© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2025
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2025
    03.11.2025
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2025
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2025
    02.11.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за октомври 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за октомври 2025
    01.11.2025
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    10-те най-горещи световни хита за септември 2025
    03.10.2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2025
    02.10.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
10 кулинарни тайни за приготвяне на риба и морски дарове
ВкусЖивотът

10 кулинарни тайни за приготвяне на риба и морски дарове

Тихомир Милков
Тихомир Милков
07.02.2023
Сподели във

Преди много години готвачите имали достъп единствено до риба и морски дарове, които са местен улов или са обработени за съхранение, като например солената или сушена треска в европейската кухня, пушената риба в Африка или сушените скариди в китайската култура.

Проблемът е бил в транспорта. Рибата и морските дарове се развалят много бързо и само за ден могат да се превърнат от деликатна и свежа храна в нещо кашкаво с отблъскващ мирис на амоняк.

Днес рибата и морските дарове се транспортират в лед в деня на улова. Може да купите риба и морски дарове, които са били замразени в океана веднага след изтеглянето на мрежите.

Сладководният сом или скаридите от ферма се подлагат на бързо шоково замразяване. Във фермите за сом в делтата на Мисисипи в САЩ често транспортират рибата жива с цистерни до преработващи фабрики, а там тя се превръща в замразени филета само за часове.

Как обаче да познаем, че рибата или морските дарове са пресни?

Свежестта си личи по миризмата, текстурата и вкуса, невинаги можем да се ориентираме само по търговския вид.

В дегустация на сляпо готвачи от „Chefs Collaborative“, група професионални кулинари пробвали приготвени ястия от риба и морски дарове – някои от тях били с „пресни“ продукти, които никога не били замразявани, а други били с продукти, замразени в океана. Понякога тъкмо те се оказвали по-добри.

Ако сте гледали филма „Перфектната буря“, сигурно си спомняте, че корабчетата ловят риба дни наред и заравят рибата меч в лед. Ако успеят да се завърнат безопасно в пристанището, рибата така или иначе вече е на няколко дни. Прясна ли е?

Нещата стават още по-сложни, тъй като част от рибата, която в магазините се продава като „прясна“, всъщност е размразена. В крайна сметка как да познаем кои продукти са пресни? И кои са най-важните неща при приготвянето на риба и морски дарове? Отговорите идват от книгата „500 ястия с риба и морски дарове“ на Джудит М. Фъртиг.


1. Няма значение дали купувате размразена риба или такава, която никога не е виждала лед – най-добрите инструменти за установяване на свежестта са очите и носът ви. Ако имате възможност, отидете в добър рибен магазин, а не в супермаркета, освен ако не сте напълно убедени, че рибата на щанда им е наистина качествена. Не се притеснявайте да помолите продавача да помиришете или да пипнете рибата, преди да я купите.

2. Ако рибата е цяла, очите ѝ трябва да са бистри, а ароматът да е свеж и морски.

3. Черупките на белите и черните миди, както и на стридите, трябва да са плътно затворени и да миришат на море.

4. Филетата или котлетите от риба трябва да с деликатна, но твърда на пипане структура и да имат сладък, морски аромат.

5. Сепията, калмарите и октоподите трябва да са твърди на пипане и да имат сладък, морски аромат.

10 кулинарни тайни за приготвяне на риба и морски дарове

6. Мидените ядки Сен Жак и скаридите също трябва да са твърди на пипане, а ароматът им да е сладък, морски.

7. Раците, били те морски или речни, лангустините и омарите трябва да са живи и да се движат или да са вече сварени, месото да е извадено от черупките им и да се продава охладено, замразено или консервирано.

8. От съображения за безопасност винаги пазете рибата и морските дарове, особено морските дарове, добре охладени, докато сте готови да ги поднесете сурови или да ги сготвите.

9. Ако се съмнявате колко продължително да готвите, намалете малко времето. Топлинната обработка на рибата и морските дарове продължава още около минута, след като ги дръпнете от котлона или ги извадите от фурната, а това може да се окаже голяма разлика. Затова ги махнете от огъня минутка преди да станат съвсем готови. В най-лошия случай храната ще е леко сурова и ако е нужно, може да я върнете на котлона, във фурната или на скарата, за да я досготвите. Но ако я прегорите, нищо не можете да направите.

10. Огледайте от коя страна е кожата на рибните филета. Дори и да е обелена, ще забележите по-тъмната част, където е била. Така ще знаете с коя страна първо да сложите филето на скарата или на дъската.


Във въведението на „500 ястия с риба и морски дарове“ авторката предлага и немалко съвети как рибата да бъде включена в балансирания режим на хранене, как да разширите кулинарния си репертоар, как да се научите да заменяте в рецепта един вид риба с друг от същата категория според вкуса и текстурата ѝ, с какви уреди и прибори е добре да оборудвате кухнята си, как да пържите, печете на скара, фурна или грил, как да се справите с поширане, опушване или сервиране на сурова риба и още много други.

Въпреки предубеждението на повечето изкушени от готвенето, че рибата и морските продукти се приготвят трудно, то „500 ястия с риба и морски дарове“ ще ви разкрие тайните за подготовката, подходяща рецепта и необходимата техника.

Подбраните предложения в „500 ястия с риба и морски дарове“ представят рецепти за различни случаи и ситуации – закуски, салати, леки обеди, вечери, глезотии за парти и още много други. Особено ценно в тази книга са и вариациите на една и съща рецепта, която развива чувството за съчетаване на продукти и вкусове, както и въображението ни.

Най-общо казано, рецептите включват сашими, лесно суши, завити тайландски сандвичи с морски дарове и зеленчуци, яхния с бели миди, бързо запържени калмари, скариди с кокос и сладко-пикантен сос, печени миди Сен Жак в черупка, печени бейби октоподи в шери марината.

Морските продукти се простират в диапазона от маятико (сериола) до сарсуела, сладководна и морска риба, раци, миди, за сурова консумация или след обработка; а рецептите са буквално от цял свят – от класически печени филета, здравословни ястия с ориз, френски изкушения и семейни предложения до вдъхновените от азиатската кухня супа и къри.

Тихомир Милков
Тихомир Милков

Икономист по образование и журналист по призвание. Фен на мощните мотори и бързите коли. Работил е в някои от най-големите електронни медии у нас. Слуша рок и не крие, че сред любимите му банди са The Struts, Sonic Youth и Soundgarden.


Свързани:вкуснокухняморски дароверибатайни
Предишна 10 начина да победим скуката през зимата 10 начина да победим скуката през зимата
Следваща 10 съвета за икономично шофиране 10 съвета за икономично шофиране
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

10 факта за пещерата Шове
10 факта за пещерата Шове
28.11.2025
10 храни, богати на витамин B3
10 храни, богати на витамин B3
28.11.2025
10 предимства на екстровертите
10 предимства на екстровертите
28.11.2025
10 забележителности, които да посетиш на остров Майорка
10 забележителности, които да посетиш на остров Майорка
27.11.2025
10 малко известни факта за делфините
10 малко известни факта за делфините
27.11.2025

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Най-четените днес

10 шокиращи индийски ритуала

10 шокиращи индийски ритуала

Ива Миховска
Ива Миховска
26.11.2020
10 забравени детски приказки

10 забравени детски приказки

Микаела Илиева
Микаела Илиева
12.10.2025
10 творения на Христо Явашев-Кристо

10 творения на Христо Явашев – Кристо

Мария Станчева
Мария Станчева
31.05.2024

10-те най-известни картини на Фрида Кало

Юлиян Лазаров
Юлиян Лазаров
15.11.2025
10 любопитни факта за слоновете

10 любопитни факта за слоновете

Таня Ангелова
Таня Ангелова
24.08.2020
10 факта за пещерата Шове

10 факта за пещерата Шове

Виктор Любомиров
Виктор Любомиров
28.11.2025

Избрано

10 начина да изградиш силен бранд чрез дигитален маркетинг

10 начина да изградиш силен бранд чрез дигитален маркетинг

В дигиталната ера изграждането на силен бранд е ключът към устойчиво развитие и дългосрочен успех. Дигиталният маркетинг предоставя безброй възможности…

Виктор Любомиров
27.08.2025
10 типични грешки, които всекидневно допускаме в кухнята

10 типични грешки, които всекидневно допускаме в кухнята

Обикновено мислим, че нещата, които вършим всеки ден в кухнята, ги вършим по правилния начин. Именно защото го правим всеки…

Юлиян Лазаров
22.07.2025
10 факта, които не знаете за Антон Котас

10 факта, които не знаете за Антон Котас

Василена Гатева
09.10.2025
10 правила как да приготвим идеалното месо

10 правила как да приготвим идеалното месо

Традицията у нас повелява на масата винаги да има сочна мръвка. Свинско, пилешко, агнешко... дори във времена на пости българинът…

Мис ИнГа
20.10.2025
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
 

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?