Хранителните разстройства са част от групата на психичните заболявания и се характеризират с обсесивен контрол над храненето и теглото като опит за справяне със стресови ситуации, личностни конфликти, навлизането в пубертета и др.

Нарушеното хранително поведение е външна проява на емоционални, психологични и вътрешни неразположения. Главният проблем е, че двадесет и първи век е период на развитие, глобализация и стремеж съм постигане на съвършенство. Тялото е критерий за самочувствие и себеуважение.

1. Не всяка промяна в храненето означава хранително разстройство

Понякога настъпват нарушения в храненето в моменти на затруднения, стрес, несъзнателна умора, които обаче са временни. Не довеждат до психично разстройство на храненето.

2. Хранителните разстройства могат да преминават от едно в друго

Съществуват няколко вида разстройства: анорексия, булимия, орторексия, синдром на нощното хранене, хиперфагия. Според специалистите е трудно да се каже кое е най-разпространено, защото много често болестите се застъпват в развитието си.

3. Липса

В България липсва специализирано лечебно заведение, в което могат да бъдат настанени болните. Това понякога удължава периода на лечение, тъй като няма постоянно всекидневно наблюдение.


4. Анорексия невроза

Ричард Мартън я описва като болестно състояние на духа, причиненo от тъга и грижи, при което болният изглежда като скелет, облечен в кожа, независимо че липсва каквото и да било телесно заболяване.

5. Булимия

Болните момичета изглеждат свежи и енергични, тъй като булимията се свърза с пристъпи на преяждане и след това повръщане, от което не се губи толкова бързо теглото. Много по-трудно е да се хване навреме страданието.

10 факта за хранителните разстройства

6. Живот

Неблагоприятни житейски ситуации – проблеми в училище, загуба на любим човек, неразбирателство в семейството, психологично малтретиране, могат да отключат хранително разстройство.

7. Семейство

Често срещан е проблемът със строгия контрол и болните амбиции на родителите. Оказват силно влияние върху изборите на подрастващия. Докато човек расте, заучава хранителни навици от родителите си. Ако те не са удовлетворени от тялото си и приемат яденето за свой враг, детето следва примера им. Ако тийнейджърът се чувства недооценен и пренебрегван, също може да отключи хранително разстройство.


8. Тийнейджъри

Специалистите са доказали, че момичетата до 15 г. са в пъти с по-висок риск за хранително разстройство, когато майката непрекъснато е на диета и има нарушено хранене.

9. Али Утръм

Състезателката Али Утръм е била на косъм от смъртта. Стигайки до ръба, е трябвало да направи избор между хранене и умиране. Тази ситуация повдига въпроса за това как спортното общество поощрява хранителните разстройства и на какво са подложени състезателите.

10. Светът на модата

На ревю в Монтевидео през 2006 г. загива 22-годишен топ модел. Агенцията подтиквала младото момиче да яде само марули. То припаднало по път към съблекалнята и починало. Причината е сърдечна недостатъчност, предизвикана от анорексия невроза.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *