Евтини самолетни билети

Как да управляваме автомобила си така, че да харчи възможно най-малко гориво? При тези цени на горивата, това вероятно е въпросът, който си е задавал всеки шофьор.

Ние ви предлагаме 10 изпитани във времето съвета, които ще ви помогнат да спестите някои и друг лев, независимо дали колата ви е с автоматична или ръчна скоростна кутия.

Оставяме сами да прецените кои от 10-те съвета ще изберете. Лично аз не си представям в най-големите жеги през лятото да карам без климатик, през пролетта пък предпочитам да свалям прозорците, така че всичко е въпрос на вкус. Ако и вие имате 100% изпитан метод за пестене на гориво – споделете го с нас в коментарите.


10. Намалете товара

10 съвета за икономично шофиране

Багажът, който превозвате с автомобила си, влияе на разхода на гориво. Какво да направим? Просто се опитайте да не взимате ненужни неща с вас – кутии, торбички, инструменти, оставете повечето от тях вкъщи или приберете в гаража.

9. Намалете въздушното съпротивление

10 съвета за икономично шофиране

Всички изпъкнали елементи по автомобила увеличават неговия разход. Ако има възможност, по-добре махнете модерния спойлер, багажника на покрива, носача за велосипеди и други подобни. Между другото, същото се отнася и за шофирането със свалени прозорци – така също увеличавате разхода на колата.

8. Разумно на първа

10 съвета за икономично шофиране

Тук мисля, всичко е ясно. Дългото шофиране само на първа скорост яде много от горивото. Това е скорост за потегляне, така че веднага, след като тръгнете, просто преминете на втора и по-висока.


7. Равномерно движение

10 съвета за икономично шофиране

Помнете, че най-икономично ще пътувате, ако шофирате еднообразно – без внезапни спирания или ускорявания на колата. Това условие обаче е трудно изпълнимо в градски условия.

6. Планирайте маршрута

10 съвета за икономично шофиране

Още нещо, което касае шофирането в града. По-изгодно е да изберете малко по-дълъг маршрут, но с по-малко светофари. Затова преди да тръгнете, внимателно планирайте маршрута си.

5. Дългите спирания

10 съвета за икономично шофиране

Изключвайте двигателя при дълги спирания – в задръстване, когато чакате някого, пред жп прелез и т.н.

4. Повредите

10 съвета за икономично шофиране

Следете за неизправности по автомобила. Често повредите водят до по-голям разход.


3. Налягането в гумите

10 съвета за икономично шофиране

Да шофирате икономично означава да следите и налягането в гумите. При различните автомобили то е различно. В инструкцията за експлоатация на колата е описано препоръчителното налягане. Ако не ви се търси в дебелата книжка, огледайте се някъде около пантата на шофьорската врата, където повечето коли имат стикер с препоръчителното налягане.

2. Климатикът

10 съвета за икономично шофиране

Не използвайте климатика твърде често. Някои увеличават разхода на гориво с десет процента.

1. Подгрявайте двигателя

10 съвета за икономично шофиране

Не е нужно да загрявате мотора на колата твърде дълго, но все пак е добре да го правите, ако искате да спестите от разхода, особено през зимата. Новите автомобили обикновено нямат нужда да „загреят“, но и при тях разходът намалява, ако сте оставили двигателя да поработи известно време, преди да потеглите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.