Евтини самолетни билети

Децата се нуждаят от простор и свобода, за да се чувстват добре. Понякога обаче, дали заради лошо време или лошо стечение на обстоятелствата, се налага да останат у дома за по-дълго. Тогава родителите трябва да се погрижат този престой да не се превръща в повод за генериране на излишна енергия и нервно напрежение.

И все пак, трудно е да се аргументираш пред едно петгодишно дете за взетото решение за ограничаване в затворено пространство. То отново, и отново ще иска да си върне свободата – най-естествения човешки стремеж. Ще е нужно търпение, за да се постигне успех. И креативност и инициативност.

Предлагам ви 10 начина, с които да започнете своето приключение, имащо за цел приятна и лека домашна изолация за малките пакостници. Нека силата бъде с вас!


1. Домашна лаборатория

Интернет пространството изобилства от статии и видеа как и какви научни експерименти можете да правите в домашни условия с децата си. Ако се престрашите да опитате, ще се изненадате да научите колко много неща и вие като възрастни не знаете или не си давате сметка, че не знаете.

Помислете колко е важно малките човеци да заобичат науката още в зората на своето умствено израстване, да развият естествено ненатрапено любопитство към света. Събудете малкия гений у малчугана, който кротко и тайно си рисува с боички някакво велико произведение по стената в коридора.

10 домашни забавления за деца

2. Сладкарски курс

Кое дете не обича сладкото (колкото и да не е полезно да се прекалява с него)?! Кое дете не обича да се цапа с брашно, тесто и захарни смеси?! Да, след едно общо такова занимание, не е като да няма за чистене, но любовта изисква жертви. Може обаче да използвате един трик, който ще ви спести малко от работата след процеса – облепете с прозрачно домакинско фолио повърхността, върху която ще се вихрите.

Постарайте се да осигурите максимално цветни и разнообразни продукти за украса на крайния продукт. След това похвалете малкия шеф за добре свършената работа и си хапнете на терасата с книжка за оцветяване и чаша топло кафе (последното е за вас, разбира се, ще имате нужда от глътка енергия накрая).


3. Палатка в хола

Номер три в настоящия списък е може би най-лесната и достъпна хитрина за веселба у дома. Възглавници, маси, столове, чаршафи, одеяла – това е всичко, което ще ви е нужно, за да направите импровизирана палатка в детската стая или хола. Дайте идея на децата да си направят обзавеждане с играчки, за да им е още по-интересно. Така ще се занимават по-дълго и ще се наслаждават на предоставената им важна задача.

Отново не забравяйте да ги похвалите за професионализма, с който са осъществили интериорния дизайн. Нека всяко усилие бъде поощрявано и оценявано. От малки сме подвластни на зоната за възнаграждение в мозъка и ако тя не бъде стимулирана… е, не сме чак такива експерти, но можем да се досетим, че е по-добре да я стимулираме.

4. Тенис с балони

На всички родители им настръхват косите, когато децата им решат, че им се играе на топка, а навън вали и не е подходящо. Има една алтернатива, която няма да ви коства нито средства, нито време и ще ви спести много кисели физиономии и тръшкане по килима. Можете да измайсторите един бърз комплект (безопасен за обзавеждането и ценните вази) за тенис.

Ще кажете, че нямате ракети или хилки. No worries – можете да си направите сами. Вземете две картонени или пластмасови чинии, две дървени лъжици или вилици и ги прикрепете с тиксо. За топка надуйте един хубав цветен и безобиден балон. И сте готови! Ако детето ви е едно, и нямате време да му правите компания в тази игра, освободете му терен и свободна стена. Е, не очаквайте, че няма да получите някой и друг балон по тила, но все трябва да пожертвате нещо в името на доброто настроение на малчугана.

5. Лепкава история

Не се плашете от заглавието. Няма да правите слайм или лепкави каши, които да не можете да отлепите от пода с дни. За тази игра ви трябват едно просто тиксо и смачкана на топчета хартия. Използвайте касата на вратата, като залепите пресичащи се ленти от единия към другия край. Така ще получите мрежа, подобна на тази, която паяците плетат.

Целта на играта е децата да хвърлят хартиените топчета, които като мухи да се залепят върху мрежата. Предложете им да направят играта на нива, като всяко ниво отдалечава играча с по две крачки от мрежата. Ако си нямат братче или сестриче – смело се включете. Може дори да ви хареса!

10 домашни забавления за деца

6. Домашно кино с екстри

Кое дете не обича да гледа филми?! За щастие, голяма част от съвременните родители, не разрешават на децата си да прекаляват със стоенето пред телевизора. В моменти, в които излизането навън става предизвикателство по една или друга причина, домашното кино може да се превърне в истинско пиршество за любопитните умове на малчовците.

За да направите обаче изживяването наистина вълнуващо, постарайте се да създадете истинска кино атмосфера. Изпукайте пуканки, заредете купи със сладки изкушения, които се разрешават само при специални случаи, направете фрешове или сипете компот в шарени чашки със сламки. Дръпнете завесите и нека развлечението започне! Май и вие самите ще се изкушите от идеята… особено ако преди това решите да изпробвате точка 1, 2, 3, 4 и 5.

7. Инфрачервено… тиксо

Както се досещате, за тази игра ще ви трябва отново тиксо (може и изолирбанд, хартиено тиксо). Ако имате цветно – още по-добре! Трябват ви също две срещуположни близки стени (обикновено в коридора е най-удобно), които да свържете с диагонали от тиксото, така че да получите линии, подобни на онези инфрачервените, които сме гледали по филмите. Така ще създадете истинско препятствие, което децата да използват, докато си играят на тайни детективи. Може и вие да се включите – така гарантирано ще спасите от скуката своето отроче.

10 домашни забавления за деца

8. Игра с препятствия

За целта всичко в домакинството ви може да свърши работа. Празни бутилки, картонени чашки и чинийки (пластмасата определено е вариант, който трябва да се стремим да избягваме по всеизвестни причини)… Все нещо ви е останало от последния пикник или детско парти. Подредете в права или зигзагообразна линия предметите и накарайте детето да ги преодолее по някакъв измислен от вас начин… с тетрадка на главата, например.

Можете да използвате всякакви варианти за преминаване от точка А до точка Б, особено изискващи баланс и концентрация. Така не само ще осигурите продължително занимание на малчугана, но и ще го научите на малко физика и координация. Едновременно приятно и образователно занимание.


9. Домашен Quiz

Почти няма дете, което да не обича мероприятия с всички членове на семейството. Изключително важно е родителите да са активни в комуникацията, доколкото времето им го позволява. Съберете се на дивана с вредни вкусотии (отново нека това е изключение от правилото за здравословното хранене) и задайте на децата си условията на играта.

Сложете в купа листчета с въпроси от рода на „кой е най-шумният в семейството?“, „кой обича да яде спагети?“, „кой заспива късно?“. Нека всеки си тегли листче и да отговаря. Всеки верен отговор носи по една точка. Схванахте идеята, нали? Можете да измисляте безброй сюжети на тази игра и да включвате различни теми – природа, математика, филми, книги. Всичко зависи от възрастта и интересите на децата ви. Опитайте, забавата е гарантирана!

10 домашни забавления за деца

10. Музикални превъплъщения на домашна сцена

Тук отново е въвлечено цялото семейство, а смехът е неизбежен! Разчистете терена в хола, за да си направите импровизирана домашна сцена. Ако ви се занимава – декорирайте по някакъв начин. Напишете листчета с имена на музикални изпълнители и техни парчета, които и децата добре познават, и нека всеки си изтегли листче. Другите не трябва да знаят какво пише на него.

Целта на играта е публиката да познае кой изпълнител е на сцената и коя е песента, която изпълнява той. Използвайте всичките си подръчни материали за превъплъщението – гримове, дрехи, бижута. Повярвайте – децата ще се забавляват много, особено ако на таткото се падне да влезе в ролята на Мадона например.

В каквато и ситуация да се намираме, не бива за забравяме едно – децата имат нужда от занимания, хубави емоции и споделени мигове. Това е най-хубавото и безгрижно време в живота и ние, възрастните, сме тези, които носим отговорност за изграждането на незабравими спомени у нашите наследници. Нека бъдем причината за искрени усмивки!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.