Можем ли едновременно да имаме грип и Ковид-19?

10 неща, които научихме за Ковид-19 година след появата на вируса

Теоретично е възможно да се разболеете от двете инфекции едновременно, ето защо е желателно да си поставите противогрипна ваксина. Все още няма данни за това как преминава боледуването при наличието на Ковид-19 и грип в организма, но едно проучване на лаборатория в Обединеното кралство твърди, че вероятността от летален изход в този случай е значително по-голяма.

9. Ще спре ли ваксината заразата от Ковид-19?

Ваксината вече е факт. Това обаче не означава, че ще бъде лесно да се сдобиете с такава. В следващата една година на пазара ще се предлага не една, а няколко различни продукта за имунизация, което от своя страна ще затрудни разпространението им.

10. Кога ще свърши всичко това?

10 неща, които научихме за Ковид-19 година след появата на вируса

Никой не знае. Експертите обаче знаят, че няма да продължи вечно. Пандемичните вируси в крайна сметка спират и преминават в нормално заболяване, с каквито се справяме редовно. Докато научаваме повече за Ковид-19 и разработваме по-добри инструменти за предотвратяване и лечение, коронавирусът ще бъде все по-малка заплаха.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.